Ότι ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος φιλικά προς τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, είναι ευρύτερα γνωστό. Πλείστα όσα κτήρια, χώροι και μέσα μεταφοράς είναι απαγορευμένα για τα ΑμΕΑ που δεν έχουν πρόσβαση και διευκόλυνση για να ζήσουν φυσιολογικά. Μια παρόμοια δυσκολία, για παράδειγμα, αντιμετώπισε συμπολίτης που θέλησε να ταξιδέψει με φέρυ μποτ όντας καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ Σμαράγδος Κρεμύδας μας εξήγησε ότι από όλα τα φέρι μποτ που εξυπηρετούν τις πορθμειακές γραμμές της Καβάλας και της Κεραμωτής, μόνο δύο διαθέτουν ειδικό ανελκυστήρα με τον οποίον τα άτομα με αναπηρία μπορούν να ανεβούν στο σαλόνι του πλοίου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε επισημανθεί από την σύσταση του συλλόγου ΑμΕΑ, ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανόμενα και τα πλοία, οφείλουν να είναι φιλικότερα και πιο προσβάσιμα. Μπορεί τα μεγάλα καράβια που εξυπηρετούν τουριστικούς προορισμούς να διαθέτουν ευκολίες, αλλά τα φέρι μποτ που εκτελούν δρομολόγια στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας βασίζονται σε πεπαλαιωμένη τεχνολογία.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Κρεμύδας, οι ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάζουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες να παραμένουν εντός των οχημάτων τους λόγω έλλειψης της απαιτούμενης υποδομής. Κάτι όμως που αντίκειται στους όρους ασφαλείας, σύμφωνα με τους οποίους κανείς οδηγός δεν επιτρέπεται να παραμένει στο όχημά του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δύο νόμοι που ψηφίστηκαν το 2011 υποχρεώνουν όλους να εναρμονίζονται με τις διατάξεις τους κι έτσι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει να είναι προσβάσιμα.
Τα πλοία είναι πράγματι ένα μέσο μεταφοράς που παρουσιάζει δυσκολίες για τα ΑμΕΑ εξαιτίας της κατασκευαστικής μορφής τους. Οι συγγενείς των ατόμων με αναπηρία που θα τους συνοδεύσουν σε ακτοπλοϊκό ταξίδι, καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τα δρομολόγια των δύο φέρι μποτ τα οποία διαθέτουν ανελκυστήρα, προς διευκόλυνσή τους. Τόσο η Καβάλα, όσο και η Θάσος, είναι πλέον τουριστικοί προορισμοί κι άρα θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα για τις περιπτώσεις επισκεπτών οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Εξάλλου, και τα ΑμΕΑ ως ισότιμα μέλη μιας κοινωνίας έχουν δικαίωμα στον τουρισμό.
ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑμΕΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ
Κανονικά λειτουργούν οι δύο μηχανισμοί seatruck στις ακτές της Καλαμίστας και του Περιγιαλίου, προκειμένου να κάνουν το μπάνιο τους τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Μάλιστα, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε μια κατασκευή στο σύστημα του Περιγιαλίου, όπου ενσωματώθηκε και ντουζιέρα. Πρόκειται για μία σύγχρονη μορφή που ήδη λειτουργεί στην περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα στα Άβδηρα, στο Φανάρι, στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό σημαίνει πως όταν το άτομο με αναπηρία επιστρέψει από τη θάλασσα με το καθισματάκι πάνω στη ράγα, στην απόληξη υπάρχει και η ντουζιέρα που με το πάτημα ενός κουμπιού βοηθά το άτομα να ξεπλυθεί. Ο Σμαράγδος Κρεμύδας ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου για την κατασκευή και τη ΔΕΥΑΚ που μετέφερε τη ροή του νερού μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, καθώς και τον υδραυλικό του συλλόγου που ολοκλήρωσε τη σύνδεση.