Με μικρή καθυστέρηση που οφείλεται στο αρμόδιο υπουργείο πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» η καθιερωμένη σύσκεψη για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Η σύσκεψη θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από την Πρωτομαγιά, φέτος ωστόσο καθυστέρησε χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν συνέπειες ή προβλήματα. Η προσέλευση αιρετών κα υπηρεσιών στη χθεσινή σύσκεψη κρίθηκε ικανοποιητική.
Παραβρέθηκαν οι δύο δήμαρχοι Νέστου και Θάσου. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ δικαίως ζήτησε επίμονα περισσότερα χρήματα για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου του νησιού. Στο ερώτημα, πότε θα έρθουν ώστε να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο τα σκάφη Πετζετέλ δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ζήτησε τα Πετζετέλ να έρθουν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στις αρχές Ιουνίου και άρα να μην επαναληφθεί εκείνο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με τα αεροπλάνα να φτάνουν στα τέλη του Ιούνη.
Η χθεσινή διαδικασία ήταν ουσιαστικά η εκκίνηση των συσκέψεων. Σύντομα, ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε δήμου. Η πρώτη φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Καβάλας, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη κεντρική σύσκεψη στην περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή.
Το σχετικό δελτίο τύπου που στάλθηκε από την αντιπεριφέρεια Καβάλας αναφέρει τα εξής:
Συγκλήθηκε σήμερα 14-05-2018 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων λόγω των Δασικών Πυρκαγιών».
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Νέστου κ. Τσομπανόπουλος Βαγγέλης και Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ Κων/νος, ο Δ/ντής της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Αναστασίου Αλέξιος, καθώς επίσης και φορείς της ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Θάσου που προσκλήθηκαν.
Σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών αναφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα καθώς επίσης και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο καθένας, ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο (Μάιος έως και Οκτώβριος 2018). Μεταξύ των προβλημάτων που τέθηκαν ήταν και η έλλειψη προσωπικού, χρημάτων και μέσων των φορέων, πράγματα που δυσκολεύουν το έργο τους. Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, στη συνέχεια, θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παραληφθεί η εγκύκλιος που αφορά τα θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, παρ’ όλ’ αυτά το ΣΟΠΠ συνεδρίασε λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Τα Πρακτικά της Συνεδρίασης θα δημοσιοποιηθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.