Καλοβαλμένα εστιατόρια με σύγχρονη κουζίνα, ταβέρνες με αχνιστά ψάρια, κρεατομάγαζα και μεζεδοπωλεία. Όλα τα έχει η Καβάλα.
Τσαλαπετεινός
Κοσµοπολίτικο bar restaurant µε διεθνή κουζίνα που πειραµατίζεται συνεχώς χρησιµοποιώντας εποχιακά και τοπικά υλικά. Ξεκινά µε brunch και συνεχίζει όλη τη µέρα µέχρι αργά το βράδυ. Θα βρείτε από bao και φρέσκα ζυµαρικά µέχρι ιδιαίτερες κοπές κρέατος και tataki.
Θεαµατική λίστα κρασιών (πάνω από 100 ετικέτες του ελληνικού αµπελώνα) και ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ. Πρόσφατα δηµιούργησαν έναν αρτίστικ πολυχώρο, όπου πέραν των πολιτιστικών και ερευνητικών του δράσεων φιλοξενεί ξένους chefs σε open workshops και masterclasses. Ιndustrial αισθητική στη σάλα του νεοκλασικού κτιρίου, πολυεπίπεδες αυλές µε δέντρα εξωτερικά και θέα το γραφικό λιµάνι.
Πλατεία Καραολή & ∆ηµητρίου 36, τηλ.: 2511 111073
Σάββας
Οικογενειακή ψαροταβέρνα στην ανατολική άκρη της πόλης, την οποία ίδρυσε ο Σάββας Θεοδοσιάδης το 1996 και σήµερα βρίσκεται στα χέρια των γιών του, Αλέξανδρου και Μάνου. Λειτουργεί όλο τον χρόνο προσφέροντας σταθερά φρέσκο καλοψηµένο και καλοτηγανισµένο ψάρι, γαρίδες, καραβίδες, µακαρονάδες µε θαλασσινά, µυδοπίλαφο.
Καταπληκτική η 90χρονη κυρία Πασχαλιώ, η µητέρα του Σάββα, που όταν έχει κέφι, πιάνει το τηγάνι και βγάζει τηγανητά µύδια που δεν έχουν όµοιό τους. Μεγάλη σάλα µε όροφο και θέα στο λιµανάκι όπου στρώνονται τραπέζια κάτω από τους φοίνικες όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στα συν του, το εκνευριστικά γρήγορο και αποτελεσµατικό σέρβις. Λιµανάκι Σφαγείων, Θάσου 29, τηλ.: 2510 225505
Κλαδί ελιάς
Βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου, σε µια όµορφη, πολύ παλιά, πέτρινη παραδοσιακή οικία. Αγαπάει τη Μεσόγειο, τις εκσυγχρονισµένες ελληνικές γεύσεις και τα κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Πιάτα που δεν χάνουν ποτέ τη θέση τους στο µενού, το filet au poivre vert (φιλέτο µε σάλτσα µε πράσινο πιπέρι), το τουρνεντό καραβίδας µε σος Αρµονικέν, το ταρτάρ από µοσχαρίσιο φιλέτο limousin, συν κρεατικά ωρίµανσης.
Μην παραλείψετε το καρπάτσιο κολοκυθάκι µε βινεγκρέτ σουσάµι και wasabi, καθώς και το συκωτάκι σοτέ µε σάλτσα κρεµµύδι, κανέλα και µηλόξιδο. Αξιόλογη κάβα µε ελληνικές, κυρίως, τοπικές ετικέτες αλλά και γαλλικούς οίνους και µίνι συλλογή από πούρα. Απαραίτητη η κράτηση. Μεσορόπη, Καβάλα, τηλ.: 2592 093293
Παραλιακόν
Κρεοφαγείο «οne man show» µε τον πληθωρικό ιδιοκτήτη και µάγειρα Νίκο Χαραλαµπίδη. Σερβίρει ντόπια κρεατικά (µοσχάρι, χοιρινό και βουβάλι από την Κερκίνη) και εισαγωγής (µοσχάρι από Γαλλία και Αργεντινή) στη σχάρα και στον φούρνο.
Θα παραγγείλετε µάγουλα µοσχαρίσια στη λαδόκολλα µε κεφαλοτύρι και λιαστή ντοµάτα, µοσχαρίσια πλευρά σιγοψηµένα µε θυµάρι και θρούµπι, µπριζόλες χοιρινές και µοσχαρίσιες (και tomahawk), σουτζουκάκια, λουκάνικα και µπιφτέκι από βουβάλι.
Έκπληξη οι δηµιουργίες µε σαλιγκάρια: µπουργκινιόν, πιλάφι κ.ά. Λίστα κρασιών αποκλειστικά από ∆ράµα και Καβάλα. Τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο µπροστά στο µαγαζί µε θέα στο λιµάνι, στη θάλασσα. Ερυθρού Σταυρού 6, τηλ.: 2510 211005
(Vouka) Βούκα
Γαστροταβέρνα στην καρδιά της Καβάλας σε ήσυχο µέρος πάνω στον πεζόδροµο, δίπλα στο λιµάνι. Οι σεφ Βενέτης Κυρλής και Πάνος Χατζησταµατίου ενώνουν δυνάµεις και προφέρουν ένα ευρύ µενού ελληνικής κουζίνας που περιλαµβάνει κυρίως φρέσκα ψαρικά.
Πρωτότυπη, δηµιουργική προσέγγιση και εµβληµατικά ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα (ξύγαλο Σητείας, φάβα Φενεού κ.ά.) χαρακτηρίζουν τη δουλειά τους. ∆οκιµάστε την προβατίνα µε µελιτζάνες και χυλοπίτες, µαύρα τορτελόνι από µελάνι σουπιάς γεµιστά µε ψάρι και µύδια σε σάλτσα κακαβιάς, χταπόδι στιφάδο µε δαµάσκηνα, λαβράκι µε σελινόριζα και σάλτσα λευκού κρασιού, ντόπιο κιτρινόπτερο τόνο µε βλίτα, κολοκύθια και πόνζου. Εθνικής Αντιστάσεως 16, τηλ.: 2511 514264
πηγή: cantina.protothema.gr – Άρτεμις Τζίτζη