Dark Mode Light Mode

Πού είναι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και το ΤΕΕ- ΑΜ;

Προσπαθώ με ψυχραιμία να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά σε ό,τι αφορά το θέμα της Στέγης. Ας μη μιλήσουμε για το τι σημαίνει για την Καβάλα “Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών”. Ας παραβλέψουμε το τεράστιο έργο του και την ανεκτίμητη προσφορά του στη μακρά, υπερεβδομηντάχρονη διαδρομή του. Ας αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος αποτελεί, όχι απλώς ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας της Καβάλας αλλά ένα κομμάτι ολόκληρης της ιστορίας της. Άς τα διαγράψουμε λοιπόν όλα αυτά (αν διαγράφονται) και ας μιλήσουμε μόνο για το κτήριο της Στέγης.
Είναι φανερό ότι το κτήριο αυτό, όπως προτείνεται να μετατραπεί για να αποτελέσει το κειμηλιαρχείο της Καβάλας, θα είναι ένα στοιχείο εντελώς ξένο με την εικόνα που παρουσιάζει το γενικότερο τοπίο στην οδό Κύπρου. Και η παρουσία του εκεί θα τραυματίσει βάναυσα την περιοχή. Ως αυτόνομο στοιχείο σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, θα μπορούσε, πιθανόν, να έχει ένα ενδιαφέρον, να είναι ίσως και ελκυστικό, όχι όμως στο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το κτήριο της Στέγης. Διότι, όπως προαναφέραμε, θα τραυματίσει βάναυσα όλη την εικόνα αυτού του δρόμου, της οδού Κύπρου δηλαδή, όπου βρίσκονται τα -γνωστά όλα- 5-6 αξιολογώτατα από κάθε άποψη (ιστορική, αισθητική, αρχιτεκτονική) κτήρια. Αυτά που μόλις χθες η συμπολίτισσα αρχιτέκτων κ. Σαπφώ Αγγελούδη χαρακτηρίζει ως ένα οικιστικό σύνολο το οποίο αποτελεί την “επιτομή της πολυ-πολυτισμικής Καβάλας της belle epoque”.
Ο δήμαρχος, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η εικόνα αυτού του νέου κτηρίου, όπως παρουσιάζεται στα σχέδια και στις μακέτες, δεν τον ενοχλεί και μάλιστα ταιριάζει, λέει, και “δένει” με την εικόνα που διαμορφώνεται από την παρουσία και των άλλων κτηρίων. Ήθελα νά ‘ξερα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων υιοθετεί αυτή την άποψη του δημάρχου; Είναι ο αρμοδιότερος επιστημονικός φορέας -μαζί ίσως και με το ΤΕΕ- που θα έπρεπε να έχει την ευαισθησία, πρώτος απ’ όλους, να διατυπώσει δημόσια και με παρρησία την άποψή του. Και μάλιστα να προστατέψει την πόλη, με το κύρος και το βάρος της γνώμης του και της επιστημονικής γνώσης του και να αποτρέψει το κακό που πάει να γίνει.
Γιατί οι διοικούντες κρύβονται σαν τα φοβισμένα ποντίκια;
Πού είναι ο πρόεδρος κ. Νεστορίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου;
Αν δεν τοποθετηθούν για αυτό το θέμα για ποιο θα πάρουν θέση; Για την ακαρπία της ελιάς και την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου;
Θόδωρος Θεοδωρίδης

Προηγούμενο άρθρο

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ένα μάθημα δημοκρατίας από Athens Ilinois: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου