Μία από τις υποθέσεις που απασχόλησαν χθες το Μονομελές Καβάλας παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον.
Όπως αποδείχθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, το Δεκέμβριο του 2016 στο κέντρο της πόλης πωλούνταν ημίγλυκο κρασί που όμως δεν ήταν κρασί αλλά μούστος! Το χειρότερο; Το υποτιθέμενο κρασί περιείχε απαγορευμένο πρόσθετο, καθιστώντας έτσι το προϊόν μη ασφαλές για τον άνθρωπο. Η υπόθεση απασχόλησε τη δικαιοσύνη μετά από έλεγχο του Τμήματος Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 2016. Ο πλανόδιος πωλητής κρασιού βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή της κεντρικής πλατείας. Έκανε χρήση μιας από τις άδειες που κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών χορηγεί σε κάθε ενδιαφερόμενο ο Δήμος Καβάλας.
Η υπηρεσία στο πλαίσιο των ελέγχων πήρε δείγμα από το συγκεκριμένο κρασί. Εκ των υστέρων απεδείχθη ότι το κρασί ούτε κρασί ήταν, ούτε ασφαλές για κάποιον που θα το αγόραζε και θα το έπινε. Στην κατάθεση του ο υπεύθυνος της υπηρεσίας κ. Λευτέρης Λαζαρίδης περιέγραψε ακριβώς τι διαπιστώθηκε εκ των υστέρων. Κατέθεσε δηλαδή ότι από την ανάλυση του δείγματος προέκυψε ότι το προϊόν που δεν ήταν κανονικό. Δεν ήταν οίνος αλλά ήταν μούστος.
Ταυτόχρονα προέκυψε ότι δεν ήταν και ασφαλές για τον άνθρωπο καθώς περιείχε απαγορευμένο πρόσθετο. Μια άχρωμη σκόνη όπως την περιέγραψε και την ανέφερε συγκεκριμένα ήταν «σαλικυλικό οξύ». Πρόκειται -είπε στο δικαστήριο ο κ. Λαζαρίδης- για βασικό και ενεργό συστατικό της ασπιρίνης! Υπολόγισε μάλιστα ότι δύο λίτρα του συγκεκριμένου κρασιού περιείχαν 3 ασπιρίνες. Αυτό το οξύ εξήγησε προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο και δεν είναι κατάλληλο ειδικά για κάποιον που μετά από λίγες ημέρες πρόκειται να κάνει χειρουργική επέμβαση.
Ο κ.Λαζαρίδης είπε επίσης ότι κατά την εκτίμηση του το συγκεκριμένο απαγορευμένο πρόσθετο προστέθηκε στο κρασί για να έχει γεύση που θα παραπέμπει στο ημίγλυκο. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε στο δικαστήριο η απολογία του κατηγορουμένου κατοίκου χωριού του Νομού Καβάλας. Εκείνη την εποχή είπε ήταν άνεργος. Προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο έστω εισόδημα. Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι επαγγελματίας οινοπαραγωγός και περιστασιακά είπε ότι ασχολήθηκε με την πώληση κρασιού. Την οποία συνέχισε και τα επόμενα του 2016 χρόνια αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρόσθετο. Εν τω μεταξύ εγκατέλειψε τη διαδικασία αφού βρήκε αλλού εργασία.
Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια της απολογίας του άφησε άφωνο το δικαστήριο όταν είπε ότι για το συγκεκριμένο πρόσθετο απευθύνθηκε σε φαρμακείο! Από το οποίο το προμηθεύτηκε. «Κανείς δεν μου είπε ότι δεν έπρεπε να το κάνω. Ο φαρμακοποιός μου εισηγήθηκε το αντίθετο» είπε. Δηλαδή είχε την εντύπωση ότι με το πρόσθετο που χρησιμοποίησε έκανε κάτι συνηθισμένο και υπέρ του προϊόντος. Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέμενε να ρώτα τον κατηγορούμενο γιατί δεν απευθύνθηκε σε οινοπαραγωγούς ή κάποιους που γνώριζαν από κρασί. Αυτός απάντησε ότι αρχικά ζήτησε συμβουλή γεωπόνου, ο οποίος είπε ότι τον παρέπεμψε σε φαρμακείο! Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος. Την οποία αποδέχθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή. Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση.
Καταδικάστηκε ο πρώην Δήμαρχος Θάσου
Την ίδια περίπου ώρα χθες το πρωί στο Τριμελές Καβάλας δικάζονταν ο πρώην Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Ήταν κατηγορούμενος για την εκτέλεση δημοτικού έργου (δρόμου) στην περιοχή των Λιμεναρίων. Κατηγορούμενος μαζί του ήταν και ο ανάδοχος του έργου. Εκ των υστέρων απεδείχθη και μετά από ανώνυμη όπως φαίνεται καταγγελία ότι το έργο έγινε χωρίς να υπάρχει έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Το δικαστήριο στο τέλος της διαδικασίας αθώωσε τον ανάδοχο του έργου, καταδίκασε σε ποινή 6 μηνών τον πρώην Δήμαρχο. Αθωωτική και για τους δύο κατηγορούμενους ήταν η πρόταση του εισαγγελέα κ. Αδάμπα. Ο πρώην Δήμαρχος της Θάσου άσκησε έφεση.