Dark Mode Light Mode

«Πράξεις Αγάπης», πρωτοβουλία της Ευστρατίας Χριστοδούλου με επιτυχία και ανταπόκριση

Την γνωρίσαμε ως υποψήφια βουλευτή. Είναι πολλά περισσότερα. Μια ανήσυχη πολίτης. Μια γυναίκα που θέλει να βοηθήσει. Οργάνωσε διαδικτυακή ομάδα κι αμέσως άρχισε το έργο της προσφοράς.

Χωρίς προβολή, χωρίς δημοσιότητα. Αθόρυβα και ουσιαστικά. Η ίδια φέτος τον Σεπτέμβρη αποφάσισε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συγκέντρωση σχολικών ειδών. Αυτά θα προωθηθούν σε οικογένειες με ανάγκη.

Οι προσφορές των Καβαλιωτών γίνονται στο βιβλιοπωλείο «Κύβος». Αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερθεί να συμμετέχει στην προσπάθεια, σημειώνει η κ. Χριστοδούλου.

Η συνέντευξη

Ερ: Πήρατε μια πρωτοβουλία τις τελευταίες ημέρες, να στηριχθούν οι αδύναμες οικονομικά οικογένειες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Απ: Ήταν μια εσωτερική μου ανάγκη να κάνω κάποια πράγματα. Σε πρώτη φάση έχω δημιουργήσει μια ομάδα στο διαδίκτυο που λέγεται «Πράξεις Aγάπης». Αυτό δημιουργήθηκε γιατί υπήρχαν προσφορές κάποιων ανθρώπων που ήθελαν να δίνουν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα, κάποια ρούχα που δεν χρειαζότανε κτλ και υπήρχε αντίστοιχα και η ζήτηση. Προσπάθησα να το ομαδοποιήσω για να μπορούμε από εκεί να βλέπουμε κάποια πράγματα. Δηλαδή είδη, αντικείμενα κτλ που συμπολίτες δεν τα χρειάζονται. Ενώ άλλοι τα έχουν ανάγκη. Τα θέλουν. Έτσι ξεκινήσαμε. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αποφασίσαμε να δώσουμε τρόφιμα σε ανθρώπους στοχευμένα. Σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα έλεγα ότι έγινε λίγο διακριτικά. Δε δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα γιατί και οι περισσότεροι άνθρωποι που βοήθησαν δεν ήθελαν να πούνε ποιοι είναι και γιατί το κάνουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο γιατί οι περισσότεροι στη σημερινή κοινωνία θέλουν να δείχνονται και να προβάλλονται. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές ζήτησα βοήθεια από κάποιους ανθρώπους μου τη δώσανε με μεγάλη χαρά. Υπάρχουν επαγγελματίες της Καβάλας που ζήτησα τη βοήθεια τους και χωρίς να θέλουν να ακουστεί το όνομα τους, με βοήθησαν. Π.χ. το προηγούμενο Πάσχα που δώσαμε κάποια τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Ευχαριστώ και όσους με εμπιστεύονται, όταν κάνουμε μια τέτοια κίνηση. Επίσης τους συναδέλφους μου για την όλη βοήθεια.

Ερ: Τι κάνει η ομάδα «Πράξεις Αγάπης» ενόψει της σχολικής περιόδου;

Απ: Είχαμε δώσει και πέρσι κάποια προϊόντα, κάποια σχολικά είδη. Αποφασίσαμε φέτος κρατώντας την ίδια ιδέα, να απευθυνθούμε σε φίλο, σε βιβλιοπωλείο της πόλης και να κάνουμε το καλάθι. Εκεί ο καθένας τώρα που οι γονείς θα αρχίσουν να αγοράζουν τα σχολικά είδη, να μπορούν να βάζουν κάποια στυλό, κάποια τετράδια κτλ. Αυτά να μοιραστούν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη. Υπάρχουν ήδη οικογένειες, γονείς που ήδη έχουν απευθυνθεί σε μένα και ζητάνε πράγματα για τα παιδιά τους, που δυσκολεύονται να τα αγοράζουν. Αυτή η ομάδα που έχουμε δημιουργήσει έχει κοινοποιήσει και άλλα πράγματα. Όπως ένα πρόβλημα που είχε ένα παιδάκι συναδέλφου από τον Δήμο Καβάλας και χρειαζότανε χρήματα για μια επέμβαση. Προσπαθούμε να κοινοποιούμε όλα αυτά τα κοινωνικά θέματα, να γίνονται γνωστά και να υπάρχει έτσι μεγαλύτερη συμμετοχή και ανταπόκριση.

Ερ: Το καλό είναι ότι οι «Πράξεις Αγάπης» έχουν πολλούς υποστηρικτές. Υπάρχει ανταπόκριση.

Απ: Υπάρχει ανταπόκριση. Ούτως η άλλως επειδή εργάζομαι σε κοινωνικές υπηρεσίες έχουν ανταποκριθεί απλοί πολίτες και αυτό είναι πάρα πολύ συγκινητικό. Ανθρώπους που δεν ήξερα. Μου είπανε ότι οποιαδήποτε στιγμή πρέπει να βοηθηθεί κάποιος που δεν θα έχει τα βασικά στο τραπέζι του, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, να τους πάρω τηλέφωνο και αυτοί να βοηθήσουν. Είναι συγκινητικό γιατί συνάντησα ανθρώπους που δεν τους ήξερα και αυτοί ανταποκρίθηκαν.

Προηγούμενο άρθρο

Εύα Οικονόμου Βαμβακά: «Είμαι συνεχώς σε διάλογο με την πόλη για το τι θέλει να δει»

Επόμενο άρθρο

Παραδέχθηκε την πράξη του, ζήτησε συγνώμη ο καταστηματάρχης;