Ο συμπολίτης ιδιώτης γιατρός Περικλής Αμπεριάδης μίλησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πρωινής.
Για την πανδημία. Για αυτά που ισχύουν, για αυτά που έρχονται. Έκανε κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο που επαναλειτουργούν τα σχολεία και την εμβολιαστική διαδικασία.
Η συνέντευξη
Ερ: Μας ενδιαφέρει το πώς βλέπουν την κατάσταση οι ιδιωτικοί γιατροί του νομού μας. Που είμαστε αυτή τη στιγμή από πλευράς προβλήματος πανδημίας;
Απ: Τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι περνούν τη νόσο. Φαίνεται ότι αυτοί οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι περνούν πιο εύκολα τη νόσο. Όχι ότι υπάρχουν κάποια ποσοστά τα οποία καταλήγουν στα νοσοκομεία από τους εμβολιασμένους αλλά τελικά αυτοί που περνάνε δύσκολα και περνούν βαριά τη νόσο είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ερ: Αυτό το είχαν πει πρώτοι και καλύτεροι στην τηλεόραση οι συνάδελφοι σας, όταν στην περιοχή είχαμε μηδέν κρούσματα. Το είχαν προβλέψει, δεν έπεσαν καθόλου έξω.
Απ: Όλα αυτά που λέμε εμείς οι γιατροί που πρεσβεύουμε και σπουδάσαμε το συγκεκριμένο αυτό αντικείμενο στα πανεπιστήμια μας, η δική μας λοιπόν άποψη εξαρτάται από εργασίες και γενικώς πράγματα τα οποία γίνονται σε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και έτσι με την παρατήρηση και με τα φάρμακα τα οποία δίνονται, βγάζουμε τα συμπεράσματα μας.
Έτσι μπορούμε να δίνουμε φάρμακα στον κόσμο, έτσι μπορούμε να κάνουμε θεραπείες στον κόσμο. Δεν είναι ζήτημα πρόβλεψης, είναι ζήτημα παρατήρησης και αντικειμενικής εξέτασης των περιπτώσεων.
Ερ: Πως βλέπετε το προσεχές μέλλον; Έρχεται τη Δευτέρα η έναρξη του σχολικού έτους και έρχεται πραγματικό Φθινόπωρο και μετά Χειμώνας. Θέλουμε να δείτε το θέμα στην τοπική διάσταση.
Απ: Θεωρώ ότι έπρεπε να γίνουν ορισμένες κινήσεις όσον αφορά τα σχολεία. Αφενός μεν είμαι υπέρ του εμβολιασμού πάνω από τα 12 έτη, έτσι φαίνεται τουλάχιστον από αυτά που έρχονται από μεγάλες έρευνες του εξωτερικού. Δεύτερο, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα στα σχολεία όπου να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές στις τάξεις, αυτή είναι και η προσωπική μου άποψη. Τρίτο θα παίρνονται όλα τα μέτρα δημόσιας υγιεινής τα οποία λέμε εδώ και δυο χρόνια. Αν αυτά τα πράγματα δεν συμβούν, τότε θα έχουμε ένα αρκετό αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων και στο δικό μας νομό.
Ερ: Το θέμα των ανεμβολίαστων γιατρών στο νομό Καβάλας πως θα το σχολιάζατε;
Απ: Για μένα η υποχρεωτικότητα δεν ήταν αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να περάσει ο εμβολιασμός. Πρέπει για τον εμβολιασμό να πείσουμε εμείς οι επιστήμονες τον κόσμο. Κάναμε και εμείς πολλά λάθη, έχουμε και εμείς τις παλινωδίες μας, υπάρχουν πολλά προβλήματα, το έχω ξαναπεί. Το δεύτερο είναι ότι για μένα ο γιατρός είναι πολεμιστής. Όταν πάει στον πόλεμο πρέπει να έχει όπλα. Τα όπλα αυτά που έχουμε τώρα είναι μόνο το εμβόλιο. Το τρίτο είναι ότι όπως όλος ο πληθυσμός έτσι και στη δική μας περίπτωση, στη δικιά μας δουλειά , δικιά μας εργασία, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αμφισβητούν κάποια πράγματα. Για μένα λάθος αλλά υπάρχουν. Εγώ τους σέβομαι και δεν τους βάζω στον τοίχο να τους κρεμάσω, να τους σκοτώσω. Διαφωνώ πάντως μαζί τους.
Ερ: Η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει καλά μέχρι τώρα την πανδημία;
Απ: Η άποψη μου είναι ότι στο πρώτο κύμα πήγαμε αρκετά καλά, Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και στηριχτήκαμε πάρα πολύ καλά μέσα από το ΕΣΥ. Δεν έγιναν ορισμένα βήματα όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή το ΕΣΥ έπρεπε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και από πλευράς προσωπικού και από πλευράς παροχών. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι το ΕΣΥ όχι μόνο δεν βρίσκεται μόνο σε καλή κατάσταση αλλά αρχίζει να αποξηλώνεται. Ορισμένα πράγματα που έπρεπε να γίνουν από την κυβέρνηση δεν έγιναν. Κατ` εμέ, πολιτικά πια, κάποια δεν έγιναν για συγκεκριμένους λόγους. Γιατί δεν θέλουν το ΕΣΥ, δε θέλουν να στηριχτούν πάνω σε ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Φυσικά αυτό έβγαλε το φίδι από την τρύπα και το βγάζει πάλι.
Ερ: Οι τάξεις μαθητών είναι από 25 μέχρι 30 παιδιά. Δε θα έπρεπε να μειωθούν;
Απ: Φυσικά. Εκτός από αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ακόμη αυτά που λέγαμε πέρσι για τη σχολική χρονιά, φέτος θα συμβούν πάλι τα ίδια πράγματα και θα έχουμε πάλι αρκετά κρούσματα. Το πρώτο λοιπόν πρόβλημα είναι πως θωρακίστηκε το ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Εγώ λέω ότι δεν θωρακίστηκε. Το δεύτερο είναι τα λάθη που έγιναν στο να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Έγιναν και εκεί λάθη. Όταν θέλεις να πείσεις ένα μεγάλο πληθυσμό δεν τον πείθεις μόνο δίνοντας ευρώ στα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, μόνο και μόνο για άλλους λόγους, έτερους λόγους για μένα και όχι πραγματικούς λόγους. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δίνεις χρήματα για την προώθηση των εμβολιασμών μόνο στα κεντρικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Ο εμβολιασμός έπρεπε να περάσει στον κόσμο. Αυτή ήταν η άποψη μου πάντα δηλαδή έπρεπε να δημιουργηθούν μικρά γκρουπ γιατρών, ειδικών γιατρών, από τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους αλλά και από το ίδιο το κράτος για να περάσει στον κόσμο. Στα καφενεία, τις πλατείες τώρα που ήταν καλοκαίρι, με ειδικό στα χέρια. Να μπορέσει ο κόσμος να πεισθεί. Εάν πάρουμε τα ποσοστά αυτών που δεν εμβολιάζονται, η άποψη μου είναι ότι δεν ψεκασμένοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι άνθρωποι περίεργοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Φοβάται ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό το πράγμα ήταν δικό μας θέμα να τους πείσουμε να μη φοβούνται το εμβόλιο αλλά να φοβούνται τη νόσο. Εμείς δεν τα καταφέραμε. Έπρεπε να περάσουμε μέσα στον κόσμο αυτή την έννοια. Δεν μπορούν εφ υψηλού να μιλάμε για να πείσουμε τον κόσμο. Έπρεπε αυτή η «προπαγάνδα» να περάσει στους ίδιους τους καθηγητές, τους δασκάλους. Αυτή είναι η δύναμη αυτή τη στιγμή που μπορεί να προωθήσει τα όποια ζητήματα. Πρέπει πρώτα να πεισθούν τα παιδιά στα σχολεία, τα μεγάλα παιδιά και να πάνε να πείσουν τους ίδιους τους γονείς τους. Αυτά δεν τα κάναμε τόσο καιρό. Πέρσι το Σεπτέμβριο είχανε φτιάξει ένα ολόκληρο σύστημα εμβολιασμών και τελικά ήταν μια τρύπα στο νερό. Πολλά πράγματα έγιναν μόνο καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτή είναι η δική μου αντίρρηση. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μια χώρα των 10 εκατομμυρίων να έχει μια επιτροπή επιστημόνων 48 ατόμων να είναι ευκίνητη και να μπορεί να προωθεί ζητήματα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Πρώτα απ` όλα δεν μπορούν να συνεδριάσουν. Δεν μπορεί μια ολόκληρη Αμερική να έχει μια ολιγομελή επιτροπή επιστημονική και να υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος τον οποίο παραδέχονται όλοι και ο οποίος μιλάει σε όλον τον κόσμο.