ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ…
«Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν το εμβόλιο;» Γενικά πρέπει να συνεχίζεται η θεραπεία με τα φάρμακα για τα χρόνια νοσήματα, κανονικά (υπέρταση, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, κλπ.). Δεν χρειάζεται να τροποποιήσουμε τις χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές λόγω του εμβολίου.
Όσον αφορά την χορήγηση κορτιζόνης, αν πρόκειται για χρόνια χορήγηση λόγω κάποιου νοσήματος τότε μπορεί να ληφθεί κανονικά. Αν όμως πρόκειται να ξεκινήσει η αγωγή με κορτιζόνη λίγο πριν τα εμβόλιο καλό είναι να περιμένουμε μέχρι να περάσουν λίγες ημέρες. Για παράδειγμα αν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια ένεση κορτιζόνης, εκτάκτως, λόγω οσφυαλγίας καλό είναι να την καθυστερήσει για 2 εβδομάδες μετά από το εμβόλιο.
Οι χημειοθεραπείες, τα ανοσοκατασταλτικά και οι θεραπείες για ανοσολογικά νοσήματα ΔΕΝ πρέπει να αναβάλλονται λόγω του εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει ερώτηση στον ογκολόγο ή στον ρευματολόγο διότι σε κάθε κανόνα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.
«Μπορούν να γίνουν άλλα εμβόλια την περίοδο κοντά στον εμβολιασμό για COVID- 19;» Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια απόσταση 14 ημερών από άλλα εμβόλια. Πρέπει να καθυστερούμε κάθε άλλο εμβόλιο προκειμένου να εξασφαλίσουμε αυτή την χρονική απόσταση. Εξαίρεση είναι τα εμβόλια που γίνονται σε επείγουσες καταστάσεις όπως το αντιτετανικό και το αντιλυσσικό που μπορούν να γίνουν όποτε αυτό είναι απαραίτητο.
«Μπορούμε να πάρουμε παυσίπονα ή ασπιρίνη πριν τον εμβολιασμό;» Παρά την παραφιλολογία που υπάρχει και είναι διαδεδομένη, καλό είναι πριν το εμβόλιο να μην λαμβάνει κάποιος ασπιρίνη, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Υπάρχει η θεωρία ότι αυτά τα φάρμακα αμβλύνουν κάπως την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν κάποιος φοβάται τις ενδεχόμενες θρομβώσεις από εμβόλια, η ασπιρίνη αλλά και οποιοδήποτε άλλο αντιπηκτικό δεν πρόκειται να τον προστατεύσουν διότι αυτές οι σπανιότατες θρομβώσεις έχουν ανοσολογική βάση και τα αντιθρομβωτικά δεν τις προλαμβάνουν. Μετά τον εμβολιασμό κι εφόσον υπάρχουν ανάλογα συμπτώματα ενδείκνυται η λήψη παυσίπονων (κυρίως παρακεταμόλη) και η καλή ενυδάτωση.
«Αν είμαι αλλεργικός μπορώ να πάρω ένα αντισταμινικό πριν τον εμβολιασμό για να είμαι πιο ασφαλής;» Κατ’ αρχήν οι απλές ήπιες αλλεργίες συνήθως δεν πρέπει να προβληματίζουν. Αν όμως κάποιος εμφάνισε στο παρελθόν ισχυρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλακτικό σοκ) που χρειάστηκε αδρεναλίνη για την αντιμετώπιση, πρέπει να συμβουλευτεί τον αλλεργιολόγο του. Επίσης καλό είναι οι αλλεργικοί να προτιμούν να εμβολιαστούν σε νοσοκομείο. Η λήψη αντισταμινικού πριν τον εμβολιασμό δεν μπορεί να αποτρέψει μια ισχυρή αλλεργική αντίδραση αλλά αντιθέτως μπορεί να συγκαλύψει τα πρόδρομα συμπτώματα μιας αλλεργίας και να μην γίνει εγκαίρως αντιληπτή και αυτό να καθυστερήσει την θεραπεία. Άρα καλό είναι να μην λαμβάνει κάποιος αντισταμινικό πριν τον εμβολιασμό του.
Μια σημαντική πληροφορία που αφορά τις γυναίκες είναι ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna μπορεί να προκαλέσουν μια παροδική και ακίνδυνη διόγκωση λεμφαδένων μασχάλης κοντά στην ένεση. Αυτοί οι αθώοι λεμφαδένες όμως μπορεί να τροποποιήσουν την εικόνα μιας μαστογραφίας και να μπερδέψουν τον ακτινολόγο! Έτσι λοιπόν αν πρόκειται να γίνει μαστογραφία σε κοντινό χρόνο με το εμβόλιο καλό είναι να προηγείται ή να έπεται (4-6 εβδομάδες) του εμβολίου!