Dark Mode Light Mode

Πρίνος: Παραγωγή 5.000 βαρέλια την ημέρα!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τη διοίκηση της Energean Oil & Gas, αυτή τη στιγμή η παραγωγή του Πρίνου φτάνει τις 5 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα το 2016 να είναι η πρώτη χρονιά που θα πληρωθούν royalties – περίπου 400 χιλιάδες ευρώ – στην αρμόδια εταιρεία του δημοσίου ΕΔΕΥ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ και θα είναι οι πρώτοι πόροι που εισρέουν για την εταιρεία του δημοσίου μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Open Door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το ενδιαφέρον ωστόσο με τις εξελίξεις στον Πρίνο είναι ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα και αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα – πέμπτη κατά σειρά – γεώτρηση (PA -38) του εν εξελίξει προγράμματος.
Και τα μέχρι στιγμής στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση από την πετρελαϊκή ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατομμυρία βαρέλια αποθέματα έναντι εκτίμησης μέχρι πρόσφατα 30 εκατομμυρίων. Ήδη η Energean έχει υποβάλει τα δεδομένα σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο προκειμένου να πιστοποιηθεί και επισήμως η αύξηση. Υπενθυμίζεται ότι όταν το 2007, η εταιρεία το κοίτασμα τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο μετά από τις επενδύσεις ύψους 350 εκατ. δολαρίων  που δημιούργησαν 200 νέες θέσεις εργασίας, το κοίτασμα διατηρήθηκε στη ζωή και απέκτησε νέα προοπτική.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατ. βαρέλια (το 50% δηλαδή συνολικά στη συγκεκριμένη παραχώρηση. Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το Έψιλον.
Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών, καθώς η μέση ημερήσια παραγωγή είναι πάνω από τις 2.500 βαρέλια (συγκεκριμένα, κοντά στις 3.500 βαρέλια).
Επενδύσεις και διεθνής συνεταίρος στο Ισραήλ
Σημειώνεται ότι η εταιρεία μετά την απόκτηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish & Tanin στο Ισραήλ, δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου προχωρά στα επόμενα βήματα. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προφανή γεωπολιτική και επιχειρηματική σημασία και είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε σχετική αναφορά από τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Πλέον η Energean προχωρά στην εκπόνηση Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος (Field Development Plan) με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει το 2020 και αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί συμβάσεις με πελάτες εντός της ισραηλινής αγοράς (το αέριο από τα δύο κοιτάσματα δεν μπορεί να πάει σε εξαγωγές). Σύμφωνα με τη διοίκηση της Energean το επικρατέστερο σενάριο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι η τοποθέτηση Πλωτής Εγκατάστασης Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) και η σύνδεσή της με αγωγό με τη στεριά και το βιομηχανικό συγκρότημα Dor. H συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων υπερβαίνει τα 1,2 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι η Energean συμφώνησε να αποκτήσει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έναντι τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, όταν πρόσφατα η Roshneft συμφώνησε να αποκτήσει το 30% του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου έναντι 1,58 δισεκ. δολαρίων από την ΕΝΙ. Το 30% του αιγυπτιακού κοιτάσματος ισοδυναμεί με περίπου 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η Energean για κοίτασμα που ισοδυναμεί περίπου με το 25% αυτού που αποκτά η Roshneft, καταβάλει τίμημα μικρότερο από το 10% εκείνου που συμφώνησε να πληρώσει η ρωσική εταιρεία.
EBRD
Ως μια εξέλιξη με εξίσου μεγάλη σημασία για την εταιρεία αντιμετωπίζεται από την Energean και η σύναψη δύο δανείων 75 εκατ. δολαρίων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που συνιστούν τις πρώτες στην ιστορία για τον εγχώριο ενεργειακό τομέα χρηματοδοτήσεις. Τα χρήματα διατίθενται για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Πρίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη και 20 εκατ. δολαρίων για τις ερευνητικές δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες της EBRD με την Energean άνοιξαν τον δρόμο και για άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.
Δυτική Ελλάδα
Σημειώνεται εξάλλου ότι η εταιρεία προετοιμάζει τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας την ερχόμενη άνοιξη στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ προσέθεσε το μπλοκ της της Αιτωλοακαρνανίας στο χαρτοφυλάκιο της Δυτικής Ελλάδας, περιοχής ιδιαίτερα υποσχόμενης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Energean έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών και αναμένει την υπογραφή και κύρωση της σύμβασης ώστε να ξεκινήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα.
Επιπλέον η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου του upstream για την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο άδειες.
Αλλά και στο Κατάκολο μετά την μετατροπή της άδειας έρευνας σε άδεια εκμετάλλευσης που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, αναμένεται  η πραγματοποίηση γεώτρησης εντός του 2018. Η Energean εκτιμά σε 35 με 40 εκατομμύρια βαρέλια την δυναμικότητα του κοιτάσματος, εκ των οποίων θεωρεί ως απολήψιμα τα 10 εκατ. περίπου, ενώ αναμένει την σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Παράλληλα, θα προχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2017 στην υποβολή του ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την απόκτηση, δύο θαλάσσιων οικοπέδων σε μία πολλά υποσχόμενη περιοχή η Energean αναμένει την έγκριση της υπογραφείσας σύμβασης από το κοινοβούλιο της χώρας, ενώ η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί, οφείλεται στο ότι στο Μαυροβούνιο προέκυψε έκτακτη εκλογική αναμέτρηση.
Τέλος η εταιρεία προχωρεί στην Αίγυπτο, μετά τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε στην επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων προετοιμάζοντας τη διεξαγωγή νέων γεωτρήσεων. Η γεώτρηση στο οικόπεδο West Kom Ombo αναμένεται στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Πηγή Capital.gr – Κείμενο Χάρη Φλουδόπουλου

Προηγούμενο άρθρο

Θέμα εμπιστοσύνης

Επόμενο άρθρο

Ενδιαφέρον ΑΟΚ για Χατζηνικολή