Dark Mode Light Mode

Προανάκριση για την αιτία της φωτιάς άνωθεν Μπάτη

Από τη συνέντευξη του διοικητή της Π.Υ. Καβάλας κ. Κυριάκου Μανδρανή μαθαίνουμε τη συνέχεια που δίνει η υπηρεσία στο περιστατικό της Τρίτης.

Διενεργείται προανάκριση για την αιτία της φωτιάς. Φαίνεται ότι για την έναρξη της ισχύουν όλα όσα εξ αρχής υποψιαστήκαμε. Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από το δρόμο από Καβάλα για Παληό.

Οι υποψίες είναι πολύ συγκεκριμένες μα φαίνεται δύσκολο να βρεθεί αυτός που έκανε την ανοησία. Πέταξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου ένα τσιγάρο ή κάτι άλλο εύφλεκτο.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας πείτε τα βασικά χαρακτηριστικά του περιστατικού. Από την αρχή έως τη λήξη του.

Απ: Όταν ειδοποιηθήκαμε για την πυρκαγιά αμέσως μετέβησαν οχήματα στο σημείο. Αυτό έγινε την Τρίτη το μεσημέρι, περίπου στη 13:15. Δεδομένης της παρατεταμένης ξηρασίας και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά είχε ένταση και προχώρησε προς την υπαίθρια αποθήκη υλικών του Μαμαλούκα. Οι δυνάμεις πέσανε αμέσως επάνω. Στο σύνολο αναπτύχθηκαν 12 πυροσβεστικά και βοηθητικά οχήματα και 36 άνδρες. Κλήθηκε το ελικόπτερο και τα δυο Πετζετέλ τα οποία κάνανε βολές. Περίπου σε 1- 1,5 ώρα η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Γιατί πάνω από τον Μαμαλούκα είχαμε κατοικίες. Η φωτιά έσβησε και παραμείνανε οι δυνάμεις εκεί προκειμένου να μην έχουμε κάποια αναζωπύρωση. Οι δυνάμεις, οι φορείς, ειδοποιηθήκανε και ήταν όλοι στο πόστο τους. Ο μηχανισμός δούλεψε σε πολύ καλά επίπεδα. Είχαμε τις υδροφόρες του Δήμου, το Δασαρχείο, την Πολιτική Προστασία. Όλα πήγανε κατ’ ευχή. Η Τροχαία ήταν εξαιρετική στο έργο της. Απέκλεισε το δρόμο για όσο χρειάστηκε, προκειμένου να γίνει σωστά η επιχείρηση. Ο μηχανισμός λειτούργησε παρά πολύ καλά. Δεν κινδύνεψε καμία περιουσία. Πλην της δασικής έκτασης που κάηκε, δεν είχαμε άλλη ζημιά.

Ερ: Κάηκαν περίπου 10 στρέμματα;

Απ: Ακριβώς. Κάηκαν περίπου 10 στρέμματα δασικής έκτασης, πουρνάρια, κάποια μεμονωμένα πεύκα.

Ερ: Η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στο δρόμο. Σημαίνει κάτι αυτό;

Απ: Σημαίνει ότι ίσως από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο… Εκτιμούμε ότι η φωτιά προήλθε από κάποιο τσιγάρο ή κάποιο άλλο αντικείμενο εύφλεκτο. Γίνεται αυτή τη στιγμή προανάκριση. Το ανακριτικό βρίσκεται επί τόπου. Γίνεται έλεγχος, προκειμένου να ελεγχθούν κάποια στοιχεία. Δεν είμαστε 100% σίγουροι.

Ερ: Πόσο χρήσιμο ήταν το ελικόπτερο;

Απ: Ήταν πολύ χρήσιμο. Πρέπει όμως να πούμε ότι πριν φτάσει το ελικόπτερο, ήδη η φωτιά από τα οχήματα και το προσωπικό είχε κοπεί. Το ελικόπτερο ήταν χρήσιμο προκειμένου να κάνει διαβροχή της περιμέτρου. Το καλό ήταν ότι είχαμε μια απόκλιση 1,5- 2 λεπτά για κάθε βολή του ελικοπτέρου. Η φωτιά είχε κοπεί από τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας πριν φτάσει το ελικόπτερο. Το ελικόπτερο λειτουργεί επικουρικά, στην εξέλιξη της φωτιάς. Φυσικά και πρέπει να είναι δίπλα μας.

Ερ: Εθελοντές ήρθαν στο σημείο της φωτιάς;

Απ: Βεβαίως. Ήρθαν και ομάδες εθελοντών και εθελοντές πολίτες. Η Καβάλα σ’ αυτά λειτουργεί πολύ καλά. Ο κόσμος λειτουργεί αυτόματα. Ήταν σαν μια άσκηση πετυχημένη, μπορούμε να το πούμε και έτσι. Δείξαμε ετοιμότητα.

Προηγούμενο άρθρο

Αύξηση κρουσμάτων, προτείνεται χρήση μάσκας εντός του Κ.Υ. Πρίνου

Επόμενο άρθρο

Την Πέμπτη 28 Αυγούστου η Καλοκαιρινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου