Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας κ. Ελένη Σακαλή.
Η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία των Αγιασμών και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ δήλωσε ότι διαφωνεί με την πλήρη κατάργηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.
Έτσι υποστήριξε ότι θα έπρεπε «… ορισμένα μέτρα να τηρούνται λόγω της συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων στα σχολεία». Ειδικότερα ζήτησε να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας εντός της αίθουσας και την ώρα της διδασκαλίας. Ζήτησε επίσης τακτικά self test, ένα όπως είπε την εβδομάδα.
Η ΕΛΜΕ Καβάλας σκοπεύει να έχει συνάντηση με το Δήμαρχο εντός των ημερών, από τον οποίο θα ζητήσει ενημέρωση για τα κτιριακά θέματα. Για τα κτίρια που φιλοξενούν Γυμνάσια και Λύκεια σε όλο το Νομό Καβάλας.
Η συνέντευξη
Ερ: Όλοι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είστε στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Ν. Καβάλας εδώ και 10 ημέρες περίπου. Σε τι κατάσταση είναι τα σχολεία από κτηριακής πλευράς, καθαριότητας κτλ;
Απ: Τα σχολεία αυτή τη στιγμή νομίζω ότι λειτουργούν σωστά, κανονικά, αν και οι καθαρίστριες άργησαν λίγο να έρθουν. Ήρθαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Εμείς τα σχολεία τα καθαρίσαμε, τα βιβλία θα είναι στη θέση τους, οι καθηγητές είναι οι περισσότεροι στη θέση τους αν και σε κάποια σχολεία δεν έχουν καλυφθεί ακόμη τα εκπαιδευτικά κενά.
Ερ: Τι κενά είναι αυτά;
Απ: Πρόκειται για 20 κενά καθηγητών γενικής παιδείας και στην Καβάλα και στη Θάσο. Υπάρχουν πάρα πολλά κενά στην ειδική αγωγή, στην υποστήριξη των μαθητών με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές ανάγκες. Στην Καβάλα λειτουργούν σε 15 σχολεία, αυτά που ονομάζουμε τμήματα ένταξης αλλά κάθε σχολείο δεν έχει μόνο ένα τμήμα. Μπορεί να έχει και δυο και τρία τμήματα ένταξης. Αυτά τα τμήματα ένταξης πρέπει να στελεχώνονται με δυο καθηγητές. Έναν φιλόλογο και έναν μαθηματικό ή φυσικό. Είναι υποστελεχωμένα. Συνήθως υπάρχει ένας μόνο από τους δυο. Σε κάποια σχολεία στη Θάσο, τα τελευταία χρόνια, δεν εμφανίστηκε κανείς. Ούτε φιλόλογος, ούτε μαθηματικός ή φυσικός.
Ερ: Είναι συνηθισμένα κενά όσο στέκει το συνηθισμένα ή κενά που θα καλυφθούν μέχρι τέλος του έτους;
Απ: Σας είπα ότι καθυστερούν τα καλυφθούν. Πέρσι δεν καλύφθηκε καθόλου το κενό στη Θάσο, στο Λιμένα. Ελπίζουμε ότι γρήγορα θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις των αναπληρωτών, γιατί όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια ειδική κατηγορία μαθητών οι οποίοι οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριληφθούν μέσα στο σύνολο των άλλων. Γι` αυτό το λόγο χρειάζονται και την ιδιαίτερη υποστήριξη.
Ερ: Υπάρχει μείωση των μαθητών στα γυμνάσια και στα λύκεια ενώ ακόμη περισσότερη είναι η μείωση στα επαγγελματικά λύκεια σύμφωνα με τον συνάδελφο σας τον κ. Τότη.
Απ: Αυτή η πληροφορία που είχε ο συνάδελφος μου, ο κ. Τότης, σήμερα νομίζω ότι δεν ισχύει. Οι εγγραφές των μαθητών συνεχίζονται στα γυμνάσια και στα λύκεια. Τα επαγγελματικά κυρίως λύκεια έχουν γεμίσει από μαθητές. Όσον αφορά τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού γενικότερα αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Οφείλεται κυρίως στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Αυτό συμβαίνει. Απ` ότι ξέρω, απ` ότι γνωρίζω, τα τελευταία 10 χρόνια χάνεται περίπου ένα τμήμα μαθητών από τα σχολεία της Καβάλας δηλαδή περίπου 30 μαθητές σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Ερ: Τα γυμνάσια και τα λύκεια τώρα έχουν και άδειες αίθουσες ενώ παλιά δε χωρούσαν οι μαθητές.
Απ: Φυσικά. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Είναι όμως ένα γενικότερο πρόβλημα το οποίο θίγει φυσικά εμάς έως εργαζομένους αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία. Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι σε κεντρικό επίπεδο και αφορούν κυρίως την πολιτεία. Αυτά είναι τα κενά όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς. Τώρα εκείνο το οποίο θέλω να σας πω και επειδή δεχόμαστε πολλά παράπονα είναι αυτό που συζητιέται με το μισθολόγιο των καθηγητών, κυρίως των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών. Ο πρώτος μισθός των καθηγητών είναι 731 ευρώ, λίγο μεγαλύτερος ο μισθός των αναπληρωτών. Όπως καταλαβαίνεται τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι νέοι συνάδελφοι είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δε ξεχωρίζω τους καθηγητές από τους υπόλοιπους εργαζομένους, αλίμονο. Τα προβλήματα μας είναι κοινά. Οι αναπληρωτές όμως αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μετακινούνται από τόπο σε τόπο, κάθε χρόνο αλλάζουν σπίτι. Πολλές φορές επειδή είναι νέο τοποθετημένοι μετακινούνται σε περισσότερα από δυο σχολεία. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πρόσθετο κόστος επιβίωσης, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή με την ακρίβεια που υπάρχει.