Dark Mode Light Mode

Προετοιμασία Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου

Από τη χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Κελγιώργη στην Πρωινή ξεχωρίζει η αναφορά του στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη μας.

Προετοιμάζονται αλλά δεν είναι αυτές που θα ήθελε ο σύλλογος. Ζητά και προτείνει κάτι μεγαλύτερο, σημαντικότερο. Ίδιο με τις εκδηλώσεις σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Κάτι ξεχωριστό, κάτι που θα στηρίξει την αγορά. Κι επειδή για φέτος αυτό μάλλον δεν θα συμβεί, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου το ζητά από τώρα για τα Χριστούγεννα του 2024.

Η συνέντευξη

Ερ: Σήμερα ποια είναι η κατάσταση στην αγορά;

Απ: Είμαστε εν αναμονή. Ο καιρός δεν έχει αλλάξει ακόμη. Η ένδυση και η υπόδηση περνάνε δύσκολες στιγμές. Διότι πολύ απλά κανένας δεν σκέφτεται τι θα φορέσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλοι πορεύονται με τα υπάρχοντα καλοκαιρινά ρούχα και παπούτσια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις που έρχονται. Στην καθημερινότητα υπάρχουν οι αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια. Ακούμε για αυξημένους λογαριασμούς στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε με τίποτα τι θα γίνει αν φύγει η κρατική αρωγή από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση τι θα συμβεί αν γυρίσουμε στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Τότε που ανοίγαμε λογαριασμούς και παθαίναμε ηλεκτροσόκ! Ευελπιστούμε ότι και το πρόβλημα που έχουμε στη γειτονιά μας με τον πόλεμο της Γάζας, θα σταματήσει κάποια στιγμή. Για να δούμε και εμείς μια άσπρη μέρα. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία χρόνια το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. Μιλάμε για πολύ σημαντικά προβλήματα που ίσως να μην τα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια κανένας από τους πατεράδες μας που δραστηριοποιούταν εμπορικά. Τη μια κρίση οικονομική, την άλλη capital control, στη συνέχεια  πανδημίες, lockdown, ενεργειακή κρίση με πολέμους στη γειτονιά μας και ούτως καθεξής.

Ερ: Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας…

Απ: Δύσκολος φυσικά. Περισσότερο δύσκολο τον κάνει το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Οι αυξήσεις στα ράφια των σουπερ μάρκετ είναι πολύ μεγάλες. Δυσθεώρητες. Δεν τις είδαμε τα τελευταία χρόνια ποτέ. Εκεί είναι ένα ζήτημα το οποίο στερεί διαθέσιμα από τους καταναλωτές, οι οποίοι ότι κάνουν το κάνουν μέχρι εδώ. Και καλά κάνουνε γιατί πολύ απλά τα χρήματα δεν φτάνουνε. Μπορεί να έχουμε αυξήσεις της τάξεως του 30% και 40% στα ράφια των σουπερ μάρκετ. Από την άλλη δεν το έχουμε δει αυτό να γίνεται και με τους μισθούς. Μπορεί να έχουμε στην περιοχή μας που είναι προικισμένη από τον τουρισμό, μια αύξηση στα εισοδήματα πολλών νοικοκυριών από το μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Είτε αξιοποιώντας κάποιο ακίνητο τους, είτε από κάποια μεροκάματα που πέσανε το καλοκαίρι λόγω της πολύ μεγάλης τουριστικής κίνησης. Βλέπουμε όμως ότι αυτά αν το ρεύμα ανεβεί ή συνεχίσουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα όπως π.χ. στο ελαιόλαδο όλα τα χρήματα θα εξανεμιστούν εκεί πέρα και όχι στην αγορά που τόσο πολύ περιμέναμε.

Ερ: Έγινε και μια σύσκεψη για τις εκδηλώσεις στις γιορτές. Είναι αλήθεια ότι φύγατε στεναχωρημένος από αυτήν;

Απ: Όχι δεν θα το έλεγα αυτό. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Ο εμπορικός σύλλογος όπου καλείται συμμετέχει με προτάσεις. Δεν πάμε πουθενά ανέτοιμοι. Δώσαμε στο Δήμαρχο τις προτάσεις του εμπορικού συλλόγου, οι οποίες είναι αρκετές. Πολλές από τις οποίες είναι και ανέξοδες για τον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας. Ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα. Από εκεί και πέρα στη σύσκεψη ήταν και ο Εμπορικός Σύλλογος των Φιλίππων, ήταν η Δημωφέλεια, ήταν το ΔΗΠΕΘΕ, ήταν το Δημοτικό Ωδείο, το Επιμελητήριο. Ακόμη οι στενοί συνεργάτες του Δημάρχου που θα τρέξουν αυτές τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Θα μελετηθούνε από τους αρμοδίους, θα κοστολογηθούνε και από εκεί και πέρα θα έχουμε μια εικόνα.

Ερ: Τι εικόνα εσείς σχηματίσατε; Υπάρχουν χρήματα ή θα πάμε «στενά»;

Απ: Τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για αυτές τις φετινές εκδηλώσεις μπορεί να ακούγονται αρκετά, υπολείπονται όμως πάρα πολύ από αντίστοιχα μπάτζετ σε Δήμους όπως είναι η Ξάνθη, τα Τρίκαλα, ο Βόλος. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή χαράς, είναι μια γιορτή για παιδιά. Είναι για την αγορά και σε αυτές τις 45 ημέρες πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι απαραίτητες ενέργειες. Ας συμβεί αυτό από τα Χριστούγεννα του 2024 και μετά. Γιατί τα Χριστούγεννα του 2023 είχαν τη ιδιαιτερότητα των εκλογών και κανείς δεν ήξερε ποια θα ήταν η επόμενη δημοτική αρχή που θα αποφάσιζε ο κυρίαρχος λαός. Για το 2024 πρέπει να καθίσουμε όλοι μας σε ένα τραπέζι, την επομένη μέρα των εορτών και να δούμε τι σκεφτόμαστε να κάνουμε. Να καταθέσουμε όλοι οι φορείς τις προτάσεις μας, να κοστολογηθούνε και να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε και την Καβάλα επιτέλους στο κάδρο των Χριστουγεννιάτικων προορισμών. Και των μεγάλων εκδηλώσεων βέβαια. Κλείνοντας σας θυμίζω τι έγινε πέρσι. Στα περσινά Χριστούγεννα ήμασταν ουραγοί σε σχέση με τη Χρυσούπολη και την Ελευθερούπολη και δεν μιλάω με το Βόλο και τη Δράμα. Στην πλατεία είχαμε διάφορα των event των 30 και 35 ατόμων.

Προηγούμενο άρθρο

Πώς η Kourtidis Group κατάφερε να βάλει μία «άγνωστη» περιοχή στον παγκόσμιο τουριστικό και επενδυτικό χάρτη

Επόμενο άρθρο

Κι άλλοι επαγγελματίες στο πρόγραμμα Open Mall στον Άγιο Νικόλαο