Dark Mode Light Mode

Προετοιμασίες, αλλαγές στη Θάσο για το επόμενο Καλοκαίρι!

Ο αντιδήμαρχος Δήμου Θάσου κ. Γιάννης Μαρκιανός προέρχεται από τον τουρισμό. Προσπαθεί από τώρα να καταγράψει προβλήματα ώστε ως το επόμενο Καλοκαίρι να υπάρξουν λύσεις- βελτιώσεις κτλ.

Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται η βοήθεια- τα χρήματα- του κράτους. Αλλά ως προς τον Δήμο Θάσου θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια. Μιλήσαμε με τον κ. Μαρκιανό με αφορμή την ανακοίνωση από το Λιμεναρχείο των στοιχείων της κίνησης στα δρομολόγια των φέρι μποτ.

Η συνέντευξη

Ερ: Το Λιμεναρχείο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη φετινή κίνηση επιβατών και οχημάτων το Καλοκαίρι από και προς Θάσο, οπότε μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Απ: Το Λιμεναρχείο είναι πάντα αρωγός και βοηθάει με τα στοιχεία του έτσι ώστε να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Να έχουμε ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει.

Ερ: Μπορείτε να εξηγήσετε την αύξηση; Η Θάσος είναι σίγουρα κερδισμένη. Το λένε ξεκάθαρα οι αριθμοί.

Απ: Εκτός από τους αριθμούς, η καθημερινή εικόνα που αντικρίζουμε στο νησί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δε χωράει κάτι διαφορετικό. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό οφείλεται τόσο στις προσπάθειες οι οποίες γίνονται από ιδιώτες αλλά και από τη διοίκηση. Επίσης στο γεγονός ότι ο τουρισμός φαίνεται συνεχώς να αυξάνεται και να αποτελεί προτεραιότητα πλέον για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ερ: Παρά την οικονομική κρίση αφού λένε στην Καβάλα αλλά και στη Θάσο ότι φέτος οι τουρίστες δεν ξοδεύουν. Πολλοί μεν αλλά δεν ξοδεύουν.

Απ: Έχουν αλλάξει κάποιες συνήθειες των επισκεπτών. Το λέω αυτό γιατί έχω μια εικόνα για το σύνολο της Ελλάδας. Πρέπει να δούμε στο τέλος της περιόδου με συζήτηση όχι αν ξοδεύουν αλλά που ξοδεύουν τελικά τα χρήματα τους. Μπορεί να έχει αλλάξει εκεί που τα ξοδεύουν. Χρειάζεται να προσαρμοστούμε, να αλλάξουμε κάποια πράγματα και να μπορέσουμε έτσι να πάρουμε περισσότερα χρήματα από τους επισκέπτες.

Ερ: Πιστεύετε ότι αυτή η εικόνα το καλοκαίρι του 2024 στη Θάσο, είναι το ταβάνι του νησιού ή έχουμε να δούμε και άλλα;

Απ: Φυσικά χρειάζεται πάρα πολύ προσπάθεια για να διατηρηθεί αυτό. Υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης. Παρόλα αυτά χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.  Πρέπει να μπουν αυστηροί κανόνες σε διάφορα πράγματα γιατί είναι πάρα πολύς ο κόσμος και το παραμικρό περιστατικό δημιουργεί προβλήματα.

Ερ: Τι εννοείτε μ’ αυτό που λέτε;

Απ: Έχουμε αρχίσει ήδη τις συζητήσεις αυτές. Π.χ. από τη διαχείριση του νερού. Γιατί εκτός από την απώλεια γίνονται και σπατάλες. Από την εικόνα στις κεντρικής οδικές αρτηρίες,  τη στάθμευση. Από την εικόνα στην Κεραμωτή, την αστυνόμευση. Όλα αυτά που δημιουργούν ένα όμορφο περιβάλλον. Δυστυχώς το παραμικρό λάθος και η παραμικρή παρανομία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα γιατί ο όγκος των τουριστών και των οχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλος και τότε φαίνεται το πρόβλημα –ότι έκτακτο υπάρξει- να είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κάποιες φορές όμως με μικρές και χωρίς κόστος παρεμβάσεις, μπορούν να διορθωθούν πράγματα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αφιερωθεί σε αυτό, καταγράφουμε. Τους επόμενους μήνες θα είμαστε έτοιμοι για τις παρεμβάσεις μας.

Ερ: Λέτε δηλαδή ότι η Θάσος το καλοκαίρι του 2025, θα είναι καλύτερη ως προς τις υποδομές της;

Απ: Γίνεται σοβαρή προσπάθεια, καταγραφή και ότι μπορεί θα βελτιωθεί.

Ερ: Η αυτοδιοίκηση δεν είναι ο βασικός παίκτης, το κράτος είναι ο βασικός παίκτης.

Απ: Η αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει παρεμβάσεις οι οποίες εξαρτώνται από αυτή και κυρίως είναι μικρές παρεμβάσεις. Οι μεγάλες παρεμβάσεις, τα μεγάλα έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα γίνονται με τη βοήθεια της κεντρικής διοίκησης γιατί συνήθως απαιτούν τεράστια ποσά,  τα οποία δεν είναι δυνατό να καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση πουθενά.

Ερ: Πως είναι τα πράγματα τον Σεπτέμβριο στη Θάσο; Αν επισκεφτούμε το νησί αυτή την εποχή, θα βρούμε να μείνουμε;

Απ: Θα πρέπει ακόμη και τώρα να φροντίσετε να βρείτε κατάλυμα για να είναι το καλύτερο και στην κατάλληλη τιμή. Οι πληρότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες για την εποχή. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει μέχρι και αυτήν την εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι ανοίγουν αυτή την εβδομάδα τα σχολεία έχουμε ακόμη κάποιους Έλληνες. Από εδώ και πέρα βέβαια εξαφανίζονται και τις θέσεις τους, παίρνουν μόνο οι αλλοδαποί.

Ερ: Έρχονται οι Ευρωπαίοι, Γερμανοί και Άγγλοι; Λιγόστεψαν;

Απ: Η εικόνα την οποία έχουμε από το αεροδρόμιο είναι ότι υπάρχει μια μικρή μείωση και για αυτό η πρώτη μας στόχευση σε συνεργασία πάντα με τους ιδιώτες, προσπαθούμε να προσελκύσουμε κόσμο από τις αγορές της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Προηγούμενο άρθρο

Εκλογές στο σύλλογο της Παναγίας

Επόμενο άρθρο

Κώστας Μορφίδης: «Διαλυόμασταν από μέρα σε μέρα»