Σε δηλώσεις μου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης πριν από λίγες ημέρες αναφέρθηκα στο ζήτημα της ενδεχόμενης επανασύστασης του πρώην Δήμου Φιλίππων.
Χάρηκα ασφαλώς με τις θετικές αντιδράσεις, δεν θα μπορούσα όμως να αφήσω αναπάντητα και τα επικριτικά σχόλια των οποίων έγινα δέκτης. Από πολλούς μάλιστα ακούστηκε (χωρίς βέβαια επίκληση κάποιας συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης) ότι η επανασύσταση δεν είναι καν νομικά δυνατή με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όπως θα εξηγήσω παρακάτω, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη και παραπλανητική, ωστόσο ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω με μερικές διευκρινίσεις ως προς τον όρο «δημοψήφισμα».
Χρησιμοποίησα την προβοκατόρικη λέξη «δημοψήφισμα» επίτηδες και εν γνώσει του ότι, σύμφωνα με το άρθρο 133 του ν. 4555/2018, δημοψήφισμα (υπό την έννοια και με τη διαδικασία του ίδιου νόμου) δεν μπορεί να προκηρυχθεί, μεταξύ άλλων, για θέματα ανακαθορισμού του αριθμού και των ορίων των δήμων, προκειμένου ακριβώς να προκαλέσω συζήτηση και αντιδράσεις. Και αυτό το πέτυχα.
Ωστόσο, κανένας από τους επαΐοντες και παντογνώστες «επικριτές» μου δεν επεσήμανε την ύπαρξη του εν λόγω άρθρου και δεν μπήκε στον κόπο να με ρωτήσει τι ακριβώς εννοώ με τη λέξη «δημοψήφισμα». Για ποιον λόγο; Διότι απλούστατα κανένας από αυτούς δεν έχει ποτέ διαβάσει τη σχετική νομοθεσία, την οποία όλοι τους αόριστα και κατά το δοκούν επικαλούνται.
Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι με τον όρο «δημοψήφισμα» εννοώ οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης και καταγραφής της βούλησης των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων (οι λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας ασφαλώς θα συζητηθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας), το αποτέλεσμα του οποίου θα αποτελέσει την «εντολή» των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας προκειμένου να προβούν ή να μην προβούν στις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.
Όχι δημοψήφισμα λοιπόν με την έννοια και τους όρους του ν. 4555/2018, αλλά οποιοδήποτε άλλο άτυπο «δημοψήφισμα»-καταγραφή της βούλησης των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων, ψήφισμα, συλλογή υπογραφών ή δημόσια διαβούλευση για να γνωρίζουμε επιτέλους τι ακριβώς επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων.
Ας έρθουμε τώρα στο ζήτημα της νομικής δυνατότητας της επανασύστασης και θα έχετε ακόμη μια απόδειξη περί του ότι όσοι έσπευσαν να με επικρίνουν και να με κοροϊδέψουν δεν έχουν ποτέ μπει στον κόπο να μελετήσουν τη σχετική νομοθεσία. Επανακαθορισμός των διοικητικών ορίων των Δήμων, όχι μόνο είναι δυνατόν να γίνει, αλλά έχει ήδη γίνει στο κοντινό παρελθόν!
Με το άρθρο 154 του ν. 4600/2019, τροποποιήθηκε το άρθρο 1 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας χωρίστηκε σε Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Δήμο Νότιας Κέρκυρας, ο ενιαίος Δήμος Κεφαλλονιάς χωρίστηκε σε Δήμο Αργοστολίου, Δήμο Ληξουρίου και Δήμο Σάμης, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου χωρίστηκε σε Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου και ο ενιαίος Δήμος Σάμου χωρίστηκε σε Δήμο Ανατολικής Σάμου και Δήμο Δυτικής Σάμου.
Διαβάστε και το άρθρο 158 του ν. 4600/2019, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού με έργο: α) τον εντοπισμό και την καταγραφή περιπτώσεων, όπου η διοικητική διαίρεση των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τον Καλλικράτη «δεν ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και δεν διασφαλίζει επαρκές επίπεδο πρόσβασης των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα και με σχετικές αναφορές κοινωνικών φορέων των αντίστοιχων περιοχών ή και των ίδιων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και β) την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό της διοικητικής διαίρεσης των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού» και ελάτε πάλι να μου πείτε ότι επανασύσταση του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν είναι νομικά δυνατή…
Διάβασα ότι έκανα τις σχετικές δηλώσεις για να «υφαρπάξω» την ψήφο των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων, να εκλεγώ Δήμαρχος με την ψήφο τους και μετά τις εκλογές να τους πω ότι επανασύσταση δεν είναι δυνατή…
Λες και οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν έχουν πολιτικό αισθητήριο και πολιτική ωριμότητα και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους κοροϊδέψει! Με κάτι τέτοια σχόλια οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων συχνά αισθάνονται (και δικαίως) ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτούς και ασφαλώς νοσταλγούν την εποχή που μπορούσαν οι ίδιοι να αποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούσανστην περιοχή τους.
Διάβασα ότι η δήλωσή μου αποτελεί ομολογία του ότι εγώ αν εκλεγόμουν Δήμαρχος Καβάλας δεν θα ήμουν σε θέση να λύσω τα προβλήματα του πρώην Δήμου Φιλίππων.
Τι να πω για το τεράστιο λογικό άλμα του συντάκτη του εν λόγω κειμένου; Άλλωστε, εάν είχε ακούσει ολόκληρη τη σχετική συνέντευξή μου θα είχε διαπιστώσει ότι είπα αυτολεξεί πως εάν τυχόν είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας θα έχω ξεχωριστό πρόγραμμα για τον πρώην Δήμο Φιλίππων, όπως και για όλες ξεχωριστά τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, πρόγραμμα ευσύνοπτο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, πρόγραμμα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και θα διαμορφωθεί με τη συμβολή των κατοίκων κάθε Δημοτικής Ενότητας.
Δεν θα είμαι όμως εγώ αυτός που θα στερήσει το δικαίωμα στους κατοίκους του πρώην Δήμου Φιλίππων να εκφράσουν τη βούλησή τους σχετικά με το εάν επιθυμούν να τους διοικεί ο Δήμαρχος Καβάλας ή να έχουν και πάλι δικό τους Δήμαρχο Φιλίππων…
Διάβασα τέλος και το σχόλιο του πλέον αποτυχημένου Δημάρχου στην ιστορία της Καβάλας: «πατέρας – γιός: ένα πράγμα…». Δεν κάνω σχεδόν ποτέ αναφορά στο έργο του πατέρα μου, διότι δεν θα ήταν πρέπον εκ μέρους μου να εκμεταλλεύομαι πολιτικά το τεράστιο έργο και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει στον Δήμο Καβάλας.
Ένα θα πω μόνο: είναι μεγάλο κρίμα που δεν πρόλαβε να διοικήσει και τον πρώην Δήμο Φιλίππων ο Στάθης Εριφυλλίδης, διότι θα είχε κάνει και για τον πρώην Δήμο Φιλίππων ό,τι ακριβώς έκανε για τη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό, όταν έγιναν «κομμάτι» του Δήμου Καβάλας και δεν θα είχε φτάσει ο πρώην Δήμος Φιλίππων σε αυτήν την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοί του.
Όλοι όσοι με επέκριναν εξέφρασαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και την άποψή τους για το εάν πρέπει ή όχι να επανασυσταθεί ο πρώην Δήμος Φιλίππων. Εγώ εσκεμμένως απέφυγα να λάβω θέση, γιατί ακριβώς θέλω να ακούσω τη φωνή των ίδιων των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων και όχι να είμαι ένας ακόμη Καβαλιώτης που ενδεχομένως στο μέλλον να αποφασίσει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς…
Είπα απλώς το αυτονόητο, ότι η φωνή αυτή πρέπει κάποια στιγμή να ακουστεί και να καταγραφεί. Άλλωστε, ένα «δημοψήφισμα» ή μια ενδεχόμενη επανασύσταση του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν νομίζω ότι είναι αυτοσκοπός κανενός.
Η ουσία και το μεγάλο κέρδος θα είναι να ανοίξει επιτέλους ο δημόσιος διάλογος σχετικά με τον Δήμο που πραγματικά θέλουμε, γιατί κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με τη συνένωση δημιουργήθηκε ένας Δήμος δύο ταχυτήτων.
Ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των κατοίκων των διαφόρων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη και ζήτημα που αφορά όλους μας.
Γιάννης Εριφυλλίδης
Επικεφαλής του ομίλου κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού «Η Καβάλα Μπροστά»