Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα συνάντηση σχετικά με τους 133 εργαζόμενους της ΒΦΛ, οι οποίοι είναι εκτός εργοστασίου και εργασίας από τις αρχές του 2020.
Το σωματείο δια της ανακοίνωσης του προχθές αναφέρει ότι η συνάντηση στο Υπουργείο σήμερα σημαίνει την έναρξη της διαδικασίας για ομαδικές απολύσεις. Εννοεί τις απολύσεις που επιθυμεί να κάνει η εταιρία και στους 133 συγκεκριμένους εργαζομένους της.
Εξ αυτού του λόγου ταξιδεύουν στην Αθήνα άπαντες ώστε παράλληλα με τη συνάντηση στο Υπουργείο να γίνει σήμερα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση γίνεται με την κάλυψη της Ομοσπονδίας. Αναφέρεται τόπος προσυγκέντρωσης η πλατεία Ομονοίας και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.
Τον Γενάρη του 2020 η εταιρία πρότεινε στους συγκεκριμένους εργαζόμενους της (μέλη του σωματείου και πρώην απολυμένους) να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Αυτοί αρνήθηκαν. Βρέθηκαν εκτός εργοστασίου, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Οι υποθέσεις δεν δικάστηκαν ακόμη και γιατί υπήρχαν και υπάρχουν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Από τότε υπήρξαν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις. Στο τέλος των οποίων οι 133 δήλωσαν ότι δέχονται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις αλλά με επιφύλαξη.
Αυτό η εταιρία δεν το δέχθηκε.
Τώρα μάλλον η εταιρία λαμβάνει την πρωτοβουλία ενός νέου διαλόγου αλλά στη βάση των ομαδικών απολύσεων. Αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα και στην ανακοίνωση του σωματείου και στην ανακοίνωση της βουλευτή κ. Τάνιας Ελευθεριάδου. Έως χθες δεν είχε αποσαφηνιστεί αν στο σημερινό ραντεβού θα βρίσκεται και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας. Είναι ωστόσο το πιθανότερο.
Το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης τόσο το σωματείο εργαζομένων της ΒΦΛ όσο και η κ. Ελευθεριάδου εξέδωσαν ανακοινώσεις καταγγέλλοντας την στάση της εταιρίας, εμμέσως πλην σαφώς και του Υπουργείου.
Σε αυτό το δυσμενές κλίμα θα γίνει η σημερινή συνάντηση. Το σωματείο θεωρεί σίγουρη την προσπάθεια και πρωτοβουλία της εταιρίας να απολύσει τα μέλη του. Εξ αυτού του λόγου προσεγγίζει την υπόθεση και πάλι δικαστικά. Στην ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τις απολύσεις εκτός από ομαδικές και εκδικητικές. Τις δε πρακτικές που ακολουθούνται καταχρηστικές. Επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για προσπάθεια παράνομης εργολαβοποίησης της χημικής βιομηχανίας.
(φωτογραφία αρχείου)