Dark Mode Light Mode

Προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του 2022

Αγαπητά μας παιδιά, καλείστε την επομένη εβδομάδα να δώσετε τον προσωπικό σας αγώνα για την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας έτσι τη μαθητική σας ζωή και ανοίγοντας μια νέα σελίδα στη ζωή σας.

Γνωρίζουμε,  από πρώτο χέρι, ότι η ένταση των επόμενων ημερών είναι πάντα πολύ μεγάλη και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σαςκαι να οπλιστείτε με αισιοδοξία, μαχητικότητα, επιμονή και υπομονή.

Λέμε συχνά, ότι τίποτα δεν τελειώνει με τις Πανελλαδικές και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, καθώς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, θα βγείτε από τη μάχη αυτή πιο ώριμοι και δυνατοί. Έχετε δε, υπ’ όψιν σας ότι η εποχή μας προσφέρει περισσότερες από ποτέ ευκαιρίες και εναλλακτικές διαδρομές για να κατακτήσουμε τους στόχους μας.

Να γνωρίζετε ότι έχετε ήδη κερδίσει τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε την τεράστια ανατροπή που επέφερε η πανδημία του covid-19 στις ζωές μας. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασταθές, ανασφαλές και δυσάρεστο, για όλους, περιβάλλον δώσατε ευγενή αγώνα για την εξέλιξή σας, φτάνοντας στο τέρμα με ωριμότητα και υπευθυνότητα. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Οι Πανελλαδικές είναι ένας διαγωνισμός και όχι εξετάσεις κι αυτό πρέπει να το έχετε κατά νου προκειμένου να τις αντιμετωπίσετε με τον σωστό τρόπο. Ποια είναι η διαφορά; Στις εξετάσεις καλούμαστε να ξεπεράσουμε ένα τυπικό ή προσωπικό όριο (πχ. το 10 για να περάσουμε την τάξη ή το 18,1 για να αριστεύσουμε ή το 19 που έχουμε εμείς θέσει στον εαυτό μας) προκειμένου να θεωρήσουμε ότι επιτύχαμε.

Αντίθετα στον διαγωνισμό των Πανελλαδικών καλούμαστε να γράψουμε καλύτερα από κάποιους συνυποψηφίους μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εισαγωγή μας στη Σχολή της επιθυμίας μας. Τόσο καλύτερα όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση της Σχολής που επιθυμούμε.

Έτσι η ανάγνωση των βαθμών μας είναι σχετική και δεν μπορούμε ποτέ να εκτιμήσουμε πόσο καλά ή άσχημα έχουμε πάει αν δεν δούμε τις αντίστοιχες επιδόσεις των συνυποψηφίων μας που ανακοινώνονται την ημέρα έκδοσης των βαθμολογιών.

Ένα συχνό σφάλμα, που κάνουν οι υποψήφιοι, είναι ότι χαλούν την ψυχολογία τους, επειδή αν τελειώνοντας την εξέταση από ένα μάθημα δεν έχουν γράψει την επίδοση που αυτοί έθεσαν σαν στόχο και έτσι θεωρούν ότι απέτυχαν.

Αυτό στη συνέχεια επηρεάζει τις επιδόσεις τους και στα υπόλοιπα μαθήματα. Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο η δυσκολία των θεμάτων να ήταν τέτοια, που να οδήγησε και τους υπόλοιπους υποψηφίους σε πολύ χαμηλές επιδόσεις και έτσι ένα βαθμός όπως το 12 να είναι μια πραγματικά καλή επίδοση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σε κάποιο μάθημα καταγράφονται ποσοστά κάτω από τη βάση της τάξης του 80%. Ένα 12 στην περίπτωση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι τα έχετε πάει καλύτερα από το 90% των υπολοίπων υποψηφίων.

Σκεφθείτε όμως, και την περίπτωση όπου τα θέματα είναι τόσο εύκολα ώστε το 30% των υποψηφίων γράφει μεταξύ 18-20 ενώ εσείς 16. Στην περίπτωση αυτή, εσείς μπορεί να έχετε γράψει καλύτερα από 60% των συνυποψηφίων σας που σημαίνει ότι το 17 είναι τώρα μια χειρότερη επίδοση από το 12 του προηγούμενου παραδείγματος.

Εστιάστε, λοιπόν, σε αυτά που μπορείτε εσείς να κάνετε και προετοιμαστείτε ψυχολογικά ακόμη και για την περίπτωση που κάποια θέματα θα σας δυσκολέψουν. Με μαχητικό πνεύμα μέχρι και το τελευταίο λεπτό του τελευταίου μαθήματος, καταθέστε στο γραπτό σας καθετί που γνωρίζετε σχετικά με τα ζητούμενα, έχοντας κατά νου ότι αυτό και μόνο μπορεί να βαθμολογηθεί. Με το χαμόγελο και την αισιοδοξία, που είναι τα μεγαλύτερα όπλα της ηλικίας σας, δώστε το καλύτερο εαυτό σας.

Σας ευχόμαστε το αποτέλεσμα να ανταμείψει τις προσπάθειές σας και να αποτελέσει την αρχή ενός καινούριου, δημιουργικού και ιδιαίτερα συναρπαστικού κεφαλαίου του βιβλίου της ζωής σας. Οι ευχές και η αγάπη των οικογενειών και των δασκάλων είναι μαζί σας.

«Μοχθείν ανάγκη τους θέλοντας ευτυχείν.» (Είναι ανάγκη να κοπιάζουν και να μοχθούν αυτοί που θέλουν να ευτυχούν στη ζωή), Ευριπίδης

 

Αργύρης Μυστακίδης

Εκπαιδευτικός Φροντιστής

Φροντιστήριο Πυρήνας

Προηγούμενο άρθρο

Επίσκεψη στο Κτήμα του Βασίλη Καρρά (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Οι Παλαίμαχοι του ΑΟΚ αποδίδουν φόρο τιμής τη Δευτέρα 30 Μαΐου (φωτογραφίες)