Dark Mode Light Mode
Από 16 Μάη οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Πρόσφυγας έφυγε χθες από την Καβάλα για να επανασυνδεθεί με την οικογένεια του στην Ισπανία
Σωματείο ντελιβεράδων στην Καβάλα

Πρόσφυγας έφυγε χθες από την Καβάλα για να επανασυνδεθεί με την οικογένεια του στην Ισπανία

Όπως προ λίγων ημερών έγραψε η Πρωινή, ο αριθμός των προσφύγων στη δομή του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» αυξήθηκε. Ξεπέρασε το όριο των 400 ατόμων, αφού αυτή είναι η δυνατότητα των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν πρόσφυγες 1,5 χρόνο τώρα. Στη δομή οι πρόσφυγες στριμώχνονται, έγιναν 414 και βλέπουμε.  Προς το παρόν δεν υπάρχει προοπτική δημιουργίας άλλων χώρων, υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα κάποιοι να αποχωρίσουν. Είτε γιατί –απογοητευμένοι- γυρίζουν πίσω στα μέρη τους (όπου δεν υπάρχει πόλεμος), είτε γιατί συνεχίζεται το πρόγραμμα επανασύνδεσης οικογενειών. Αυτό το πρόγραμμα είναι η αφορμή να αποχωρήσει από την Καβάλα ο 17χρονος Πακιστανός Μωχάμεντ. Χθες επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα κι από εκεί αεροπορικώς στη Βαλένθια της Ισπανίας όπου τον περίμενε ο θείος του. Τα εισιτήρια των πτήσεων μας είπε ότι τα πληρώνει το Ισπανικό κράτος.

Η ιστορία του 17χρονου (κατά δήλωση του) Μωχάμεντ αφορά την Καβάλα τους τελευταίους 14 μήνες. Ήρθε στη δομή του «Ασημακοπούλου» όπου γνώρισε συνομήλικους του Πακιστανούς (δηλαδή ομοεθνείς του). Έζησαν στην Καβάλα, την οποία γνώρισαν κι όπως ισχυρίζονται συμπάθησαν. Η χθεσινή μέρα ήταν η τελευταία στην Καβάλα του Μωχάμεντ. Στα χέρια του κρατούσε ένα μεγάλο τριαντάφυλλο, στη τσέπη του είχε το απαραίτητο ταξιδιωτικό έγγραφο. Του το έδωσαν οι ελληνικές υπηρεσίες και σε αυτό αποδεικνύονταν η συμμετοχή του στο πρόγραμμα επανασύνδεσης οικογενειών. Όση ώρα μιλούσαμε με τον χαμογελαστό Μωχάμεντ, η παρέα του (Αχμέντ- Σιντίκ- Γιασίν) παρακολουθούσε. Βοηθούσε στη μετάφραση. Ο Γιασίν μάλιστα μας «αποκάλυψε» ότι στην Καβάλα σύναψε ακόμη και σχέση με κοπέλα! Πέραν όλων των άλλων οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες κάθε μέρα φοιτούν σε σχολείο της πόλης.

«Ξεκίνησα Οκτώβρη από το Πακιστάν. Η πόλη μου ονομάζεται Giujrauwala κι έχει πληθυσμό 10.000 ανθρώπους. Περπατούσα το βράδυ και το πρωί κοιμόμουν. Πέρασα στο Ιράν, στην Τουρκία. Εκεί έμεινα 3 μήνες. Στη συνέχεια πέρασα το ποτάμι (Έβρος) και ήρθα στην Καβάλα. Μου αρέσει η Ελλάδα, μου αρέσει η Καβάλα» είπε ο Μωχάμεντ. Μαζί με την παρέα του φοίτησαν σε σχολείο της πόλης, ήταν κατηγορηματικοί. Στο διάστημα που είναι στην πόλη μας δεν έδωσαν ποτέ κανένα δικαίωμα στις αρχές.  Από την παρέα των νεαρών Πακιστανών – που νωρίτερα δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, αυτό έγινε στην Καβάλα- μαθαίνουμε ότι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Καβάλας υπάρχουν μόνο ανήλικοι Πακιστανοί 20-25. Πολλοί ωστόσο αμφιβάλλουν αν πρόκειται για ανηλίκους. Υπάρχει δηλαδή ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο όσοι μπορούν, σκόπιμα δηλώνουν μικρή την ηλικία τους για να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης.

Η δομή φιλοξενίας στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» επαναλειτούργησε (με τις νέες εγκαταστάσεις της) αρχές του 2017. Τον Απρίλιο του 2017 επανήλθαν από ξενοδοχεία των Σερρών 70 πρόσφυγες. Το Καλοκαίρι του 2017 ήταν 300 αλλά από το Φθινόπωρο του ίδιου έτους αυξάνονται. Υπήρξε πρόσκαιρη μείωση στο τέλος του φετινού Χειμώνα.

Προηγούμενο άρθρο

Από 16 Μάη οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Επόμενο άρθρο

Σωματείο ντελιβεράδων στην Καβάλα