Αθόρυβα και συστηματικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης προσπαθεί να οργανώσει τους συναδέλφους του, τους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων της χώρας.
Επιχειρήθηκε κι άλλη φορά αλλά δεν έγινε ποτέ. Τώρα πάει να υπάρξει αποτέλεσμα αν και όλα είναι στην αρχή τους. Μιλώντας με τον κ. Μαμτσαδέλη καταλαβαίνουμε ότι είναι σε μια καλή αν και δύσκολη αρχή.
Η συνέντευξη
Ερ: Έχετε πάρει πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια συνάντηση, ένα δίκτυο με τους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων απ’ όλη την Ελλάδα. Ακριβώς τι έχετε κάνει και που είμαστε;
Απ: Είχα μια σκέψη απλή. Λόγω του ότι δεν υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας όλων των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων της Ελλάδας. Δεν υπήρξε ποτέ αν και είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν. Σίγουρα δεν υπήρχε την τελευταία 10ετία. Οπότε έστειλα e mail σε όλους τους Δήμους με σκοπό να προωθηθεί στον κάθε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Ζητώντας από τον πρόεδρο ή την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να μου απαντήσει και να μου στείλει όλα τα δικά του στοιχεία επικοινωνίας. Δεν τα είχαν ακόμη και στην ΚΕΔΕ αφού δεν έκαναν ακόμη κι αυτοί τη διαδικασία. Δεν ξέρουμε αν θα έχει μια νομική μορφή το δίκτυο ή δεν θα έχει. Αυτό θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί. Περίπου και μέχρι τώρα από τους 330 Δήμους έχουν απαντήσει γύρω στους 100 και κάτι δηλαδή το 1/3. Αφού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία θα επικοινωνήσουμε διαδικτυακά προκειμένου να οργανώσουμε μια διά ζώσης συνάντηση των προέδρων τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Είναι καλή η ανταπόκριση που είχα. Είναι καλό και το ποσοστό που απαντήσανε αλλά είναι ενθαρρυντικό και τα πολλά τηλέφωνα που δέχθηκα. Πολλοί πρόεδροι απ’ όλη την Ελλάδα μου πήρανε τηλέφωνο και μου είπανε ότι και αυτοί έκαναν την ίδια σκέψη και είναι θετικοί να το οργανώσουμε.
Ερ: Πως σκέφτεστε να λειτουργεί;
Απ: Είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία εφαρμόζονται στα δημοτικά συμβούλια. Μάλιστα η ίδια νομοθεσία εφαρμόζεται με τελείως διαφορετικό τρόπο από δημοτικό συμβούλιο σε δημοτικό συμβούλιο. Και αυτά τα διαφορετικά, μπορεί ακόμη κι η Αποκεντρωμένη να θεωρεί ότι είναι όλα σωστά. Και ο ένας τρόπος ή και ο άλλος! Ο κανονισμός λειτουργίας το πρώτο. Ομοιόμορφη λειτουργία σε ορισμένες διαδικασίες όπως είναι η λογοδοσία, όπως είναι τα προ ημερησίας διάταξης. Μπορεί βέβαια αυτό να το αποφασίζει ξεχωριστά κάθε δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο καλό είναι σε ορισμένες διαδικασίες να τηρείται μια ομοιομορφία όσον αφορά τη εφαρμογή του νόμου. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εκεί καταλήγουμε, να εφαρμόζουμε το ίδιο νόμο με διαφορετικό τρόπο. Επίσης τα πρότυπα αποφάσεων. Υπάρχει και εκεί ένα θέμα. Είναι αρκετά αυτά που μπορούν να μας απασχολήσουν.
Ερ: Είναι και δύσκολο να υπάρχει αυτή η συνεννόηση. Ζούμε στην Ελλάδα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.
Απ: Αν δημιουργηθεί ένα όργανο… Ή αν δημιουργηθεί έστω ένα απλό δίκτυο προέδρων δημοτικών συμβουλίων. Σε άτυπη μορφή. Ακόμη και με την αιγίδα της ΚΕΔΕ…Δεν γνωρίζω πως θα γίνει. Θα έχει τελείως διαφορετική μορφή ισχύ και δυναμική όλη αυτή η προσπάθεια. Τουλάχιστον για 2-3 χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί, να οργανωθεί κάτι, αυτό το όργανο, αυτό το δίκτυο θα έχει ένα πραγματικό και ουσιαστικό αντικείμενο. Είναι πολλά τώρα που πρέπει να λυθούν.