Αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρόσκληση προς τη ΔΕΠΑ για την υποβολή πρότασης στον άξονα βελτίωσης της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων.
Η πρόσκληση που αφορά τη διαδικασία του νέου ΕΣΠΑ, έχει ειδικότερο στόχο την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου μέσης τάσης και χαμηλής πίεσης. Πρόκειται δηλαδή για το φιλόδοξο σχέδιο που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης.
Όπως διαβάζουμε στις λεπτομέρειες της πρόσκλησης το έργο αφορά 60.000 νοικοκυριά κι έχει ενδεικτική δημόσια δαπάνη 32.000.000 ευρώ. Η πρόταση της ΔΕΠΑ έχει περιθώριο να υποβληθεί στην Περιφέρεια μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η προθεσμία για την επιλεξιμότητα των δαπανών, ουσιαστικά περαίωση του έργου, της κατασκευής των δικτύων, είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2023.
Ανάμεσα στα άλλα, η πρόσκληση έχει το εξής περιεχόμενο:
Η Δράση περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύων διανομής, παροχετευτικών αγωγών και σχετικού εξοπλισμού επί ήδη εγκατεστημένων βρόγχων διανομής αερίου, με στόχο τη λειτουργική ολοκλήρωση των υποδομών διανομής και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας των αστικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου στα κύρια αστικά κέντρα της Π-ΑΜΘ (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα). Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν 489,5 χιλιόμετρα δικτύου και εννέα (9) μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί (M/R). Στόχος του έργου είναι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Π-ΑΜΘ, ώστε να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν οικιακοί και εμπορικοί πελάτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τα κύρια
αστικά κέντρα της Π-ΑΜΘ. Οι αστικές περιοχές προσδιορίσθηκαν με βάση την εγγύτητά τους προς τα δίκτυα μεταφοράς του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών μελετών και αδειών (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών).
Δήλωση Σκούφια για διανομή ερίου
Μιλώντας στην εφημερίδα των «Συντακτών» το περασμένο Σάββατο, ο Ρίχαρντ Σκούφιας, επικεφαλής του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα, ρωτήθηκε για το γνωστό ενδεχόμενο ο ΤΑΡ να προμηθεύσει και την χώρα μας με φυσικό αέριο. Πρόκειται για μία ερώτηση που υποβάλλεται συνεχώς στους εκπροσώπους του έργου και του αγωγού. Η απάντηση του κ. Σκούφια έχει ενδιαφέρον, αφού όπως είναι γνωστό ο αγωγός ναι μεν μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στην διαδρομή του στην Ελλάδα, διαθέτει 22 βαλβιδοστάσια, σημεία πρόσβασης δηλαδή στο φυσικό αέριο.
Πρέπει ωστόσο να υπάρχει τοπικό δίκτυο, το οποίο θα συνδεθεί σ΄ ένα από τα βαλβιδοστάσια και βέβαια συμφωνία του τοπικού δικτύου, που η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, επί του παρόντος δεν διαθέτει, με τους Αζέρους που είναι οι πωλητές του φυσικού αερίου.
Η δήλωση του Ρ. Σκούφια είναι η εξής:
Ερώτηση εφημερίδας Συντακτών: Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους περιμένουν από τον ΤΑΡ να προμηθεύσει την Ελλάδα με φυσικό αέριο;
Απάντηση: «Θα πρέπει κατ΄ αρχάς να διευκρινίσουμε το εξής: Ο ΤΑΡ είναι διαμετακομιστικός αγωγός και όχι προμηθευτής φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι το μεταφερόμενο φυσικό αέριο δεν ανήκει στον ΤΑΡ που απλώς υλοποιεί τον αγωγό. Ο ΤΑΡ δηλαδή μεταφέρει το αέριο που ανήκει στην κοινοπραξία Shah Deniz, με την οποία συνάπτονται και οι συμφωνίες αγοράς. Σχετική συμφωνία μάλιστα έχει συνάψει στο Μπακού και η Ελλάδα, με τη ΔΕΠΑ να υπογράφει το 2013 για αγορά 1 bcm φυσικού αερίου το χρόνο.
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, την επιθυμία των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας, ο ΤΑΡ προσφέρει κατά μήκος της όδευσης του αγωγού σημεία πρόσβασης στο αέριο, όπου θα πρέπει να συνδεθούν τοπικοί πάροχοι. Υπό την έννοια αυτή, ο ΤΑΡ δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές ώστε να υπάρξει πρόσβαση στο αέριο».