Dark Mode Light Mode
Θάσος: Οδηγούσε μεθυσμένος και συνελήφθη
Προσκυνηματική εκδρομή στα μοναστήρια Αγίου Εφραίμ-Αγίου Νεκταρίου-Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (φωτογραφίες-videos)
Παράδοση από τον Δήμο Θάσου υλικών – εξοπλισμού στο Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Προσκυνηματική εκδρομή στα μοναστήρια Αγίου Εφραίμ-Αγίου Νεκταρίου-Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (φωτογραφίες-videos)

Κείμενο του Μπάμπη Παναγιωτίδη


Το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης ξεκίνησε από την Καβάλα και τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας η παρέα με τον Σταύρο, την Εύα, την Μαρία και τον γράφοντα για ένα διήμερο Προσκυνηματικό ταξίδι, αρκετά μακριά από τον τόπο μας.

Σκοπός να επισκεφθούμε – το δυνατόν – όσα περισσότερα γνωστά μοναστήρια στο δρόμο για την Αθήνα. Έτσι μετά από αρκετές ώρες ταξίδι και αφού μπήκαμε στο Νομό Αττικής, αφήσαμε την Εθνική οδό στο ύψος του Αγίου Στεφάνου και μέσω του Διόνυσου κατευθυνθήκαμε για τη Νέα Μάκρη.

Η πρώτη μας εικόνα οι καμένες βουνοκορφές του ιστορικού βουνού της Πεντέλης μας συγκλόνισαν και ένα τεράστιο “ΓΙΑΤΙ” μας κυρίευσε.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΎ ΤΗΣ ΘΕΟΤΌΚΟΥ – ΆΓΙΟΣ ΕΦΡΑΊΜ ΝΈΑΣ ΜΆΚΡΗΣ

Μετά από 20 χιλιόμετρα και περίπου μισή ώρα από την Εθνική οδό, και αφού ανεβήκαμε και κατεβήκαμε της Πεντέλης το βουνό με τα ξακουστά μάρμαρα του, φτάσαμε στην ιστορική Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης.

Ο Άγιος Εφραίμ, γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και κατέληξε μαρτυρικά στις 5 Μαΐου 1426. Είναι από τους νεότερους Αγίους της Εκκλησίας μας, η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου.

Το Μοναστήρι του στη Νέα Μάκρη είναι άρρηκτα δεμένο με το μαρτύριο της μουριάς που πέρασε ο Άγιος Εφραίμ.και Θεωρείται ένα από τα παλιότερα μοναστήρια της Αττικής, καθώς αριθμεί ήδη 11 αιώνες βίου.

Λειτουργεί από τον 10ο αιώνα στο Όρος των Αμώμων – τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Νέα Μάκρη.  Την περίοδο της Τουρκοκρατίας έγιναν στο Μοναστήρι βάρβαρες σφαγές και ένας εκ των Μαρτύρων ήταν ο Θαυματουργός Άγιος Εφραίμ.

Το Ιερό λείψανο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Εφραίμ βρέθηκαν θαυματουργικά στις 3 Ιανουαρίου του 1950 – 524 ολόκληρα χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του – από την Οσιότατη Μακαριστή Μοναχή Μακαρία, κοντά σε έναν μισογκρεμισμένο φούρνο με τοίχο και άλλα πράγματα που έδειχναν ότι παλαιότερα εκεί υπήρχε κελί Μοναχού, στον περιβάλλοντα χώρο του Μοναστηριού.

Το σημείο υπέδειξε με την φωνή του ο Άγιος Εφραίμ προς την Μοναχή Μακαρία, στην οποία μετά την ανεύρεση της Αγίας Κάρας και των λειψάνων του φανερώθηκε στον ύπνο της, ευχαριστώντας την και λέγοντας το όνομά του “ΕΦΡΑΊΜ”. Από τότε η Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ελλάδας.

Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΕΦΡΑΊΜ

Ο Άγιος Εφραίμ είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας βρέθηκε στο μοναστήρι από μικρός για να γλυτώσει από το παιδομάζωμα.  Το 1424 οι Τούρκοι μπήκαν στη Μονή και έσφαξαν όλους τους Πατέρες.

Εκείνη την ημέρα ο Άγιος έλειπε γιατί είχε πάει στο βουνό σε μια σπηλιά για προσευχή. Όταν γύρισε αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα και έθαψε μόνος τους συγκατοίκους του ιερωμένους.

Οι Τούρκοι όμως τον επόμενο χρόνο επανήλθαν στη Μονή και βρήκαν τον Άγιο, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν για 8,5 μήνες και στο τέλος τον κρέμασαν ανάποδα σε μια μουριά, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα στο χώρο του Μοναστηριού.

Τον τρύπησαν με ένα μεγάλο ξύλο αναμμένο στη κοιλιά και τον κάρφωσαν στο δέντρο με καρφιά. Ο Άγιος συνέχισε να προσεύχεται και τελείωσε μαρτυρικά στις 5 Μάϊου του 1426 σε ηλικία 42 χρονών.

Η εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην μνήμη του Αγίου Εφραίμ δύο ημέρες του έτους.  Την 5η Μαΐου όπου τιμούμε το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου και την 3η Ιανουαρίου όπου τιμούμε την ανεύρεση των ιερών λειψάνων του.

Την ώρα που εμείς βρεθήκαμε εκεί – ώρα Εσπερινού – πολλοί ήταν οι προσκυνητές από διάφορα μέρη της χώρας μας καθώς και ευλαβείς Προσκυνητές από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η ΦΟΡΗΤΉ ΕΙΚΌΝΑ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΕΦΡΑΊΜ

Η λεγόμενη “φορητή εικόνα του Αγίου Εφραίμ” που βρίσκεται αριστερά της εισόδου του ναού είναι έργο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο δεν πρόλαβε να τελειώσει. Στο Περιβόλι της Μονής βρίσκεται άλλωστε και ο τάφος του μεγάλου μας λογοτέχνη και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου ο οποίος πέθανε στις 13 Ιουλίου του 1965 και τα οστά μεταφέρθηκαν εδώ.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΊΟΥ

Την επόμενη ημέρα – και αφού αναπαυθήκαμε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας – κινηθήκαμε προς το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού – την Αίγινα.

Σε μια ώρα και λίγα λεπτά η παρέα “πατούσε” πλέον στο λιμάνι της Αίγινας, το αρχαίο αυτό νησί, που έγινε παγκοσμίως γνωστότερο από τον Άγιο του αιώνα μας – τον προστάτη της οικογένειας μου – τον Άγιο Νεκτάριο τον θαυματουργό.

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς γεννήθηκε στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, την 1η Οκτωβρίου 1846 και κοιμήθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών στις 8 Νοεμβρίου 1920.

Ήταν Έλληνας Θρακιώτης επίσκοπος και θεολόγος με καταγωγή από τη Χίο, σύγχρονος θαυματουργός Άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.  Τιμάται, επίσης, ως Άγιος από τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες. Υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα.

Είναι η ένατη φορά που η χάρις του Αγίου μου επιτρέπει να έρθω να προσκυνήσω την Αγία Κάρα και τα Ιερά λείψανα του, ένα τάμα ζωής για μένα, όποτε κατεβαίνω στην Αθήνα, να ” πετάγομαι ” στην Αίγινα.

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας – Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στην περιοχή Ξάντος, κοντά στο χωριό Κοντός.  Η πρόσβαση στο μοναστήρι μπορεί να γίνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με λεωφορείο ή ταξί, καθώς απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Στο Μοναστήρι αυτό που θεμελιώσε ο Άγιος Νεκτάριος το 1908 – υπερπηδώντας τεράστια προβλήματα που του δημιουργούσαν αναίτια και κυνηγώντας τον επανειλημμένα από τα χρόνια που έγινε Επίσκοπος Πενταπόλεως – έζησε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του, έχοντας Οσιακή κοίμηση την 9η Νοεμβρίου του 1920.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος της υπομονής. Θεωρείται προστάτης των αδυνάτων, των φτωχών και όλων όσων αναζητούν εργασία.  Με εισηγητική πρόταση επιτροπής καθηγητών φυσικής αγωγής ανακηρύχθηκε προστάτης Άγιος των γυμναστών.

Εορτάζεται η μνήμη του από την εκκλησία μας δύο ημέρες του έτους. Στην Κοίμηση του 8 Νοεμβρίου και στην Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του στις 3 Σεπτεμβρίου.

ΙΕΡΆ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΉ ΜΟΝΉ ΑΓΊΑΣ ΕΙΡΉΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΆΝΤΟΥ – ΛΥΚΌΒΡΥΣΗ ΑΤΤΙΚΉΣ

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην επιστροφή μας για την Καβάλα, κάναμε ακόμη μία προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στη Λυκόβρυση Αττικής.

Παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Εθνική οδό η τοποθεσία που έχει χτιστεί το μοναστήρι είναι ήσυχη και μακριά από την καθημερινή βουή. Χτισμένο στην μέση της Λυκόβρυσης, το επιβλητικό μοναστήρι μοιάζει με ενετικό φρούριο εξωτερικά.

Μπαίνοντας στην μεγάλη αυλή αισθάνεσαι αμέσως την ηρεμία που επικρατεί στον χώρο.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται καθημερινά για να προσευχηθούν ή να εκπληρώσουν κάποιο τάμα. Κάτι που μαρτυράται και από την γεμάτη τάματα θαυματουργή εικόνας της Αγίας που βρίσκεται στο εσωτερικό της Μονής, αλλά και από τις ιστορίες που ακούς από τους επισκέπτες όταν διηγούνται το δικό τους θαύμα.

Στον περίβολο της Μονής υπάρχει το αγίασμα με το πανέμορφο ψηφιδωτό. Φυσικά, μπορείς να προμηθευτείς τα περίφημα μήλα αλλά και το λαδάκι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου ζητώντας τα από τις καλόγριες στο μαγαζάκι της μονής.  Εκεί θα βρεις και διάφορα κομποσχοίνια, σταυρουδάκια, εικόνες και βιβλία με τη ζωή και τα θαύματα της Αγίας.

Η ΟΣΊΑ ΕΙΡΉΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΆΝΤΟΥ ΗΓΟΥΜΈΝΗ ΤΗΣ ΜΟΝΉΣ

Η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου είναι Μικρασιάτισσα Αγία που έζησε κατά το δεύτερο μισό του 9ου και τις αρχές του 10ου αιώνα.  Υπήρξε Ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου και είχε αποκτήσει πολύ μεγάλη φήμη για τις αρετές της.

Τιμάται στις 28 Ιουλίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά το δεύτερο μισό του 9ου και τις αρχές του 10ου αιώνα, η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου χειροτονήθηκε μοναχή σε ηλικία περίπου 15 ετών και έξι χρόνια αργότερα έγινε Ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου με τη φήμη της για τα θαύματα της να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Στην θαυματουργή εικόνα η Αγία απεικονίζεται με το ένδυμα της ηγουμένης να κρατάει στο δεξί χέρι της τα τρία θεόσταλτα μήλα, ενώ το κυπαρίσσι λυγίζει προσκυνώντας την κάθε φορά που προσευχόταν.

Η Αγία κοιμήθηκε σε ηλικία 104 χρόνων και τιμάται ως Οσία από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου χτίστηκε το 1930 κατόπιν υπόδειξης της Αγίας.

Το μοναστήρι ακολουθεί το παλαιό Ημερολόγιο, το λεγόμενο Ιουλιανό, το οποίο διαφέρει κατά 13 ημέρες (νωρίτερα) από το Γρηγοριανό που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό Κόσμο.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Μετά το προσκύνημα στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – αναχωρήσαμε για την Εύβοια. Μία ημέρα ξεκούρασης στα ορεινά της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα στη Στενή Δίρφυος και στον αδερφικό μου φίλο και Αγιορείτη Σπύρο Ντουμάνη – που για ακόμη μία φορά ήταν άψογος οικοδεσπότης – πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για την πανέμορφη Καβάλα.

Ένα προσκυνηματικό τριήμερο ταξίδι έλαβε τέλος – μέχρι το επόμενο – με την ευχή τους τόπους που επισκεφθήκαμε και προσευχηθήκαμε να μπορέσουμε να τους επισκεφθούμε και στο μέλλον με την βοήθεια και την προστασία των Αγίων του Θεού ημών. ΑΜΗΝ.

Πληροφορίες – Βικιπαίδεια – Εκκλησία Online

Προηγούμενο άρθρο

Θάσος: Οδηγούσε μεθυσμένος και συνελήφθη

Επόμενο άρθρο

Παράδοση από τον Δήμο Θάσου υλικών – εξοπλισμού στο Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης