Συζητήσαμε μία ακόμη φορά με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων του Ν. Καβάλας Νίκο Δημόπουλο.
Την πανώλη των αιγοπροβάτων, ευτυχώς σε μονάδες μακριά από την περιοχή. Τις εξελίξεις που παρουσιάζουν τα θέματα των προτεινόμενων για τη Λεκάνη φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι γίνεται με την πανώλη των αιγοπροβάτων; Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των κτηνοτρόφων στο Νομό Καβάλας;
Απ: Πάντοτε ανησυχούμε. Όχι μόνο τώρα που υπάρχει πρόβλημα. Γενικά υπάρχει μια ανησυχία. Έχουμε την εμπειρία από το 2013 με την ευλογιά, του 2014 με το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, του 2015 με την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών. Τα έχουμε περάσει αυτά που περνάει η Θεσσαλία και ένα τμήμα της Αττικής. Αυτές οι περιοχές έχουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα. Προσπάθησε το Υπουργείο, με μια απόφαση και μια λύση που είναι λίγο ακραία. Δηλαδή με απαγόρευση μετακίνησης σ’ όλη τη χώρα και σφαγή ζώων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 4 Αυγούστου δεν θα μπορεί να μετακινηθεί οτιδήποτε από ζώα. Είτε ζωντανά, είτε να πάνε στο σφαγείο για να γίνουν κρέας. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Θα δουν πόσο έχει περιοριστεί η ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και να το καταλάβεις μετά από 22 μέρες! Είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξεις. Χρειάζεται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος τοπικά, για να το καταλάβεις. Αυτό το οποίο φαίνεται και λέγεται είναι ότι είχε γίνει εισαγωγή από τη Ρουμανία. Δε ξέρω κατά πόσο τα ζώα κόλλησαν στους στάβλους ή πάνω στα φορτηγά μέσω των μικροβίων. Και για σφαγή αν ήταν να πάνε αυτά τα ζώα, είχαν το μικρόβιο πάνω τους, αν προερχόταν από μολυσμένες μονάδες. Ταυτόχρονα αν έχει γίνει διανομή ζώων που ήταν να πάνε για σφαγή σε μονάδες, αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Δείχνει και τη γύμνια που έχουμε σαν χώρα στον έλεγχο αυτών των εισαγωγών. Είναι πιο δύσκολο αυτό, γιατί αν έχουν μοιραστεί ζώα σε μονάδες, καταλαβαίνετε ότι έχει διασκορπιστεί ο ιός. Αν έχει προέλθει από τα φορτηγά αυτό σημαίνει ότι η αφετηρία είναι πιο κοντά, στη γειτονιά….
Ερ: Εσείς προσέχετε εδώ; Τα μέτρα είναι αυξημένα φανταζόμαστε.
Απ: Και μόνο που το ακούς στις ειδήσεις, κατευθείαν μπαίνεις στη διαδικασία να προσέξεις. Πάντοτε οι μονάδες δεν αφήνουν κόσμο από άλλες περιοχές να μπαινοβγαίνει σε έναν στάβλο. Πάντα προσέχουν. Ας είναι σε μια απόσταση. Να περάσει αυτό και να δούμε τι μπορεί να γίνει.
Ερ: Αλλάζουμε θέμα. Η εταιρεία με το μεγάλο φωτοβολταϊκό επανήλθε με νέα πρόταση για την περιοχή της Λεκάνης, μαθαίνουμε ότι τρεις ακόμη εταιρείες έλαβαν οριστικές άδειες για τρία μικρότερα φωτοβολταϊκά. Θα γεμίσει η Λεκάνη με φωτοβολταϊκά!
Απ: Αυτό υπήρχε και πριν. Δεν είναι τωρινό. Αυτό υπήρχε και όταν είχε βγει το θέμα με τα φωτοβολταϊκά της Λεκάνης. Με το μεγάλο πάρκο. Και με την συζήτηση του σε επιτροπή της Περιφέρειας. Υπήρχαν αυτές οι αιτήσεις που ήταν εν δυνάμει να πάρουν άδεια. Το θέμα είναι αν προχωρήσει η κάθε διαδικασία και αν φθάσει ως το τέλος. Το να έχουν κάνει αίτηση, είναι η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι την πολιτείας. Είναι οι αρχικές άδειες που δίνονται. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουν κιόλας. Και αυτή η εταιρεία έχει πάρει άδεια αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει.
Ερ: Γιατί έρχονται τόσο ψηλά και κάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα στα βουνά;
Απ: Απ’ ότι ακούω και διαβάζω, τα φωτοβολταϊκά για να λειτουργήσουνε 100% χρειάζονται κρύο και ήλιο. Όσο πιο ψηλά είμαστε και δροσερά, τόσο το καλύτερο. Από εκεί και πέρα είναι και το καθεστώς που υπάρχει στην περιοχή το ιδιοκτησιακό, να βρίσκουν τις εκτάσεις που να είναι σε σημεία που να έχουν ηλιοφάνεια.