Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης προχθές Δευτέρα, γίνεται δεκτή η προσφυγή του Δήμου Θάσου.
Διαγράφονται 36 πρόστιμα που του επέβαλε το Α’ Λιμενικό Τμήμα Θάσου του Λιμεναρχείου Καβάλας για παραλίες αρμοδιότητας του που (και) φέτος το Καλοκαίρι δεν διέθεταν ναυαγοσώστες. Ενώ θα έπρεπε. Η διαδικασία είναι ίδια ακριβώς με την περσινή.
Πέρσι ο Δήμος Θάσου δεν είχε κανέναν ναυαγοσώστη. Φέτος είχε αλλά όχι σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του. Για αυτές που δεν διέθεταν έγιναν οι 36 έλεγχοι στη διάρκεια του Καλοκαιριού.
Κάθε έλεγχος κι ένα πρόστιμο. Των 2.000 ευρώ. Συνολικό πρόστιμο 72.000 ευρώ που διαγράφεται.
Η Αποκεντρωμένη λαμβάνοντας υπόψη της νέα σχετικά νομοθεσία, υπέρ των Δήμων, διαπίστωσε ότι ο Δήμος Θάσου δεν είχε δόλο ή δεν παρουσιάζει αμέλεια στο θέμα. Έκανε έγκαιρα όσα έπρεπε αλλά δεν υπήρξαν διαθέσιμοι ναυαγοσώστες για τις παραλίες που τελικά δεν είχαν αυτήν την κάλυψη.
Ίδια διαδικασία έγινε ή θα γίνει σε όλη την Ελλάδα μιας και το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε άλλους Δήμους της χώρας. Ελπίδα όλων είναι τώρα και στο Χειμώνα που μεσολαβεί, να πιστοποιηθούν περισσότεροι ναυαγοσώστες και αυτοί να είναι το επόμενο Καλοκαίρι στη διάθεση της αυτοδιοίκησης.
Θα συμβεί κάτι τέτοιο; Δεν είναι σίγουρο. Δίδεται πάντως η δυνατότητα μέσω εκπαίδευσης, σχολών και εξετάσεων. Δυστυχώς ενώ η χώρα χρειάζεται κι άλλους ναυαγοσώστες για τις παραλίες της, δεν υπάρχει προθυμία επειδή η απασχόληση είναι εποχιακή.
Αρχίζει την πρώτη Ιουνίου και τελειώνει την 30η του Σεπτέμβρη. Για το υπόλοιπο διάστημα του έτους οι ναυαγοσώστες δεν έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης επί του ίδιου αντικειμένου.