Dark Mode Light Mode

Πρόστιμο σε όσους δεν καθάρισαν τα οικόπεδα τους το περασμένο Καλοκαίρι!

Λόγω των καταγγελιών που έγιναν στην προβλεπόμενη της διαδικασίας ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο Δήμος Καβάλας δίνει συνέχεια σε περιπτώσεις οικοπέδων που δεν καθαρίστηκαν το περασμένο Καλοκαίρι.

Η διαδικασία ναι μεν ξεκινά τώρα αλλά θα φθάσει ως το τέλος. Μας μιλά ο κ. Κυριάκος Ιωσηφίδης, αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως πέρασε η κακοκαιρία από την Καβάλα;

Απ: Μας πέρασε μάλλον καλά. Λίγες οι ζημιές, κάποια δένδρα στο Διοικητήριο και στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί είχαμε θέμα. Γενικά ήταν καλά. Η βροχή ήταν καλή κι αυτή αφού χρειάζονταν. Η υπηρεσία ήταν σε επιφυλακή, δεν είχε να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Ερ: Αυτό που μας ανησυχεί είναι με τα πεσμένα φύλλα και ότι δεν υπάρχουν οδοκαθαριστές. Δεν μαζεύονται έγκαιρα τα πεσμένα φύλλα και με τον αέρα πάνε στα φρεάτια και τα κλείνουν.

Απ: Τη Δευτέρα (προχθές) δώσαμε εντολή όλοι οι οδοκαθαριστές να γυρίσουν τα φρεάτια, να ξεκινήσουν από εκεί που έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάποιες περιοχές με μεγάλες κλήσεις κτλ. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ξανακάναμε το ίδιο πράγμα.

Ερ: Οι οδοκαθαριστές πόσοι είναι σήμερα στον αριθμό;

Απ: Αυτήν τη στιγμή είναι γύρω στα 16-17 άτομα. Χρειαζόμαστε γύρω στους 50 για να καλύψουμε όλους τους τομείς.

Ερ: Την εποχή που ήσασταν αντιδήμαρχος επί Κωστή Σιμιτσή (πριν 10 και πλέον έτη), πόσους οδοκαθαριστές είχε η υπηρεσία;

Απ: Ήταν 45. Ήταν σ’ όλους τους τομείς από ένας. Το πιθανότερο είναι από τον Μάρτιο να επανέλθει το πρόγραμμα σε αυτά τα δεδομένα. Τουλάχιστον αυτό είπε ο Υπουργός, για προσλήψεις και με το πρόγραμμα «πλησίον της σύνταξης» που θα επανέλθει με το νέο έτος. Εμείς σκεφτήκαμε κάποιους ακόμη τρόπους  πρόσληψης εποχιακού προσωπικού-με κάποιες εργολαβίες κτλ- ώστε να πάρουμε τους οδοκαθαριστές που χρειαζόμαστε. Δε γίνεται καθαριότητα χωρίς οδοκαθαριστές. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερ: Ιδιώτες στον τομέα σας που υπάρχουν;

Απ: Ιδιώτες είναι μόνο στον καφέ κάδο και στην αποκομιδή αυτών κι ένας ακόμη που ασχολείται –καθημερινά- τους τελευταίους τρεις μήνες με το πλύσιμο των κάδων.

Ερ: Η συνέχεια σ’ όσους δεν καθάρισαν τα οικόπεδα τους το καλοκαίρι θα δοθεί μέσω των σχετικών… προστίμων;

Απ: Βέβαια. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τον σχετικό έλεγχο. Ήταν 36 επίσημες καταγγελίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουμε δει τις 20. Το ποσοστό όσων φρόντισαν και έκαναν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους πλησιάζει το 60%, βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν μπορέσαμε να βρούμε τους ιδιοκτήτες. Γίνεται μια καταγραφή και θα στείλουμε επιστολές σ’ αυτούς που δεν τα έχουν καθαρίσει. Έχουν ένα 15νθημερο να εξηγήσουν τους λόγους που δεν έγινε αυτό, παρουσιάζοντας και τις αντιρρήσεις τους. Από εκεί και ύστερα προχωράμε στα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία. Όσοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδα τους, θα τους επιβληθούν πρόστιμα και καταλογισμός των εξόδων. Γιατί θα πρέπει να τα καθαρίσουμε εμείς. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Είναι περασμένα στην πλατφόρμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.

Ερ: Όταν λέτε καταγγελίες, τι εννοείτε;

Απ: Είναι από γείτονες, οι οποίοι έχουν καθαρίσει τα δικά τους και βλέπουν ότι σε διπλανές περιοχές οι χώροι είναι εγκαταλελειμμένοι. Για διάφορους λόγους. Συνήθως γιατί οι ιδιοκτήτες τους λείπουν στο εξωτερικό. Προχωρούν λοιπόν σε σχετική καταγγελία, και καλώς πράττουν. Οι περισσότεροι τα καθάρισαν, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό που ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή να απομακρύνουν και κάποια αντικείμενα τα οποία κρύβουν κινδύνους. Επικεντρώθηκαν κυρίως στο να καθαρίσουν τη χαμηλή βλάστηση και να απομακρύνουν δέντρα από το έδαφος. Είχαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου τα είδαμε καθαρά.

Προηγούμενο άρθρο

Σταύρος Κιβράκης: «Η κακοκαιρία Bora ήταν τελικά μια ευεργετική βροχή!»

Επόμενο άρθρο

Γιώργος Καλαντζής εφ’ όλης της ύλης….