Dark Mode Light Mode

Προτάσεις Γιάννη Εριφυλλίδη με αφορμή τον πόλεμο και τις συνέπειες του

Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης προσπάθησε να κινητοποιήσει τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και τους πολίτες.

Ζήτησε να είμαστε άπαντες έτοιμοι για μια διπλή δράση. Αν και όταν χρειαστεί. Αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή και φιλοξενίας στην Καβάλα προσφύγων από την περιοχή του πολέμου.

Προς το παρόν οι προτάσεις δεν είναι και τόσο επίκαιρες, υπό την έννοια ότι ακόμη δεν ζητήθηκε μια τέτοια ελληνική (πολύ περισσότερο Καβαλιώτικη) δράση. Αν όμως χρειαστεί; Πρέπει να είμαστε από τώρα έτοιμοι, επιμένει ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης.

Στην Πρωινή δήλωσε και τα ακόλουθα:

«Ξεκινώ από το γεγονός ότι η Καβάλα εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος της Διεθνούς Λέσχης της «Μαύρης Θάλασσας» (στην οποία ανήκουν πολλές από τις δοκιμαζόμενες Ουκρανικές πόλεις, η Μαριούπολη, η Οδησσός κτλ). Μάλιστα όλες αυτές οι πόλεις έχουνε και πολύ μεγάλο ποσοστό Ελληνικού πληθυσμού.

Να μην το ξεχνάμε και αυτό. Ξεκινώντας λοιπόν απ` αυτό, έδωσα την ιδέα ότι πρώτον πρέπει όλοι οι Καβαλιώτες με τη συνδρομή όλων των φορέων, του Δήμου, της Περιφέρειας,  της εκκλησίας, των συλλόγων, όλοι μαζί να συγκεντρώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να τη στείλουμε σε αυτές τις περιοχές. Αυτό βέβαια θέλει πολύ οργάνωση.

Είναι πολύ δύσκολο να πάει αυτή η βοήθεια αυτή τη στιγμή σε μια εμπόλεμη ζώνη. Επειδή σίγουρα σε κάποια φάση θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και τότε θα επιτραπεί -ίσως και με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού- θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες.

Να είμαστε έτοιμοι, με το που θα δοθεί το σύνθημα ότι μπορεί να πάει βοήθεια εκεί, να έχουμε μαζέψει ως Καβαλιώτες, να δούμε τις σχέσεις με το Δήμο Μαριούπολης κτλ. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι σχέσεις να δούμε πως μπορούμε έμπρακτα να βοηθήσουμε. Υπάρχει και μια προϊστορία.

Θυμάμαι ότι ερχόταν εδώ αποστολές από εκεί ενώ Δήμαρχοι δικοί μας πηγαίνανε σε αυτές τις πόλεις της Ουκρανίας. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και να κινητοποιήσουμε και άλλους συλλόγους της πόλης. Να δούμε πως  μπορεί να γίνει αυτό, πιο συντονισμένα. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της πρότασης.

Το δεύτερο είναι ότι επειδή προβλέπεται απ` αυτά που ακούγονται, ότι θα υπάρξει ένα κύμα προσφύγων από την Ουκρανία και ως προς αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να συντονιστούμε λίγο οι τοπικοί φορείς, ο Δήμος, η Περιφέρεια ούτως ώστε να δούμε πως αυτούς τους ανθρώπους θα μπορέσουμε να τους υποδεχτούμε με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο.

Μη ξαφνικά βρεθούμε προ απροόπτου. Να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους  ανθρώπους. Αυτό προέχει. Ανεξάρτητα αν θα είναι Ελληνικής καταγωγής ή όχι. Το θέμα είναι να απαλύνουμε τον πόνο τους. Να δούμε πως αυτό θα γίνει συντονισμένα.

Μη ξαφνικά πει η κυβέρνηση ξέρετε θα έρθουν 5.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στην Καβάλα και δε ξέρουμε ξαφνικά τι θα κάνουμε. Η προετοιμασία είναι απαραίτητη. Τον πρωταρχικό συντονισμό πρέπει να τον έχει το κράτος. Δε θα ήταν άσχημο από τώρα να υπάρχουν κάποιες ιδέες ενός σχεδιασμού ώστε να προλάβουμε κάποιες εξελίξεις.

Προς το παρόν δεν έχω εγώ κάποιες ιδέες γιατί είναι διαφορετική η περίπτωση αυτή. Δε ξέρουμε τελικά πόσοι θα φύγουν ενώ ήδη έχουν φύγει πάρα πολλοί και έχουν φιλοξενηθεί στη Ρουμανία. Η Γερμανία ήδη έχει σχεδιάσει ούτως ώστε να υποδεχτεί και να δώσει και δουλειά σε αυτούς τους ανθρώπους.

Στη Γερμανία βέβαια είναι πολύ πιο οργανωμένα από μας, κάποια πράγματα. Ένα μερίδιο προσφύγων ίσως πάρει και η Ελλάδα και ένα μερίδιο αυτού του μεριδίου ίσως έρθει και στην Καβάλα. Πρέπει σιγά-σιγά να σκεφτόμαστε πως θα διαχειριστούμε αυτό το κύμα προσφύγων το οποίο θα φτάσει και στην Καβάλα».

Προηγούμενο άρθρο

Νέα και προσωρινή άδεια λειτουργίας του Κολυμβητηρίου

Επόμενο άρθρο

12 συμμετοχές στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάπλασης της κεντρικής πλατείας