Dark Mode Light Mode

Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Προσχολική Αγωγή

Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Από τη σχολική χρονιά 2018-2019 στο Δήμο Καβάλας υλοποιείται το  υπερώριμο αίτημα τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του γονεϊκού κινήματος της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η εναντίωση ουσιαστικά των δημοτικών αρχών στην εφαρμογή του μέτρου (καθότι χάνουν ένα τομέα προσοδοφόρο για τα ταμεία των δήμων, που καταλήγει σε βάρος της τσέπης ιδιαίτερα νέων ζευγαριών) οδήγησαν τη κατάσταση ώστε το υπαρκτό εδώ και δεκαετίες πρόβλημα των κτιριακών υποδομών, με την αύξηση του αριθμού των παιδιών να γίνεται όλο και πιο πιεστικό.

Η απόλυτη ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά τις προηγούμενες αλλά και τη σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες, τη σημερινή της ΝΔ τη γνωρίσαμε), καθώς και τις δημοτικές αρχές που δεν έκαναν το παραμικρό για τη δημιουργία των αναγκαίων δομών. Αντιμετώπιζαν, αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν τη χρηματοδότηση της δωρεάν προσχολικής αγωγής ως κόστος.

Επιτακτική ανάγκη είναι η διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων νηπιαγωγείων προκειμένου να καλύπτονται:

α) οι βασικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

β) η κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών για τη πνευματική, κοινωνική, συναισθηματική και κινητική ανάπτυξη νηπίων και προνηπίων (15 παιδιά ανά τμήμα, 2 νηπιαγωγοί στα τμήματα. Εξακολουθούν και λειτουργούν με 25 παιδιά ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία του Δήμου μας).

γ) είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διευρυμένη λειτουργία των νηπιαγωγείων, να φτιάχνονται απρόσκοπτα ολοήμερα τμήματα, αλλά και πρωινή ζώνη υποδοχής, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλος ή μικρός ο αριθμός των παιδιών – γονιών που τα χρειάζονται. Παράλληλα, μέριμνα για τους καλοκαιρινούς μήνες, με δωρεάν θερινά camp για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενεργοποίηση όλων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κ.τ.λ.

Στις περιπτώσεις όπου στον Δήμο μας το πρόβλημα της υπερπληθώρας των παιδιών είναι πιο πιεστικό πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση κατασκευής σύγχρονων νέων Νηπιαγωγείων όπου απαιτείται, συντήρηση-επισκευή όσων βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθότι τα νηπιαγωγεία από πλευράς υποδομών βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλες τις άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Επανίδρυση άμεσα του 21ου Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Αγίου Λουκά.

Β) Επανίδρυση του 6ου Νηπιαγωγείου στη περιοχή των Σφαγείων.

Γ) Εκμετάλλευση όλων των χώρων του πρώην Παιδικού Σταθμού που βρίσκεται επί της οδού Τσολάκη για την αποφόρτιση του 11ου Νηπιαγωγείου, όπως και η ομαλή λειτουργία του 12ου μέχρι να επιστρέψει στη στέγη του.

Σήμερα το γονεϊκό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί, συνολικά οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ώστε τα παιδιά να έχουν τη φροντίδα, την αγωγή και την εκπαίδευση (δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια), οι οποίες να είναι αντίστοιχες των δυνατοτήτων επιστημονικών και τεχνολογικών που υπάρχουν και που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Καβάλα 18/07/2019

( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )

Προηγούμενο άρθρο

6 μετάλλια για τον ΟΚΑΚ στα «Δαβιτζόγλεια» (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Στοίχημα: Με τα γκολ στο Europa League!