Χθες, σήμερα και την Κυριακή συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα φετινά «Ελευθέρια» με τη θεατρική παράσταση – στην ουσία θεατρικό αναλόγιο – στηριγμένη στο κείμενο του Κοσμά Χαρπαντίδη. Σχετικά με το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, που φιλοξενήθηκε και φιλοξενείται στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στο Φάρο της Παναγίας, δόθηκε συνέντευξη τύπου. Η διοίκηση του Δήμου εκπροσωπήθηκε από την αντιδήμαρχο Μ. Φραντζεσκάκη. Το ΔΗΠΕΘΕ είπε παρουσιάζει παράσταση αφιερωμένη στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη. Αμέσως μετά η κα Φραντζεσκάκη, έδωσε το λόγο στην Κατερίνα Συμεωνίδου, που έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια του γεγονότος.
Η κα Συμεωνίδου είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο αφιέρωμα. Ετοιμάσαμε θεατρικό αναλόγιο, σε κείμενο του Κ. Χαρπαντίδη. Πήγαμε καλά στην προετοιμασία του αναλογίου κι ευχαριστώ τους τρεις ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκα, την κα Βασιλέκα και τους κ.κ. Σταυρόπουλο και Κοντό. Το γεγονός θα λάβει χώρα στην αυλή του 7ου Δημοτικού Σχολείου. Στο θεατρικό αναλόγιο ακούγονται ποιήματα, κείμενα, κομμάτια της ζωής του Ι. Κωνσταντινίδη. Όσοι τα ξέρουν τα θυμούνται. Όσοι δεν τα ξέρουν τα μαθαίνουν. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τον Κ. Χαρπαντίδη και το Δήμο Καβάλας. Ελπίζουμε να μην προδώσαμε το πνεύμα του κ. Χαρπαντίδη, με τις αλλαγές που κάναμε».
Ο Κ. Χαρπαντίδης έκανε μία πολύ εύστοχη και ενδιαφέρουσα πρόταση προς τη διοίκηση του Δήμου. Μίλησε αμέσως μετά την κα Συμεωνίδου, ζητώντας να καλυφθεί το κενό, δηλαδή να εκτυπωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, μία μικρή ανθολογία του σημαντικότερου έργου του Ι. Κωνσταντινίδη. Όπως είπε αυτό πρέπει να γίνει για να μάθει η πόλη, να καταλάβουν οι καβαλιώτες ποιος ήταν, να πληροφορηθούν και το έργο του και την προσωπικότητά του.
Ο Κ. Χαρπαντίδης είπε στη συνέχεια: «Ο Ι. Κωνσταντινίδης δεν ήταν μόνο ποιητής. Επρόκειτο για μία σύνθετη προσωπικότητα της εποχής του. Πετυχημένος καπνέμπορος, έγινε στόχος ακόμα και δολοφονικών απόπειρων. Ξέρουμε δύο τέτοιες, αλλά όπως πληροφορηθήκαμε από τον Κυριάκο Λυκουρίνο, υπάρχουν ακόμα δύο. Η δράση του ενοχλούσε τους Τούρκους και τους Βουλγάρους. Ήταν μια δράση που είχε στόχο την απελευθέρωση της Καβάλας. Η ποίησή του ήταν κατ΄ αρχήν εθνική, αλλά κι ανθρώπινη. Το κείμενο στο οποίο στηρίζεται το θεατρικό αναλόγιο, αποδίδει το σύνολο της δράσης του. Μεταξύ των ποιημάτων του υπάρχουν ποιήματα που ακόμη και σήμερα είναι πολύ επίκαιρα».