Dark Mode Light Mode

Πρόταση για να τιμηθεί η μνήμη του Γιάννη Πριμικίδη

dav

 

Από τον παλιό Καβαλιώτη και νυν κάτοικο Θέρμης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Αθανασιάδη πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

Από το χωριό της καταγωγής του Λαΐστα (Μακρυχώρι) της Ηπείρου, η οικογένεια του Γιάννη Πριμικίδη έφυγε και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα. Ήταν το 1906 περίοδος Τουρκοκρατίας.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Γιάννης Πριμικίδης, ασχολήθηκε από νεαρός στην δημοσιογραφία ως ανταποκριτής Αθηναϊκών και Θεσσαλονίκης εφημερίδων.

Το 1922 μαζί με τον Βικιρετζή εκδίδουν την πρώτη εικονογραφημένη εφημερίδα, την Καμπάνα. Το 1926 εκδίδει μόνος του την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Χρόνος» που έκλεισε το 1930. Αμέσως όμως εκδίδει τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το 1931 η τριανδρία Ιωάννης Μουτσοκάπας, Νικόλαος Αξαρλής και ο Ιωάννης Πριμικίδης συνεχίζουν την έκδοση της ημερησίας εφημερίδας «Ο Ταχυδρόμος» κληρονομιά από τον Μήτσο Αθανασιάδη και αυτή η εφημερίδα έφθασε σε ζωή κυκλοφορίας έως και το 2016.

Ο Γιάννης Πριμικίδης αγάπησε την Καβάλα. Λόγω του ανιδιοτελούς χαρακτήρα του και της ανάλογης παρουσίας του στην τοπική κοινωνία, είχε την εκτίμηση πολλών παραγόντων, αλλά και συμπολιτών του. Έτσι κατόρθωσε να έχει προσωπικές – φιλικές γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα της εποχής του. Γνωστή άλλωστε ήταν η πολιτική φιλία του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτή λοιπόν την φιλία εκμεταλλεύτηκε για να γίνουν κάποια σημαντικά έργα στην Καβάλα.

Επιμένοντας, απαίτησε την κατασκευή της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καρβάλη, παρ’ όλες τις αντιδράσεις του τότε προέδρου της Βουλής Ροδόπουλου, λόγω της καταγωγής του από τον αγροτικό νομό Λάρισας. Αυτή η βιομηχανία λειτουργώντας, έδωσε εργασίες σε πολλούς συμπολίτες μας, στην περίοδο που η οικονομική κρίση στην περιφέρεια ανάγκαζε νέους στην μετανάστευση.

Ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου για 40 χρόνια, τον διέκρινε η αθόρυβη δημιουργία.

Έκανε πλάνο για επιχωματώσεις στην θαλάσσια έκταση μπροστά από την οδό Βενιζέλου. Η μελέτη έλαβε την έγκριση της Κυβερνήσεως, το έργο χρηματοδοτήθηκε και δημιουργήθηκε η νέα παραλιακή ζώνη που έδωσε άλλη όψη στην πόλη. Έγινε ο κόμβος Φαλήρου, το ομώνυμο πάρκο με αθλητικό και κοινωνικό κέντρο, η ανέγερση του αρχαιολογικού μουσείου, το κτίριο του ΚΤΕΛ, το ΙΚΑ, το μέγαρο του Λιμενικού Ταμείου, το Διοικητήριο κ.λ.π.

Χρημάτισε επί σειρά ετών πρόεδρος του Τοπικού Προσκοπισμού Νομού Καβάλας καθώς και ιδρυτής του μορφωτικού και αθλητικού συλλόγου «ΑΙΣΧΥΛΟΣ».

Προσπάθησα όσο το δυνατόν σύντομα ν’ αναφέρω το έργο αυτού του άξιου συμπολίτη μας.

Θεωρώ ότι οι τοπικές αρχές έστω και μετά θάνατον, χρειάζεται να τιμήσουν αυτό το όνομα που ανιδιοτελώς εργάσθηκε για την Καβάλα, ώστε η πόλη μας σήμερα να παρουσιάζει αυτή την όμορφη εικόνα.

Η ονοματοδοσία οδού είναι η μικρή τιμή για την μνήμη του.

Η οικία του βρίσκεται στην οδό Αναγεννήσεως. Κάλλιστα μπορεί η παρούσα Δημοτική Αρχή να την μετονομάσει σε οδό «Γιάννη Πριμικίδη». Νομίζω ότι η Καβαλιώτικη κοινωνία θα επικροτήσει αυτή την ενέργεια. Αυτή θα είναι η ελάχιστη αναγνώριση της τόσο πολύτιμης και ανιδιοτελούς προσφοράς του.

Θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα «Η Πρωινή» που δέχθηκε να γίνει αυτή η δημοσίευση, την στιγμή που ήταν διαφορετικές οι πολιτικές των θέσεις. Αυτό δείχνει ανωτερότητα αλλά και αναγνώριση σ’ αυτό το άτομο.

Ευχαριστώ και πάλι.

Γιώργος Αθανασιάδης

Προηγούμενο άρθρο

Στα νηπιαγωγεία που γράφτηκαν θα φοιτήσουν νήπια – προνήπια

Επόμενο άρθρο

Ένοχοι στο Τριμελές δύο διευθυντές κι ένας υπάλληλος του Δήμου Καβάλας