Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Αθηνών esos.gr η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ που συνεδρίασε πρόσφατα εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας την κατάργηση του τμήματος Φυσικής στην Καβάλα.
Με βασικό λόγο τους 30 μόνο φοιτητές που διαθέτει. Ταυτόχρονα επανέρχονται σενάρια σύμφωνα με τα οποία το ΔΙΠΑΕ Καβάλας αποσπάται από το ΔΙΠΑΕ ώστε να συγχωνευτεί με το ΔΠΘ! Η πρόταση της διοικούσας του ΔΙΠΑΕ είναι δυσμενής και για τα τμήματα στη Δράμα.
Η ανάρτηση αναφέρει: Από τα 14 Πανεπιστήμια , τα οποία έχουν στείλει στο υπουργείο Παιδείας της εισήγησή τους για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη μόνο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Παν. Δυτ. Μακεδονίας εισηγούνται κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων. Τα υπόλοιπα 12 Πανεπιστήμια δεν εισηγούνται συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων , αλλά αντίθετα κάποια εισηγούνται και ίδρυση νέων τμημάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του esos, οι εισηγήσεις των Πανεπιστημίων ως προς τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων που ζήτησε με επιστολής της η Ν. Κεραμέως, έχουν ως εξής:
ΕΚΠΑ: Εισήγηση: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
ΕΜΠ: Η Σύγκλητος του ΕΜΠ δεν έχει στείλει, αλλά ούτε προβλέπεται να στείλει, εισήγηση στην υπουργό Παιδείας, διότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μεταβολή του ισχύοντος ακαδημαϊκού χάρτη του Ιδρύματος.
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Επίσης ούτε η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει στείλει, αλλά ούτε προβλέπεται να στείλει, εισήγηση στην υπουργό Παιδείας, διότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μεταβολή του ισχύοντος ακαδημαϊκού χάρτη του Ιδρύματος.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα εννέα (9) εν λειτουργία ακαδημαϊκά Τμήματα, έξι (6) εκ των οποίων λειτουργούν στην Αθήνα και τρία (3) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Καρπενήσι, Θήβα και Άμφισσα), θεωρεί ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους είναι αδιαμφισβήτητη.
Στο πλαίσιο της πλήρους κάλυψης των γνωστικών αντικειμένων που εμπίπτουν στις γεωτεχνικές επιστήμες,το ΓΠΑ ζητά έντονα την άμεση ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, σύμφωνα με την πλήρως εμπεριστατωμένη πρόταση η οποία, έχει ήδη κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν προτείνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Αντίθετα εισηγείται την ίδρυση δύο νέων τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Επιστημών Συσκευασίας και Γραφικών Τεχνών.
Στο ερώτημα περί απορρόφησης της ΑΣΠΑΙΤΕ η Σύγκλητος αποφάσισε αρνητικά.
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Το Πανεπιστήμιο προτείνει την διερεύνηση δημιουργίας νέων τμημάτων.
ΑΠΘ: Καμία μεταβολή , με εξαίρεση: το τμήμα της Ιατρικής να μετατραπεί σε Μονοτμηματική Σχολή, και να ενισχυθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα με την μετατροπή τους σε Σχολές , ώστε να επιτελούν ακόμη πιο ουσιαστικά τον σπουδαίο ρόλο τους.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απάντησε στην υπουργό Παιδείας ότι “Δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση Τμημάτων του Πανεπιστημίου” και όσον αφορά τα νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 , “τα νέα προγράμματα σπουδών αυτών βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης και θα αξιολογηθούν, εφόσον κλείσουν έναν πλήρη κύκλο σπουδών”.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου:Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος.
Πρόταση: Να μετασχηματιστεί το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Καμία μεταβολή στον ισχύοντα ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος. Να προχωρήσουν οι αποφάσεις πιστοποίησης από την ΕΘΑΑΕ.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Εισηγείται τη συγχώνευση του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης με το τμήμα Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καθώς και τη μετονομασία του τμήματος Στατιστικής.
Διεθνές Πανεπιστήμιο: Η διοικούσα του Διεθνούς Πανεπιστημίου εισηγείται κατά πλειοψηφία: Να μεταφερθούν οι Σχολές Μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες.
Να εξεταστεί η βιωσιμότητα των τμημάτων στη Δράμα. Να καταργηθεί το τμήμα Φυσικής στην Καβάλα (σ.σ. είναι το δεύτερο τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών που οδηγείται σε κλείσιμο μετά το τμήμα Γεωλογίας). Υπήρξε από μέλη της Διοικούσας πρόταση να ενταχθεί η Σχολή Θετικών Επιστημών στα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.