Στη φωτογραφία από το διαδίκτυο, οι καπναποθήκες και η εσωτερική πλατεία πίσω από το εργατικό κέντρο
Πρωί-πρωί διάβασα στις εφημερίδες την πρόταση του ΤΕΙ Καβάλας και προσεχώς Διεθνούς Πανεπιστημίου, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να βοηθήσει στην παραχώρηση τριών κτιρίων, του παλιού Πρωτοδικείου ως πρυτανεία, του γυάλινου κτιρίου του παλιού νοσοκομείου για στέγαση των νέων τμημάτων και της πρυτανείας και του παλιού νοσοκομείου ως εστία αντίστοιχα.
Απόρησα ειλικρινά για την πρόταση που δεν έχει προοπτική και επιπλέον αποδεικνύει ότι ως τώρα το ΤΕΙ δεν αφουγκράστηκε όσο θέλαμε και όσο μπορούσε τις προτάσεις που θέταμε συνεχώς ορισμένοι ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης, αλλά ούτε και την πρακτική άλλων πανεπιστημιακών σχολών.
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων το Σεπτέμβριο του 2015 οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την «Τρίτη εβδομάδα αρχιτεκτονικής» με θέμα «ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ», όπου έθεσε ολοκληρωμένα το θέμα της επανάχρησης των καπναποθηκών και οργάνωσε επίσκεψη αλλά και μουσική παράσταση στο συγκρότημα των καπναποθηκών πίσω από το Εργατικό Κέντρο. Χρόνια πριν το νεοϋδριθέν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επέλεξε με μεγάλη επιτυχία για χώρο των εγκαταστάσεων του στο Βόλο εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της Καβάλας. Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα στην πόλη και να επιλέξει ως νέο χώρο εγκατάστασης του στην πόλη το συγκρότημα καπναποθηκών πίσω από το Εργατικό Κέντρο. Ως πρώτη βάση ας ζητήσει να του παραχωρηθεί η καπναποθήκη της Περιφέρειας πίσω από το παλιό ΕΛΚΕΠΑ. Στη συνέχεια ας έλθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των γύρω καπναποθηκών που δεν έχουν πλέον καμία χρήση. Ας αγοράσει ή ας νοικιάσει και ας στεγάσει ότι νέα χρήση προκύψει αλλά και εστίες.
Το κέρδος θα είναι τεράστιο για την πόλη.
• Αρχικά θα έχουμε τους φοιτητές να κινούνται σε μια ως τώρα «σκοτεινή» περιοχή με τεράστιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και προοπτική πραγματικού πανεπιστημιακού campus. Πραγματικά το συγκρότημα βλέπει σε εσωτερική, σχεδόν ιδιωτική πλατεία που «μυρίζει» ακόμη καπνό.
• Οι φοιτητές θα κινούνται σε μοναδικό ιστορικό περιβάλλον.
• Θα σώσουμε τα κτίρια επισκευάζοντας τα.
• Οι φοιτητές θα στεγαστούν σε οικολογικά κτίρια.
• Θα δημιουργηθεί «καλό παράδειγμα» από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα που οφείλει να πρωτοπωρεί.
• Θα έχουμε συγκεντρωμένους πανεπιστημιακούς φοιτητές στον ιστό της πόλης που με τις δράσεις και τα νιάτα τους θα κάνουν τη διαφορά στην πόλη, καθώς ως σήμερα δεν συμμετέχουν στην πολιτιστική της δραστηριότητα.
• Επιπλέον υπάρχει τεράστιο απόθεμα τετραγωνικών, ικανών να στεγάσει συγκεντρωτικά και εξαιρετικά, όσες μελλοντικές χρήσεις προκύπτουν, καθώς η χθεσινή πρόταση στεγάζει μεμονωμένα, διασπασμένα και χωρίς προοπτική, τις νέες πανεπιστημιακές ανάγκες.
Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα