Dark Mode Light Mode
«Αν δεν υπήρχε το μνημείο, τα γκρουπ δεν θα έρχονταν στην Καβάλα»
Προθεσμία 3,5 ετών στο έργο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής νέο λιμάνι – Τοξότες
μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προθεσμία 3,5 ετών στο έργο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής νέο λιμάνι – Τοξότες

Δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής νέο λιμάνι Καβάλας- Τοξότες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 193 εκ ευρώ. Πρέπει να γίνει σε 42 μήνες (3,5 χρόνια) από την υπογραφή της σύμβασης. Η περιγραφή του έργου έχει ως εξής:

«H Εταιρεία «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» διακηρύσσει την ανοιχτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσιών Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), για την επιλογή αναδόχου του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ – ΤΟΞΟΤΕΣ» προϋπολογισμού 193.200.000,00 ΕΥΡΩ με αναθεώρηση, μη συμπεριλαμβανομένου του ποσού για Φ.Π.Α.

Το προς δημοπράτηση έργο της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής (Σ.Γ.) Νέα Καρβάλη – Τοξότες αποτελεί τμήμα του μελλοντικού σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Τοξότες Ξάνθης. Η αρχή του παρόντος έργου τίθεται βορειοανατολικά του οικισμού της Νέας Καρβάλης, όπου θα διαμορφωθεί απλός σταθμός με επιβατική στάση (Σιδηροδρομική στάση Νέας Καρβάλης).

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή κατευθύνεται ΒΑ κινούμενη σε γενικές γραμμές παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο Α2 (Εγνατία Οδός), διέρχεται μεταξύ του οικισμού Πετροπηγή και της ΒΙΠΕ Καβάλας, πλησίον του οικισμού Γραβούνας ΒΔ της Χρυσούπολης.

Στην περιοχή αυτή διαμορφώνεται ο σιδηροδρομικός σταθμός (Σ.Σ.) Γραβούνας που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης. Η γραμμή συνεχίζει προς τα ΒΑ γεφυρώνοντας τον ποταμό Νέστο.

Το πέρας του έργου βρίσκεται στην περιοχή του παλαιού Εργοστασίου Ζάχαρης Τοξοτών στα ΝΔ της πόλης της Ξάνθης, όπου διαμορφώνεται σύνδεση με την υφιστάμενη μονή Σ.Γ. Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης. Το μήκος της νέας γραμμής είναι περίπου 31,7 χλμ.

Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης δευτερεύων, συνδετήριος κλάδος μονής Σ.Γ. που εκκινεί από τον Σ.Σ. Νέας Καρβάλης και οδεύει ΝΔ προς τον εμπορικό λιμένα της Καβάλας «Φίλιππος Β΄» με μήκος περίπου 5,3 χλμ.

Επί αυτού του συνδετήριου κλάδου και πριν την είσοδο στον λιμένα διαμορφώνεται Εμπορευματικός Σταθμός Διαλογής. Η εν λόγω δευτερεύουσα Σ.Γ. περατούται εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β΄», όπου διαμορφώνεται Επιλιμένιος σταθμός. Στο έργο δεν περιλαμβάνεται η σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής, αλλά στον σχεδιασμό όλων των επί μέρους έργων υπάρχει η πρόνοια μελλοντικής υλοποίησης αυτών».

Προηγούμενο άρθρο

«Αν δεν υπήρχε το μνημείο, τα γκρουπ δεν θα έρχονταν στην Καβάλα»

Επόμενο άρθρο

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο