Dark Mode Light Mode

Πρώτη φορά πολυήμερη πυρκαγιά στο Νομό Καβάλας

Αν και τα πράγματα βελτιώνονταν και βελτιώνονται συνεχώς, η πυρκαγιά στο Παγγαίο ξεχωρίζει.

Είναι η πρώτη με τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια. Πολυήμερη όσο καμιά προηγούμενη. Κι ο Νομός μας κακά τα ψέματα, έχει μεγάλη ιστορία και στις δασικές πυρκαγιές και στις αντίστοιχες καταστροφές. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης (όταν ήμασταν εν αναμονή βροχής), ο κ. Σταύρος Κιβράκης σχολίασε τα γεγονότα ως εκείνη την στιγμή.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχει προηγούμενο περιστατικό πυρκαγιάς στην Καβάλα με διάρκεια ανάλογη αυτής στο Παγγαίο;

Απ: Προσωπικά, στο νομό μας εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια δεν έχω συναντήσει παρόμοιο περιστατικό με τόσο μεγάλη διάρκεια. Ακόμα και αυτό του 2016 έληξε σ’ ένα τετραήμερο. Μη ξεχνάμε όμως πως στο Παγγαίο, στο μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς μπορούν να επιχειρήσουν μόνο εναέρια και πεζοπόρα μέσα. Όλος ο μηχανισμός έχει κουραστεί και έχει ταλαιπωρηθεί. Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Υπάρχουν σημεία, όπως π.χ. πάνω από τη Μεσορόπη, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θέλουμε. Βοήθησε η απόδοση μετά την έλευση των Erickson ωστόσο μιλάμε για ιδιαίτερα δύσβατα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Στο Παγγαίο δημιουργείται με την ευκαιρία φοβερή υποδομή. Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει διαθέσει 10 χωματουργικά μηχανήματα και συνολικά 12 οχήματα προκειμένου να οχυρωθούν αντιπυρικές ζώνες. Θα μας χρειαστούν για τα επόμενα καλοκαίρια και τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους. Εφόσον η πυρκαγιά κατέβει χαμηλότερα, τότε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να επέμβουν αποτελεσματικά τα επίγεια μέσα.

Ερ: Τα πρόσφατα χρόνια των διαφόρων πυρκαγιών σε Καβάλα και Θάσο, στο Παγγαίο δεν είχαμε περιστατικά…

Απ: Τα προηγούμενα χρόνια στο Παγγαίο είχαμε πολλές εστίες, οι οποίες όμως ξεκινούσαν από χαμηλά και υπήρχε ο χώρος και ο χρόνος να παρέμβει ο μηχανισμός. Άρα τα αντιμετωπίζαμε προτού πάρουν διάσταση. Τώρα η εστία ξεκίνησε σε δύσβατες περιοχές, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης. Τη νύχτα επικρατούν και ισχυροί άνεμοι, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το πύρινο μέτωπο.

Ερ: Ακούμε πως έγινε προσπάθεια και σώθηκαν οι κεραίες στο Παγγαίο. Μιλήστε μας σχετικά γι’ αυτό.

Απ: Απ’ όσο ξέρω αυτές οι κεραίες δεν λειτουργούν.

Ερ: Αν στην περιοχή δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο;

Απ: Η κατάσταση θυμίζει μαραθώνιο, πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα στη συμβολή του Δασαρχείου. Καθοδηγεί τα μηχανήματα της Περιφέρειας και συντονίζει τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και επεμβάσεων στο δασικό δίκτυο. Είμαι αισιόδοξος πως θα πετύχουμε τον στόχο μας, είμαστε σ’ ένα μαραθώνιο, δεν κινδυνεύουν ζωές ούτε και κατοικίες.

Προηγούμενο άρθρο

Δύο οι μουσικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης στους Φιλίππους

Επόμενο άρθρο

Προτάσεις Χρυσανίδη για περισσότερες θέσεις στάθμευσης ως το επόμενο Καλοκαίρι