Dark Mode Light Mode

Πρώτη φορά θεατρική παράσταση σε αποθήκη του Καρνάγιου

Από την στιγμή που έγινε γνωστό το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Φιλίππων το ενδιαφέρον των πολιτών επικεντρώθηκε στο καλλιτεχνικό – θεατρικό γεγονός που θα φιλοξενηθεί στο Καρνάγιο. Ιστορική παραθαλάσσια περιοχή της πόλης. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε χώρος πολιτιστικών γεγονότων. Κι ούτε μπορούσε κάποιος να το φανταστεί. Ως που υπήρξε μια ιδέα, υπήρξε μια στήριξη, υπήρξε μια ομάδα. Δουλεύουν από τον Μάη. Είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τη δουλειά τους δύο βράδια. Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Αυγούστου. Η παράσταση διαρκεί μία ώρα. Η συνέντευξη τύπου μεγάλωσε την περιέργεια μας. Στη διάρκεια της έγιναν γνωστές οι ακόλουθες σημαντικές λεπτομέρειες: 1) Τόπος της παράστασης μία από τις αποθήκες του Καρνάγιου. Διαθέσιμες θέσεις 50. Όσοι θέλουν να δουν το έργο, πρέπει να βιαστούν και να κλείσουν θέση. 2) Το κείμενο οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια της πρόβας. Προηγήθηκε έρευνα, ακόμη και συνεντεύξεις με Αιγύπτιους αλιεργάτες 3)Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Θοδωρή Γκόνη ενώ βασικοί συντελεστές είναι αρκετές γυναίκες αν και η παράσταση έχει θέμα της άνδρες αλλοδαπούς αλιεργάτες (ψαράδες).

Πρώτη στη συνέντευξη τύπου μίλησε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Θύμισε ότι πρόκειται για παραγωγή του φεστιβάλ. Προέβλεψε ότι θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις, κατέληξε λέγοντας: «… θα φέρει κοντά τους ανθρώπους για να κατανοήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους ανθρώπους». Ο Θοδωρής Γκόνης επικεντρώθηκε στο ότι ένας νέος χώρος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων παρουσιάζεται πρώτη φορά στο κοινό: « Είμαστε χαρούμενοι που εγκαινιάζουμε τον συγκεκριμένο χώρο. Είναι μια παράσταση που γεννήθηκε και φτιάχτηκε εδώ. Νιώθουμε πολύ καλά όταν άνθρωποι παράγουν στον τόπο μας. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται ένα Φεστιβάλ. Και για τις δικές μας παράγωγες πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό».

Η Εύα Οικονόμου- Βαμβακά έφτιαξε το κείμενο, είναι υπεύθυνη για τη δραματουργική επεξεργασία ενώ εμφανίζεται επί σκηνής. Μεταξύ άλλων είπε: « Είμαι ευγνώμων για τη δουλειά. Έζησα μια υπέροχη περιπέτεια. Αρχίσαμε με έρευνα. Αλλάξαμε το χώρο. Φτιάξαμε ένα στολίδι. Το κείμενο της παράστασης το κάναμε όλοι μαζί. Αναφέρεται σε μια παράδοση που σβήνει. Ευχαριστώ όλους όσους αναμίχθηκαν. Κάναμε κάτι πολύ όμορφο που μας συγκινεί».

Ο Παύλος Σταυρόπουλος είπε: « Δουλέψαμε όμορφα. Οι παραγωγές του φεστιβάλ είναι επένδυση για το μέλλον. Το φεστιβάλ όταν παράγει αποκτά την δική του προσωπικότητα».

Η Κυριακή Μακέδου είπε: « Ευχαριστώ τον κ. Γκόνη για την ευκαιρία που μου έδωσε. Είναι μια ιστορία που πρέπει να ακούσει ο κόσμος».

Η Κατερίνα Συμεωνίδου είπε: « Ευτυχής η σύμπραξη της ομάδας. Έδεσε πάρα πολύ. Από τις πρόβες προέκυψε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο».

Η παράσταση έχει τίτλο «Βάρδα Μπένε» – μια ιστορία που μάλλον δεν θέλεις να ακούσεις. Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν τα ονόματα των άλλων συντελεστών αλλά και η βοήθεια που υπήρξε από την Τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία Καθαριότητας.

Προηγούμενο άρθρο

Απάντηση ΣΦΓΤ στην επιστολή Κελβερίδη

Επόμενο άρθρο

Μια φορά την εβδομάδα στην Καβάλα ο Δ. Κασαράκης