Dark Mode Light Mode

Πρώτη σε ανεργία στην ΑΜΘ η Καβάλα!

Φωτογραφία αρχείου

Την πρωτιά στην απασχόληση των εργαζομένων στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, τουρισμός) κατέχει ο νομός Έβρου στους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όμως ο νομός μας “πατώνει” και είναι τελευταίος στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή μεταποίηση που περιλαμβάνει βιοτεχνίες, βιομηχανίες και τέταρτος στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στην παραγωγή προϊόντων.

Όλα αυτά επισημαίνονται όσον αφορά την απασχόληση του εργατικού της δυναμικού της ΠΑΜΘ στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και δείχνουν ότι στον Έβρο οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνει και τον τουρισμό.

Δεν είμαστε καθόλου καλά ούτε στην παραγωγή προϊόντων, δηλαδή δεν παράγουν πολλοί Εβρίτες μια και βρισκόμαστε στην τέταρτη θέση, πίσω από Ροδόπη, Δράμα και Καβάλα και μπροστά μόνο από Θάσο και Ξάνθη, ενώ είμαστε ουραγοί στον δευτερογενή τομέα, που αφορά μεταποίηση, μια και είνξαι προφανώς λίγες οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες του νομού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, στον πρωτογενή τομέα πρωτοστατεί η Ροδόπη με 29,8%, ακολουθεί η Δράμα με 17%, η Καβάλα με 16,8%, ο Έβρος με 15,4% η Θάσος με 14,7% και ουραγός η Ξάνθη με 13,5%.

Αντίστοιχα στον δευτερογενή τομέα ο Έβρος είναι τελευταίος με 10,6%, πρώτος είναι ο νομός Ξάνθης με τα μεγάλα εργοστάσια που έχει, στην δεύτερη θέση κατατάσσεται η Δράμα με 19,6%, ακολουθεί η Καβάλα με 17,6%, η Θάσος με 16,3% και η Ροδόπη με 14,5%.

Στον τριτογενή τομέα όπως επισημάναμε πρωταγωνιστεί ο Έβρος με 73,9% και 34.066 εργαζόμενους, η Καβάλα με 65,7% και 27.185, η Δράμα με 63,3%, και 18.859 προτελευταία η Ξάνθη με 60,4% και 21.248 και τελευταία η Ροδόπη με 55,7% και 18.532. Η Θάσος το 69% του εργατικού δυναμικού της ήτοι 3.309 άτομα απασχολούνται στον τριτογενή τομέα

Ανεργία: Πρώτη η Καβάλα

Στην πρώτη θέση με τους περισσότερους άνεργους κατατάσσεται η Καβάλα με 7.675 ανέργους, ακολουθεί η Ξάνθη με 7.304, ο Έβρος με 7.157, η Ροδόπη με 6.607, η Δράμα με 5.663 και τέλος η Θάσος με 913.

Από όλα αυτά τα στοιχεία συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο νομός Έβρου θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή προϊόντων, αλλά και θα πρέπει να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση που αφορά την μεταποίηση. Η δημιουργία βέβαια βιοτεχνικών και βιομηχανιών είναι περισσότερο θέμα που χρειάζονται λύσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πηγή: Εmpros Ξάνθης

Προηγούμενο άρθρο

Για την αυτονομία και την χειραφέτηση

Επόμενο άρθρο

Θάσος: Εντοπίστηκε να οδηγεί μεθυσμένος και συνελήφθη