Το νέο δικαστικό έτος άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα.
Χθες στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας έγινε ο καθιερωμένος και ετήσιος αγιασμός. Τα προβλήματα φυσικά και συνεχίζουν να υπάρχουν. Μέσω πιέσεων άλλα λύνονται, άλλα αντιμετωπίζονται και άλλα εκκρεμούν. Για όλα τα τοπικά προβλήματα μίλησε στην Πρωινή ο κ. Σίμος Μαυρίδης. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των δικαστικών υπαλλήλων.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι του Νομού Καβάλας; Πως ξεκινάει το νέο δικαστικό έτος;
Απ: Ξεκινάει το νέο δικαστικό έτος και ευχόμαστε και εμείς από την πλευρά των δικαστικών υπαλλήλων, όλα να κυλήσουν ομαλά και αυτή τη δικαστική χρονιά. Όποια προβλήματα υπάρχουν να αντιμετωπιστούν με ένα σχετικό προγραμματισμό. Εμείς είμαστε μια σχετικά νέα διοίκηση που αναλάβαμε το Μάρτιο που μας πέρασε και αμέσως προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα υπήρχαν. Αυτά είναι δυο κατηγοριών. Η πρώτη κατηγορία είναι τεχνικά ζητήματα δηλαδή έλλειψη χρημάτων για το πετρέλαιο, έλλειψη αναλωσίμων, άμεσοι εκτυπωτές, προβλήματα στις υποδομές του κτιρίου όπως είναι η κεντρική πόρτα κτλ.
Ερ: Εδώ υπάρχει μια δυσκολία από το δημόσιο για τα αυτονόητα. Να χορηγήσει τις απαραίτητες πιστώσεις.
Απ: Βεβαίως. Πιστεύω ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί. Σίγουρα η Ελλάδα πέρασε από μια δύσκολη οικονομική κρίση. Το καλό, το θετικό, είναι ότι κατόπιν συνεχών επιστολών, υπομνημάτων, συναντήσεων και με τους τοπικούς βουλευτές και με στελέχη της κυβερνήσεως, ακόμη και με τον υπουργό κ. Τσιάρα (όταν έγινε η πρόσφατη και επιτυχημένη ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων στην Καβάλα), τουλάχιστον κάποια βασικά θέματα όπως ήταν το πρόβλημα της ψύξης- θέρμανσης που φέτος δεν είχαμε κλιματισμό όλο το καλοκαίρι και οι υπάλληλοι ταλαιπωρήθηκαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όπως και το πρόβλημα της κεντρικής πύλης του μεγάρου, φαίνεται ότι βρίσκουν το δρόμο της επίλυσης. Έχουν εγκριθεί οι σχετικές δαπάνες και πιστεύω ότι εντός του μήνα θα λυθούν αυτά τα δυο μεγάλα προβλήματα. Δεν είχαμε κλιματισμό όλο το καλοκαίρι και επίσης υπήρχε θέμα και με την ευστάθεια της κεντρικής πύλης.
Αυτά τα δυο θέματα κατόπιν παρεμβάσεως του υπουργού βρίσκουν το δρόμο της επίλυσης. Θέλω να ευχαριστήσω το δικηγορικό σύλλογο Καβάλας, τον πρόεδρο κ. Γραμμένο και το διοικητικό συμβούλιο διότι κατόπιν σχετικής δωρεάς, μας παραχωρήθηκαν κάποιοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αλλά και εκτυπωτές. Εν μέρει λύθηκε το πρόβλημα που είχαμε με απαρχαιωμένους και με πολλές ζημιές υπολογιστές. Αυτό είναι το ένα το θέμα δηλαδή το τεχνικό, το οικονομικό. Δυστυχώς αυτά τα θέματα είχαν συσσωρευτεί. Πιστεύουμε ότι αφορούν όλο το φάσμα του δημοσίου. Το άλλο έχει σχέση με το προσωπικό. Είναι το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλημα. Το βασικό είναι η υποστελέχωση του Ειρηνοδικείου της Θάσου. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο Νομό, το οποίο δεν πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι. Το Ειρηνοδικείο Θάσου που είναι και Πταισματοδικείο που κάνει και ποινικές έδρες, και πολιτικές έδρες και δίνει χιλιάδες πιστοποιητικά, έχοντας ένα τεράστιο κύκλο εργασιών, εδώ και τρία χρόνια δεν διαθέτει μόνιμο γραμματέα. Υπάρχει ένας δικαστικός επιμελητής που κάνει τιτάνιο έργο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πρόβλημα δυσλειτουργίας το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εμείς έχουμε μιλήσει και με τους τοπικούς βουλευτές και με στελέχη της κυβερνήσεως. Επίσης μέσω της ομοσπονδίας μας έχουμε κινηθεί, κάνουμε συνεχώς κινήσεις ώστε να έρθει ένας ευλογημένος άνθρωπος για να στελεχώσει το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Θάσου γιατί τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή μπορεί να υπάρχει και κίνδυνος κλεισίματος του. Όταν λειτουργεί μόνο με ένα δικαστικό επιμελητή παρόλο που γίνονται πατέντες, παρόλο που γίνονται αναγκαστικές αποσπάσεις προσωπικού και εκατοντάδες μετακινήσεις από το Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείου Θάσου δηλαδή εμείς με φιλότιμο και ζήλο δεν αφήνουμε το Ειρηνοδικείο και η δουλειά βγαίνει, αυτό όμως δεν μπορεί να παγιωθεί και να γίνει μια μόνιμη κατάσταση, να λειτουργεί ένα Ειρηνοδικείο και ένα Πταισματοδικείο χωρίς μόνιμο γραμματέα.
Ερ: Πιέζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος απ’ ότι ξέρουμε.
Απ: Πιέζει και ο Δικηγορικός Σύλλογος και τον ευχαριστούμε. Έχουν γίνει συναντήσεις με το Δικηγορικό Σύλλογο και με τον τωρινό Υπουργό. Μας διευκόλυνε κιόλας με τη συνάντηση που έγινε πρόσφατα με την ολομέλεια. Ο αγώνας είναι κοινός. Εμείς προφανώς δε θέλουμε να υπάρχει πρόβλημα στο Ειρηνοδικείο. Εμείς θέλουμε να κρατηθεί όρθιο. Να εξυπηρετούνται οι πολίτες εκεί. Φανταστείτε να δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα και οι άνθρωποι από τα Λιμενάρια ή τον Πρίνο ή την Καλλιράχη να έρχονται να εξυπηρετηθούν στην Καβάλα. Το θέμα το γνωρίζει ο Δήμος Θάσου και όλοι οι τοπικοί φορείς. Ζητάμε άλλη μια φορά την επίλυση του ουσιαστικού ζητήματος. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μιλήσει με όλους τους τοπικούς βουλευτές, με τον υπουργό, με τους γειτονικούς συλλόγους μας, με την ομοσπονδία που την έχουμε καλέσει και έρθει πολυμελή αντιπροσωπεία στην Καβάλα και συνεχίζουμε τον αγώνα μας.
Ερ: Έχουμε δικαστές για τη νέα δικαστική χρονιά;
Απ: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εγώ νομίζω ότι δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, αφού εκπροσωπώ τους δικαστικούς υπαλλήλους. Νομίζω ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Έχουμε σχετικά καλό αριθμό δικαστών και εισαγγελέων. Υπήρχαν κάποια θεματάκια λόγω εγκυμοσύνης στην εισαγγελία αλλά νομίζω ότι αυτά ξεπεράστηκαν. Μου κάνει τρομερή εντύπωση το ότι γίνονται συνεχώς προσλήψεις. Στις κατηγορίες π.χ. των συνοριοφυλάκων. Και καλά κάνουν και τους προσλαμβάνουν αφού χρειάζονται για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αλλά για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι η δικαιοσύνη όταν έρχεται η ώρα των προσλήψεων πόσο δύσκολη γίνεται η διαδικασία… Εμένα αυτό μου προκαλεί τρομερή εντύπωση.