Από καιρό ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Καβάλας προετοίμαζε το επόμενο του βήμα.
Τη συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς. Το δοκίμασε. Το πέτυχε. Τώρα ήρθε η ώρα να το επισημοποιήσει, να το μεγαλώσει. Στη γενική συνέλευση του ΣΥΦΑ Καβάλας προ μιας εβδομάδας αποφασίστηκε να γίνει το πρώτο βήμα. Θα επακολουθήσει το δεύτερο, η συνένωση με 7 συνεταιρισμούς. Επαρχιακούς. Στην Πρωινή μίλησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Καβάλας κ. Ανδρέας Κωνσταντινίδης
Η συνέντευξη του Ανδρέα Κωνσταντινίδη
Ερ: Την περασμένη Τετάρτη (7/2) έγινε μια σημαντική γενική συνέλευση για το Συνεταιρισμό των Φαρμακοποιών Καβάλας (ΣΥΦΑΚ). Πάρθηκε μια σημαντική απόφαση. Πείτε μας λεπτομέρειες.
Απ: Είχαμε γενική συνέλευση με θέμα την επισημοποίηση μιας συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει με δυο συνεταιρισμούς αρχικά. Στη συνέχεια ο αριθμός αυξήθηκε και έφτασε στους οχτώ συνεταιρισμούς συνολικά. Αυτή η συνεργασία πρέπει να επισημοποιηθεί με τη δημιουργία μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών. Η οποία θα δώσει επίσημο χαρακτήρα σε αυτή τη συνεργασία και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε δεύτερο επίπεδο με ακόμη καλύτερη σχέση και μελλοντικό όραμα τη συνένωση. Η γενική συνέλευση μας είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και είχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της πρωτοβουλίας μας. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που συμμετείχαν για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλανε. Δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε με γνώμονα το κοινό όφελος, προκειμένου να γίνει καλύτερος και ανταγωνιστικότερος ο συνεταιρισμός μας. Οι σκοποί της συνένωσης αυτής είναι η βέλτιστη συνεργασία μεταξύ των συνεταιρισμών. Οι συνέργειες, είναι η αλληλοβοήθεια, είναι η διοργάνωση κάποιων συνεργειών από κοινού. Η αλληλοκάλυψη, είναι η ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας αυτών των επιχειρήσεων χρηματοοικονομικά, λειτουργικά, διαχειριστικά .
Ερ: Είναι οχτώ οι συνεταιρισμοί που κάνουν κοινή εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Ο ένας είναι της Καβάλας, ποιοι είναι οι άλλοι επτά;
Απ: Είναι η Ροδόπη, είναι η Λάρισα (ο ένας εκ των δύο στη Λάρισα), είναι η Ξάνθη, είναι η Δράμα, είναι η Ημαθία μαζί με την Πέλλα, είναι οι Σέρρες, είναι η Λέσβος. Η οποία περιλαμβάνει και τη Χίο και τη Λήμνο.
Ερ: Μακροπρόθεσμα η εταιρεία παροχής υπηρεσιών θα φέρει τη συνένωση αυτών των συνεταιρισμών. Για πότε το βλέπετε να ενωθείτε όλοι μαζί;
Απ: Αυτό είναι ένα όραμα διαχρονικό όλων των συνεταιρισμών, οι οποίοι βλέπουνε μπροστά. Εμείς θεωρούμε ότι εδώ και χρόνια οι συνεταιρισμοί σε επίπεδο νομαρχίας και νομού είναι ξεπερασμένα μοντέλα. Χρειάζεται να ισχυροποιηθούν μέσω των συνενώσεων. Αυτό είναι δύσκολο πρακτικά να εφαρμοστεί. Δεν μας βοηθάει το νομοθετικό πλαίσιο. Δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή τη δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου.
Αυτό είναι ένα αίτημα δικό μας προς την πολιτεία. Δυστυχώς στην πολιτεία μας οι συνεργατικές μορφές δεν θεωρούνται ότι είναι ευδόκιμες και δεν στηρίζονται όπως θα έπρεπε. Αντίθετα σε άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου, οι συνεργατικές μορφές και οι συνεταιρισμοί έχουν μια τεράστια ανάπτυξη.
Ερ: Οπότε το βλέπετε προσεκτικά;
Απ: Ναι, ξεκινάμε βήμα- βήμα χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια. Έχουμε ένα πλάνο, έχουμε ένα σχέδιο και θεωρούμε και πιστεύουμε να καταφέρουμε αρκετά πράγματα βήμα- βήμα. Υπάρχουν κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν γρήγορα προκειμένου να συνεργαστούμε καλύτερα και στη συνέχεια να πάμε μπροστά.
Ερ: Το γεγονός ότι μόνος του ένας συνεταιρισμός όπως της Καβάλας έχει την ανεξαρτησία του, δεν επηρεάζεται; Είναι ακόμη καλύτερα να είναι μαζί με άλλους πολλούς συνεταιρισμούς;
Απ: Προϋπόθεση είναι η κάθε επιχείρηση να διατηρήσει την αυτονομία της και τη δυνατότητα να αποφασίζει για τον εαυτό της. Στα πλαίσια όμως μιας συνεργασίας και μιας κοινής πολιτικής. Ποτέ δεν έβλαψε κανέναν η κοινή πολιτική ανάμεσα σε επιχειρήσεις που έχουν κοινό σκοπό. Πάντοτε έχει όφελος. Περιορίζει το κόστος, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και μπορεί να επιτύχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της επιχείρησης. Επίσης το προϊόν στα χέρια του καταναλωτή μπορεί να έρθει πιο φτηνά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα.