Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο LUCY εναρκτήρια συνάντηση του έργου ODYSSEA για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Συστημάτων Παρατηρητηρίων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020.
Στην εναρκτήρια συνάντηση που τελειώνει αύριο, έλαβαν μέρος 55 άτομα, επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, από 14 χώρες, εκπροσωπώντας 28 φορείς.
Επικεφαλής του έργου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο καθηγητής του οποίου Γιώργος Συλαίος επέδειξε ως τόπο πραγματοποίησης της έναρξης του προγράμματος την Καβάλα. Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 54 μήνες και στόχο την παροχή στοιχείων σχετικά με τη θάλασσα.
Ο Μενέλαος Χατζηαποστολίδης, εκπρόσωπος της ομάδας έργου του ODYSSEA, είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Το θέμα είναι η δημιουργία μιας υποδομής γνώσης για τη γαλάζια οικονομία σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργίας εννιά παρατηρητηρίων σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Βορείου Αφρικής.
Είναι ένα έργο διάρκειας 54 μηνών, ξεκινώντας από τις 1 Ιουνίου, με 28 εταίρους από 14 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορείου Αφρικής.
Είναι ένα έργο πρωτοπόρο γιατί καλύπτει κενά που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλούς χώρους της Μεσογείου, όπου δεν είχε καθόλου δεδομένα κι έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά. Επίσης έρχεται να καλύψει κενά που αφορούνε ανθρώπους που ασχολούνται με τη θάλασσα. Βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις πλέον ότι η θάλασσα είναι πλέον ένα νέο σύνολο οικονομικής δραστηριότητας. Γι΄ αυτό χρειάζονται αξιόπιστα δεδομένα και το έργο αυτό θα έχει σκοπό πιλοτικά να παρέχει δεδομένα στις εταιρίες, στους φορείς που δαστηριοποιούνται στη θάλασσα, είτε ασχολούνται με πετρέλαια, με μυδοκαλλιέργειες, είτε με τον τουρισμό. Οπότε είναι ένα έργο που συνδέεται πάρα πολύ με την περιφέρειά μας, με την περιοχή μας, αλλά συνδέεται επίσης και με όλη τη Μεσόγειο, γιατί λίγο ή πολύ σ΄ όλη τη Μεσόγειο οι ίδιες δραστηριότητες υπάρχουν».