Γράφει η Βούλα Θασίτου – Δεληγιάννη
Το τηλέφωνο χτύπησε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ήταν η Κάλλη Πρεπόνη, φίλτατο φιλαράκι και συμμαθήτρια από τα χρόνια του Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου. «Σε θέλω για συνέντευξη», μου είπε κι εγώ απευθείας σκέφτηκα: «Θα σκηνοθετήσει παράσταση! Γιούπι! Θα δω θέατρο». Έπεσα ωστόσο έξω. Η Κάλλη άκρως ενθουσιασμένη μου λέει: «Είναι στην Καβάλα ο αγαπημένος μας φιλόλογος, ο κ. Παναγιώτης Ζιώγας. Έγραψε βιβλίο για το Πρότυπο και θέλει να το προσφέρει στους μαθητές του. Εσύ που είσαι του οργανωτικού, τι λες να προγραμματίσουμε βραδινή συμμαθητο-συνάντηση;» Το καλύτερό μου φυσικά!
Σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάστηκε ανάρτηση για την ομάδα των μαθητών του Πρότυπου στο fb. Στάλθηκαν προσωπικά μηνύματα και προσκλήσεις. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Άπαντες έσπευσαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να συναντήσουν έπειτα από 40 χρόνια τον αγαπημένο τους φιλόλογο. Αυτό ως γεγονός μαρτυρά το μέγεθος της αγάπης όλων μας για έναν άνθρωπο που μας έχει αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις, τον θεωρούμε εκπαιδευτικό με όλη τη σημασία της λέξεως και του οφείλουμε ως μαθητές πάρα πολλά.
Ο κ. Ζιώγας μας έμαθε να διαβάζουμε και να αναλύουμε τα ποιήματα του Ομήρου. Η επεξεργασία που κάναμε στις ραψωδίες ήταν χορταστική. Αποτέλεσαν ακόμη και υλικό για ειδική έκδοση. Στη σχετική πρόσκληση αναγράφονταν: «Το Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας με τη λήξη των μαθημάτων του πρώτου έτους λειτουργίας του οργανώνει την Τετάρτη, 27 Μαΐου 1981 και ώρα 7:45 μμ στην αίθουσα τελετών του Διοικητηρίου, πνευματική εκδήλωση για την παρουσίαση ομαδικών εργασιών των μαθητών της Α’ τάξης με θέμα «Γνωριμία με τον κόσμο της Οδύσσειας του Ομήρου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφώνηση από το Διευθυντή του σχολείου κ. Ευστράτιο Αναστασιάδη, εισήγηση από το φιλόλογο καθηγητή κ. Παν. Ζιώγα για τον τρόπο σύνθεσης των μαθητικών εργασιών, ανάγνωση από μαθητές ολόκληρων ή αποσπασματικών τους εργασιών, διανομή στους μαθητές του πολυσέλιδου πολυγραφημένου τεύχους όπου περιέχονται όλες οι εργασίες τους. Κατά την εκδήλωση θα εκτεθεί και φωτογραφικό υλικό του σχολείου με θέμα: «Παραδοσιακά Νεοκλασικά Κτίσματα της Καβάλας». Με εκτίμηση Ευστρ. Αναστασιάδης Γυμνασιάρχης».
Την επόμενη χρονιά ο κ. Ζιώγας μας χώρισε σε ομάδες εργασίας και μας ανέθεσε τη μελέτη συγκεκριμένων νεοελλήνων λογοτεχνών. Τρέξαμε λοιπόν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αφού τότε δεν υπήρχε το ιντερνέτ κι άρα εύκολα διαθέσιμες πληροφορίες, όπου μελετήσαμε τη ζωή και το έργο των λογοτεχνών. Η δική μου ομάδα δούλεψε πάνω στον Κώστα Ουράνη. Οι εργασίες μας, επίσης αποτέλεσαν υλικό ειδικής εκδόσεως. Η πρόσκληση ανέφερε: «Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση του σχολείου μας για την παρουσίαση ομαδικών εργασιών των μαθητών της Β’ τάξεως με θέμα: «Σκιαγραφίες Νεοελλήνων Λογοτεχνών», που θα γίνει στις 26 Μαΐου 1982, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:30 μμ στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του 4ου Γυμνασίου Καβάλας».
Οι εργασίες που μας ανέθετε ο αγαπημένος μας φιλόλογος, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε έννοιες όπως οργάνωση, ομαδικότητα, συνεργασία, αλληλοκάλυψη, συνέπεια, συστηματική μελέτη, κυρίως όμως μας έδεσαν άρρηκτα μαζί του. Διόλου παράξενη λοιπόν δεν ήταν η άμεση και ενθουσιώδης ανταπόκριση των μαθητών του κ. Ζιώγα στην πρόσκληση για συνάντηση. Του μετέφερα τηλεφωνικά τα νέα και χάρηκε ιδιαιτέρως. Σημείωσε το ραντεβού μας για τις 9:00 μμ το βράδυ της Δευτέρας 9 Αυγούστου, στο Camping Paradiso της Νέας Ηρακλείτσας. Εκεί όπου θ’ ανοίξουν τα «συρταράκια» των νοσταλγικών αναμνήσεων και θα ξυπνήσουν οι εφηβικές θύμησες που καλύφθηκαν από τη «σκόνη» του χρόνου.
Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτης Ζιώγας αποδέχθηκε ευγενικά να παραχωρήσει τηλεφωνική συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΠΡΩΙΝΗΣ, την Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 8:30 το πρωί. Θα κληθεί να μας μιλήσει για τη θητεία του ως φιλόλογος του Πρότυπου Γυμνασίου Καβάλας και φυσικά να αναφερθεί στο καινούργιο του βιβλίο, με θέμα το παλιό μας σχολείο. Αδημονούμε για όλα!