Dark Mode Light Mode

Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, προβλήθηκε στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου-ερευνητή, Νίκου Ασλανίδη.

Πριν από την προβολή, μίλησαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, Μιχάλης Τσουλφίδης και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νίκος Ασλανίδης, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, οι εκπρόσωποι των προσφυγικών συλλόγων της Καβάλας (Θρακική Εστία Καβάλας, Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας, Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, Σύλλογος Προυσαλιωτών) και η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Μουριάδης, τόνισε τα εξής:

«Μαζευτήκαμε απόψε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα προς την παγκόσμια κοινότητα: ΚΑΙ δεν ξεχνάμε, ΚΑΙ ζητάμε αναγνώριση της γενοκτονίας ΚΑΙ αγωνιζόμαστε για να μην ξανασυμβεί. Πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας κι ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί το χρέος που κουβαλάμε. Κι όσο στην Τουρκία δεν κατανοούν το μέγεθος του εγκλήματος των προγόνων τους, και δεν ζητούν συγνώμη, τόσο δεν θα σταματήσουν να προκαλούν τραγωδίες και να βάφουν με αίμα τις σελίδες της ιστορίας της δικής τους και των γειτόνων τους.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπενθυμίζει σε όλη την ανθρωπότητα ότι το μίσος, η βία και ο εθνικισμός προκαλούν έχθρα και όλεθρο. Θυμόμαστε τους 353.000 που χάθηκαν και τις άλλες εκατοντάδες χιλιάδες που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Μαύρη η θάλασσα απ’ όπου έφυγαν, μαύρη η ψυχή τους, που την άφησαν πίσω, μαύρο και το ψωμί που έφαγαν στην νέα πατρίδα. Όμως, πορεύτηκαν όρθιοι, πρόκοψαν οι ίδιοι, ανέστησαν και την Ελλάδα, στηρίζοντας το μέσα τους στον κεμεντζέ, τον πυρρίχιο και στην αρχέγονη γλώσσα που έφεραν από τα βάθη της ιστορίας.

Απόψε, η Μπάντα θα φέρει κοντά μας την Κερασούντα, θα την περάσει από τον Εύξεινο Πόντο, θα την βγάλει στα ακρογιάλια του Αιγαίου και θα παίξει μόνο δύο εμβατήρια: Αυτό που θα λέει “Δεν λησμονώ” κι αυτό που θα φωνάζει “Ποτέ ξανά”».

Ο κ. Ασλανίδης επισήμανε πως πρέπει να αποκαταστήσουμε την ιστορική, να φέρουμε στο φως όσα πέρασαν οι πρόγονοί μας και να παλέψουμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι το χρέος μας απέναντι στους συγγενείς που χάθηκαν στον Πόντο και σε άλλα μέρη της Ανατολής. Ο κ. Τσουλφίδης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιοποίησης των γεγονότων εκείνης της περιόδου και προβολής στοιχείων και ντοκουμέντων που αποδεικνύουν το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελέστηκε από τις δυνάμεις των Νεότουρκων.

Στην προβολή του ντοκιμαντέρ παραβρέθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο γιος του μοναδικού επιζόντα της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας, Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος μετά την περιπέτεια του στον Πόντο, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τον Δήμαρχο Καβάλας, να αξιοποιήσει το βιβλίο του πατέρα του “Σελίδες από την Ιστορίαν της Κερασούντος και τα τερατουργήματα του αιμοσταγούς Τοπάλ Οσμάν καθ’ όλην την περιφέρειαν του Πόντου”, αποσπώντας τη δέσμευση του κ. Μουριάδη ότι ο Δήμος Καβάλας θα προχωρήσει στην άμεση επανέκδοση του.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ “Η μπάντα …” βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που “επιστρατεύτηκε” βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αποτελείτο από 13 Έλληνες και 3 Τούρκους.

Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες. Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος…

Ο Νίκος Ασλανίδης εργάζεται ως δημοσιογράφος περισσότερα από 40 χρόνια σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, στους οποίους παρουσίασε εκπομπές έρευνας, οι οποίες βραβεύτηκαν κατ’ επανάληψη.

Από τα ντοκιμαντέρ του, η «Παράδοξη πατρίδα», που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, πήρε το βραβείο κοινού στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και η «Μπάντα» απέσπασε δύο βραβεία στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Γιάννης Καζαντζίδης: «Η παραμονή χάθηκε στα εντός έδρας παιχνίδια, προτεραιότητα μου ο ΑΟΚ»

Επόμενο άρθρο

Νέες δηλώσεις του Γιώργου Τσιμενίδη για τα ζητήματα του εργοστασίου