Αν και η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για τουριστική προβολή, η ιστοσελίδα In.gr παρουσίασε πρόσφατα ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Παγγαίο. Αυτό επικεντρώθηκε σε ορεινά μονοπάτια. Το ωραίο φωτογραφικό υλικό μαζί με τις σχετικές πληροφορίες – οδηγίες προέρχονται κυρίως από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καβάλας.
Η αλήθεια είναι ότι το αφιέρωμα δεν είναι copy paste προηγούμενων, είναι σύντομο μεν αλλά αρκετά κατατοπιστικό και φρέσκο. Στηρίζεται δε στις ωραίες φωτογραφίες του Παγγαίου το Φθινόπωρο. Κάποιες από τις οποίες της σελίδας visitkavala και της artware.
«Στολίδι και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας εν γένει, το Παγγαίο είναι ένας πανέμορφος ορεινός όγκος με πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές, ιδανικός για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Πέντε τουλάχιστον ορειβατικά καταφύγια και ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών εξυπηρετούν όσους και όσες επιθυμούν να έλθουν σε άμεση επαφή με τον ορεινό όγκο του Παγγαίου (ψηλότερη κορυφή του, το Μάτι, υψόμετρο 1.956) και να ανακαλύψουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του.
Τρία από τα εν λόγω καταφύγια βρίσκονται κοντά στις κορυφές του βουνού: «Στέργιος Χατζηγεωργίου», στην Κοιλάδα του Ορφέα (υψόμετρο 1.750), «Αργύρης Πεταλούδας», στα Βλάχικα Καλύβια (υψόμετρο 1.550), καταφύγιο Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Καβάλας (υψόμετρο 1.650).
Τα υπόλοιπα δύο είναι το καταφύγιο της Πρώτης Σερρών, στην τοποθεσία Μπουγατίνα (υψόμετρο 1.200), και το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ροδολίβους, στην τοποθεσία Χατζηκώστα Σουλνιάρι (υψόμετρο 1.000).
Οι υπάρχουσες πεζοπορικές διαδρομές στο Παγγαίο, σύμφωνα με την παρουσίαση που γίνεται από το διαδικτυακό τόπο του Ε.Ο.Σ. Καβάλας, είναι οι ακόλουθες: Το μονοπάτι της Αυλής, Το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας, Το μονοπάτι της Νικήσιανης, Το μονοπάτι του Ροδολίβους, Το μονοπάτι «Μαύρα νερά», Το μονοπάτι της Πρώτης. Το μονοπάτι της Μεσορόπης.