Το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων από τον καταυλισμό του Εσκί Καπού σε στεγασμένο χώρο τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας με την Ευγενία Παπαναστασίου να λαμβάνει το λόγο εκ μέρους των αλληλέγγυων. Η πρωτοβουλία πολιτών για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων προέκυψε πριν από 1,5 μήνα όταν μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό αρκετοί πρόσφυγες και τότε άρχισαν να ανακύπτουν τα πρώτα προβλήματα. Η κ. Παπαναστασίου επεσήμανε ότι ο καταυλισμός στήθηκε με ελάχιστη προετοιμασία σε ένα πρώην σκουπιδότοπο και θύμισε τις αντιδράσεις των προέδρων ιατρικού και φαρμακευτικού συλλόγου για την ακαταλληλότητα του χώρου. Η κ. Παπαναστασίου παρατήρησε επίσης ότι στην πρωτοβουλία μετέχουν πολίτες και συλλογικότητες μακριά από πολιτικές ιδεολογίες, οι οποίες όμως σήμερα δυσκολεύονται να βοηθήσουν εθελοντικά όπως έπρατταν στην αρχή αφού το Εσκί Καπού είναι μακριά.
Οι πρόσφυγες έχουν δηλώσει ότι κανένα ζήτημα δεν έχουν με τους ντόπιους οι οποίοι μάλιστα συνεχίζουν να τους βοηθούν, όταν για παράδειγμα τους συναντούν μέσα σε κάποιο πολυκατάστημα. Οι πρόσφυγες ζουν σε ένα χώρο χωρίς δέντρα για σκίαση σε περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς μέρος όπου θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Η κ. Παπαναστασίου ζήτησε ψήφισμα συμπαράστασης εκ μέρους του σώματος επί του αιτήματος το οποίο τέθηκε.
Ο Κωστής Σιμιτσής συμφώνησε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος και πρόσθεσε στα λεγόμενα της κ. Παπαναστασίου τον κίνδυνο από τη διέλευση οχημάτων μπροστά από την είσοδο του καταυλισμού. Βεβαίως, ο δήμος δεν είναι αρμόδιος να βρει νέο χώρο, διότι αυτό υποτίθεται πως είναι ευθύνη του κράτους. Ενός κράτους όμως που απουσιάζει κι ευτυχώς που δραστηριοποιήθηκαν οι συλλογικότητες. Ο κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι στην Καβάλα υπάρχουν 99 καταγεγραμμένα παλιά προσφυγικά σπίτια τα οποία για διάφορους λόγους ανήκουν στην πρόνοια, έτσι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν όχι μόνο άστεγους Έλληνες αλλά και πρόσφυγες.
Αν πρόκειται να παραμείνουν στην περιοχή μας θα πρέπει να ενσωματωθούν με την τοπική κοινωνία και όχι να ζουν αναγκαστικά σε ένα γκέτο, παρατήρησε ο κ. Σιμιτσής. Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της αποκεντρωμένης διοικήσεως πρότεινε ο κ. Σιμιτσής. Η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολύ σύντομο χρόνο, ενώ η αποκατάσταση ενός παλιού σπιτιού θα μπορούσε να υλοποιηθεί από τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Ο Μάκης Παπαδόπουλος πρότεινε να αναλάβει την ευθύνη η τεχνική υπηρεσία ώστε να εξετάσει προτάσεις στεγασμένων χώρων μετεγκατάστασης. Ο Βαγγέλης Παππάς διευκρίνισε ότι στο προσφυγικό θέμα το κράτος έκανε ελάχιστα ενώ ο δήμος έκανε πολλά. Όσο μάλιστα ο δήμος συνεχίζει να προσφέρει τόσο το κράτος θα υποχωρεί. Το ελληνικό δημόσιο κατέχει αρκετούς στεγασμένους χώρους στην Καβάλα άρα θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον του και να μετεγκαταστήσει τους ανθρώπους που αλόγιστα τους τοποθέτησαν σε χώρο προορισμένο για «αλώνια λάσπης».
Ο κ. Παππάς εξέφρασε φόβους ότι η βοήθεια προς τους πρόσφυγες θα δοθεί εις βάρος των ανήμπορων δημοτών. Ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε επίσης πόσοι από τους μετανάστες θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή και όχι να προωθηθούν σε βορειότερα ευρωπαϊκά εδάφη. Ο προσφυγικός καταυλισμός στήθηκε κυριολεκτικά στο πόδι, τόνισε ο κ. Παππάς, θυμίζοντας ότι σκιερός και κατάλληλος χώρος είναι για παράδειγμα το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα που ανήκει στο υπουργείο άμυνας. Προειδοποίησε όμως ότι δε θα πρέπει να ανοίξει στην Καβάλα κάποια «χοάνη» όπου θα διοχετεύονται οι πρόσφυγες προς ενσωμάτωση.
Ο Άρης Βέρρος υπενθύμισε ότι εξαρχής κήρυττε πως το προσφυγικό ζήτημα ήταν αρμοδιότητα του κράτους και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Συμπαράταξη Πολιτών επίσης εξαρχής πρέσβευε ότι ο χώρος του καταυλισμού ήταν όχι μόνο ακατάλληλος αλλά και άθλιος. Με τον οικισμό του Νέου Ζυγού να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή ο κ. Βέρρος τόνισε ότι δε θα πρέπει να δημιουργούνται νέα γκέτο στην περιοχή μας. Μπορεί ο δήμος να μη διαθέτει δυνάμεις για την τακτοποίηση του προσφυγικού προβλήματος, σίγουρα όμως μπορεί να πιέσει την κεντρική εξουσία προκειμένου να κατανοήσει την ακαταλληλότητα του χώρου. Για κάποιο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες θα είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είτε μας αρέσει είτε όχι, άρα ο κ. Βέρρος έκανε έκκληση προς το σώμα να αναδείξει τη ρίζα του προβλήματος που είναι ο πόλεμος.
Ο Παράσχος Αγανικόλας διαπίστωσε ότι ο δήμος αναγκάζεται να παίρνει αποφάσεις για τις οποίες όμως αρμόδια είναι η κεντρική εξουσία. Πρότεινε τη μεταφορά των προσφύγων σε καλύτερο μεν χώρο, αλλά αυτό να μη βρίσκεται πλησίον του αστικού ιστού. Θύμισε ωστόσο ότι σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και πολλοί καβαλιώτες που χρήζουν της στήριξης του δήμου. Με επιστολή που έστειλε το προεδρείο, ο Χρήστος Ποτόλιας ο οποίος απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων, εστιάστηκε στη ρίζα του προβλήματος και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές και στις κυβερνητικές ευθύνες για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, ευθύνες όμως χρέωσε και στο δήμο διότι δεν εναντιώνεται στον πόλεμο. Πρότεινε τέλος τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε στεγασμένο χώρο του δημοσίου η δε φροντίδα και σίτισή τους να ανήκει στο κράτος. Η φιλοξενία εντός ή εκτός αστικού ιστού χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ποτόλια ως ψευτοδίλημμα.
Ο Νίκος Μαυρίδης πρότεινε το διασκορπισμό των προσφύγων που έχουν απομείνει σε όλους τους δήμους και όχι μόνο στο δήμο Καβάλας. Ο Θόδωρος Μουριάδης θύμισε το προσφυγικό παρελθόν των καβαλιωτών και αποφάνθηκε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι καθιστούν ως μείζον θέμα την φιλοξενία 300 περίπου προσφύγων εκ των οποίων τα 100 είναι παιδιά.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα μίλησε εξ ονόματος όλων αναφέροντας την αντίρρηση του δήμου για το χώρο του Εσκί Καπού. Το συντονιστικό όργανο απέρριψε την πρόταση του βιοτεχνικού πάρκου ενώ οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι στεγασμένοι. Η δήμαρχος έθεσε ερωτήματα όπως υπάρχει μεταναστευτική πολιτική και σε ποια χέρια βρίσκονται τα χρήματα για τη φροντίδα των προσφύγων; Ο καταυλισμός του Εσκί Καπού δεν είναι επίσημος χώρος φιλοξενίας και δε βρίσκεται σε κανένα επίσημο κρατικό έγγραφο.
Σε συνάντησή της με τον υπεύθυνο της Ύπατης Αρμοστείας έμαθε ότι πείσθηκαν οι πρόσφυγες να καταγραφούν ώστε να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Σταδιακά λοιπόν καλούνται ώστε να εγκατασταθούν σε μισθωμένα διαμερίσματα εντός αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης όπου λαμβάνουν κάρτες αξίας 40 ευρώ ανά εβδομάδα για τη σίτισή τους. Ήδη εκατό πρόσφυγες από την Καβάλα έχουν περάσει τη συγκεκριμένη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου. Η δήμαρχος πρότεινε το συντονισμό των τοπικών φορέων για την εύρεση καταλληλότερου χώρου. Τη λίστα των ακατοίκητων σπιτιών πάντως η κ. Τσανάκα την έχει στο γραφείο της και θα τη χρησιμοποιήσει όταν θα ξεσπάσει το τεράστιο πρόβλημα των κατασχέσεων. Την έκδοση ψηφίσματος πρότεινε η δήμαρχος κατόπιν συμφωνίας όλων των επικεφαλείς των παρατάξεων, το οποίο θα σταλεί στους βουλευτές, ενώ κατόπιν προσκλήσεως να οργανωθεί ευρύτατη σύσκεψη φορέων για την αναζήτηση του καταλληλότερου χώρου φιλοξενίας.