Dark Mode Light Mode

Ψήφισμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Στέγης

Φωτογραφία αρχείου

Στη συγκέντρωση της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου 2024 που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ Καβάλας, με την παρουσία και του δ.σ. του Συνδέσμου και αφορούσε στην ενημέρωση και στον συντονισμό περαιτέρω ενεργειών και δράσεων, οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 21/10/2024

Σήμερα 21 Οκτωβρίου 2024 οι πολίτες και φορείς που συγκεντρωθήκαμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και με αφορμή την Εξώδικη Δήλωση πρόσκληση της Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου προς τον ΣΦΓΤ για απόδοση της Στέγης του μετά από 64 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης φωτεινής πολιτιστικής δράσης, ομόφωνα αποφασίζουμε:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την απόπειρα της Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου να αποβάλει τον ΣΦΓΤ, από την φυσική και ιστορική του έδρα, το εμβληματικό κτίριο της οδού Κύπρου. Η έξωσή του, σε αντίθεση με κάθε έννοια αρμονικής συνύπαρξης, οδηγεί ευθέως στην ΔΙΑΛΥΣΗ του ιστορικού Συνδέσμου, που από την ίδρυσή του σκοπό είχε να προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο της περιοχής μας και άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον εκπολιτισμό της. Μετά από τόσες αντιδράσεις, η επιμονή της Μητρόπολης στο σχέδιό της συνιστά επίδειξη αδιαλλαξίας.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ το επιχείρημα της «κατοχής της νομής της κατ’ αντιποίηση», όταν είναι γνωστές οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο των Καπνεμπόρων που παραχώρησαν ΕΣΑΕΙ τη χρήση στο Σύνδεσμο, όσο και του μακαριστού μητροπολίτη Προκοπίου που δεσμεύτηκε για αδιάλειπτη λειτουργία του στο σύνολο του ισογείου του κτιρίου, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πόλη. Η μεταβίβαση της κυριότητας το 2003 γίνεται σήμερα αιτία θανάτωσης δι’ ασφυξίας του Συνδέσμου. Η αυτοτελής λειτουργία του ΣΦΓΤ στο σύνολο του ισογείου είναι η αδήριτη άμεση αναγκαιότητα. Μέχρι νάρθει η ώρα της μόνης ορθολογικής και δίκαιης λύσης: Το ακίνητο να αποδοθεί στο σύνολό του στον ΣΦΓΤ, τον μοναδικό φορέα που επένδυσε γενναιόδωρα σ’ αυτό, με την πιο πολύτιμη επένδυση: το φως του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού που πρόσφερε αφειδώλευτα σε τρεις γενιές Καβαλιωτών και το δένδρο της γνώσης που φύτεψε σ’ αυτό το σημείο της πόλης. Κάθε άλλη λύση προσβάλλει την ιστορία του Συνδέσμου, την αυτοτελή του δράση θέτοντάς τον υπό έλεγχο και κηδεμονία, ενώ αφήνει μόνιμο τραύμα στο κύρος της Εκκλησίας διχάζοντας την κοινωνία.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους Καβαλιώτες, τους αιρετούς εκπροσώπους τους, τους πολιτιστικούς συλλόγους, να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν δίπλα μας δείχνοντας τη δημοκρατική τους ευαισθησία και αλληλεγγύη. Να υπογράψουν την διαμαρτυρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Να επαγρυπνούν και να αντιδράσουν στη βίαιη έξωση. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Για όλους! Ο Σύνδεσμος δεν θα αποχωρήσει οικειοθελώς ποτέ από την έδρα του.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ την Επιτροπή Πρωτοβουλίας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έκφρασης του πρωτοφανούς και αυθόρμητου κύματος αντιδράσεων, δηλαδή:

  • Συσπείρωσης πνευματικών ανθρώπων,
  • Δημοσιοποίησης της διαμαρτυρίας μας τοπικά και πανελλαδικά,
  • Νομικών και πολιτικών ενεργειών και κινητοποιήσεων,

διαμηνύοντας ότι η έξωση του ΣΦΓΤ δεν θα περάσει και ο ιστορικός σύλλογος θα είναι πάντα μια ζωντανή κυψέλη δημιουργίας, ένας φάρος πολιτισμού και προόδου. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ!

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Στέγης

Προηγούμενο άρθρο

Έκθεση Φωτογραφίας στο Aparto Bistro Café: 24 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2024

Επόμενο άρθρο

Προσφυγική Μνήμη των 100 χρόνων μετεγκατάστασης των Καππαδοκών στη Μητέρα Ελλάδα