Dark Mode Light Mode

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου για εναέρια αντιχαλαζική προστασία

Με ομόφωνο ψήφισμα του στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, ο Δήμος Παγγαίου δια του δημοτικού του συμβουλίου ζητά εναέρια αντιχαλαζική προστασία. Το ψήφισμα:

«Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) έχει θέσει υπό διαβούλευση το «σχέδιο διακήρυξης διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για τη : Μίσθωση ενός (1) Συστήματος

Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια μέσα (πτητικό και μετεωρολογικό υποσύστημα), προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία και προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης» με κωδικό διαβούλευσης 2024DIAB28894 στο ΕΣΗ∆ΗΣ.

Ειδικότερα στην προκαταρκτική διαβούλευση του ανωτέρω σχεδίου διακήρυξης, μελετώντας το άρθρο 1 και ειδικότερα στο κεφ 1.3 ( Νο2 ) και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι – Αναλυτική Περιγραφή Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου της Σύμβασης (προσαρμοσμένο από την Αναθέτουσα Αρχή) το Μέρος Α κεφ.2 τον χάρτη κάλυψης του προγράμματος στην σελίδα 69, διαπιστώνεται ότι στις περιοχές κάλυψης της ΠΕ Καβάλας, περιλαμβάνεται μόνο το πεδινό τμήμα του ∆ήμου Νέστου και δεν καλύπτεται ο ∆ήμος Παγγαίου της ΠΕ Καβάλας.

Στον ∆ήμο Παγγαίου καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες (επιτραπέζια αμπέλια,κρασοστάφυλλα επιτραπέζιες ελιές, αμυγδαλιές, ακτινίδια κ.α.) καθώς και αροτραίες, εκτατικές καλλιέργειες με υψηλή πρόσοδο για τους αγρότες και οι οποίοι καταβάλουν για αυτές υψηλές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Οι καλλιέργειες αυτές βρίσκονται σε πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις και είναι αρδευόμενες, αποδίδοντας υψηλή ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων. Σχεδόν κάθε χρόνο ο ∆ήμος Παγγαίου, αλλά και οι περιοχές γύρω από το Παγγαίο Όρος και το Σύμβολο Όρος πλήττονται από το χαλάζι παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί έχουν εγκαταστήσει αντιχαλαζικά δίχτυα.

Το ορογραφικό ανάγλυφο (Παγγαίο και Σύμβολο όρος) της περιοχής συνεπικουρούμενο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξήσει σημαντικά την ένταση την έκταση και την διάρκεια των χαλαζοπτώσεων που συμβαίνουν στην περιοχή.

Συνεπώς ζητείται να τροποποιηθεί η περιοχή κάλυψης της εν λόγω διακήρυξης που περιγράφεται στα ανωτέρω άρθρα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν όλες τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του ∆ήμου Παγγαίου».

Προηγούμενο άρθρο

Φόρος τιμής σε όσους σφαγιάστηκαν- βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν

Επόμενο άρθρο

Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας: Ως τον Δεκέμβρη νέο σύστημα ψύξης-θέρμανσης