Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Σχολιάζοντας πιο αναλυτικά πρόσφατες πρωτοβουλίες του.
Η αύξηση των πτήσεων εσωτερικού από και προς Καβάλα, η έλλειψη ενδιαφέροντος για να βρεθούν εργάτες στο έργο της δακοκτονίας στη Θάσο και η έλλειψη νερού στα Τενάγη.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι γίνεται με τις πτήσεις εσωτερικού; Τι είπε η Fraport με την οποία είχατε πρόσφατα συζήτηση;
Απ: Να πω πρώτα ότι στην τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Fraport εκτός από εμένα συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Παναγιώτης Αρχοντής και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας κ. Αντώνης Μιτζάλης. Είναι δυο τα θέματα. Το ένα οι πτήσεις οι τουριστικές το καλοκαίρι που μας φέρνουνε κόσμο ο οποίος κυρίως πάει στη Θάσο. Τέθηκαν κάποιοι στόχοι που πρέπει να στοχεύσουμε την επόμενη χρονιά. Το δεύτερο θέμα είναι η γραμμή Καβάλα-Αθήνα. Υπάρχει μια και μόνη εκδοχή. Πρέπει να διερευνηθεί εφόσον η Aegean Airlines κάνει πως δεν καταλαβαίνει… Πρέπει να διερευνηθεί μια άλλη εταιρεία που θα κάνει το δρομολόγιο.
Ερ: Δεν ενδιαφέρεται κάποια από τις άλλες εταιρείες να συνδέσουν την Καβάλα με την Αθήνα;
Απ: Αυτό το δούμε. Είναι μια δύσκολη συζήτηση. Μην το προεξοφλούμε. Πρέπει να το ωριμάσουμε πρώτα. Πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα.
Δεν έγινε πρώτη φορά αυτή η συζήτηση. Πρέπει όμως η συζήτηση αυτή να αποφέρει κάποια αποτελέσματα. Θα το προσπαθήσουμε και πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα πετύχουμε κάτι περισσότερο. Δεν γίνεται η συζήτηση μόνο για να φύγουμε από την υποχρέωση. Θα επαναληφθεί και σε λίγες ημέρες στην Αθήνα με την παρουσία του κ. Αρχοντή. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να είμαι και εγώ. Θα προσπαθήσουμε να το ωριμάσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερες πτήσεις. Είναι κάτι το οποίο θέσαμε στην τηλεδιάσκεψη. Πρέπει να δούμε κάποιες πτήσεις για το αεροδρόμιο της Καβάλας για να αποφεύγει ο κόσμος την ταλαιπωρία για να φτάσει στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με τα έργα που γίνονται στο Περιφερειακό δρόμο. Είναι βασανιστικό, όχι μόνο για τους κατοίκους της Καβάλας αλλά και των γειτονικών νομών – καθώς το αεροδρόμιο εξυπηρετεί και Ξάνθη και Δράμα – να μην μπορούν να ταξιδέψουν για Αθήνα από Καβάλα και να πρέπει να μεταβούν π.χ. στην Θεσσαλονίκη. Με την ταλαιπωρία και την σπατάλη χρόνου που θα συναντήσουν στα έργα του περιφερειακού (Fly Over) και με κίνδυνο πολλές φορές να χάσουν και την πτήση! Το αεροπλάνο μετά τον κορωνοϊό δεν έφτασε στα όρια της πελατείας που είχε πριν. Είναι και ένα αυτό σημείο που μπορεί να εξηγηθεί για το ότι έχουμε μια πτήση μόνο. Όποτε την έχουμε. Δεν έχει συνέπεια και σταθερότητα στην ώρα. Έτσι δεν έχει ιδιαίτερες δυνατότητες. Μικρά αεροπλάνα, παλαιότερα είχαμε και κάποιες πτήσεις με μεγαλύτερα. Τώρα φαίνεται ότι ακόμη είμαστε λίγο πιο χαμηλά απ` ότι ήμασταν πριν τον κορωνοϊό, βάση των στατιστικών στοιχείων που συζητήσαμε.
Ερ: Υπάρχει και ένα θέμα με τη δακοκτονία στη Θάσο. Τι ακριβώς γίνεται;
Απ: Πήγαμε στη Θάσο μαζί με το Διευθυντή Γεωργίας και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αρχοντή. Συζητήσαμε το πρόγραμμα δακοκτονίας που γίνεται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή. Πιθανότατα είναι η τελευταία φορά που η δακοκτονία γίνεται με αυτεπιστασία και μέσω ΑΣΕΠ. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε εργάτες γιατί κάπου δεν υπάρχουν καθόλου ενδιαφερόμενοι. Με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούμε να προσλάβουμε μη Έλληνες ή μη Ευρωπαίους εργάτες. Δυσκολευόμαστε σε δυο χωριά της Θάσου που ως τώρα δεν υπάρχουν συνεργεία. Αυτό σημαίνει ότι λόγω έλλειψης νερού με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε ζημιές από το δάκο. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα. Και εκεί θα φταίει ότι δεν έγινε ο ψεκασμός όπως θα έπρεπε να γίνει. Ουσιαστικά παρακαλέσαμε τους ανθρώπους που είναι στις διοικήσεις των συνεταιρισμών και επιστήσαμε την προσοχή τους. Να βοηθηθεί η κατάσταση για να συμπληρωθούν τα συνεργεία. Αυτή είναι η συζήτηση. Έγινε και μια άλλη συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών για τα νερά στα Τενάγη. Στη Συμβολή του Ν. Σερρών είχαμε μια μεγάλη συζήτηση αφού η ποσότητα του νερού είναι λίγη. Σε κανένα 20ημέρο αν δεν βρέξει, είναι ακόμη λιγότερο το νερό. Θα έχουμε μεγάλα προβλήματα. Σε αυτή τη συνάντηση εκτός από εμένα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης των Σερρών και ο Αντιπεριφερειάρχης της Δράμας. Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας. Ορίσαμε και μια επιτροπή από 4 εκπροσώπους έτσι ώστε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση με το πολύ λίγο νερό που έχουμε. Με σκοπό να μην αδικηθεί κάποια περιοχή. Είναι αναπόφευκτο ότι θα έχουμε ζημιές από ξηρασία. Προσπαθούμε να το δούμε με λιγότερες οικονομικές ζημιές. Οπότε πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο το νερό που έχουμε. Κυριάρχησε στη συζήτηση η υπευθυνότητα και η συναίνεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους από τη Δράμα και τις Σέρρες, κ.κ Μουρβετίδη και Σπυρόπουλο.