Dark Mode Light Mode

Πυρκαγιά Θάσου: Από χθες η σταδιακή αποχώρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Ήταν η σειρά του Νίκου Μπαλατσούκα, του διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών στο Νομό Καβάλας, να μιλήσει χθες για την πρόσφατη δασική πυρκαγιά στο νησί της Θάσου.

Ακόμη και πρόσφατα βρίσκονταν στο νησί, στο σημείο του περιστατικού. Ταυτόχρονα ενημέρωσε για το τι επακολούθησε της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο Νίκος Μπαλατσούκας που μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής, εξήγησε τις δυσκολίες των δύο περιστατικών (αρχική πυρκαγιά και αναζωπύρωση) καθώς όπως είπε η περιοχή ήταν δύσβατη και απόκρημνη.

Κατόπιν τούτου οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να πλησιάσουν όπως και όσο θα ήθελαν. Χαρακτήρισε τεράστια, πολύτιμη τη βοήθεια των εναέριων μέσων. Συμφώνησε ότι ήταν μια θετική συγκυρία το γεγονός ότι τις κρίσιμες ώρες και μέρες δεν υπήρχε άλλο σοβαρό περιστατικό στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εξήγησε ότι οι πυροσβέστες παραμένουν ακόμη και σήμερα στο σημείο, δουλεύουν και σήμερα στα καμένα ενώ ταυτόχρονα εποπτεύουν όλη την περιοχή. Τρεις ακόμη ημέρες θα συνεχιστούν αυτές οι εργασίες-εκτιμά- αν και από χθες το μεσημέρι άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ειδικά προσωπικού προερχόμενου από άλλα σημεία τόσο του Νομού όσο και της περιοχής. Για τις  διαμαρτυρίες των πυροσβεστών ως προς τον τόπο διανυκτέρευσης τους ο κ. Μπαλατσούκας είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να μιλήσει για το θέμα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέριμνα.

Και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νομό Καβάλας- όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι στο ίδιο θέμα τοπικού παράγοντες- τόνισε ότι σε επόμενα περιστατικά και για τον ίδιο πάντα λόγο (τη διανυκτέρευση και τη φιλοξενία πυροσβεστών που έρχονται από άλλες περιοχές) θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός.

«Μας δυσκόλεψε και η μορφολογία του εδάφους», δήλωσε ο Νίκος Μπαλατσούκας. Τονίζοντας ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δεν θα φύγει από την περιοχή αν δεν είναι σίγουρη 100% ότι το περιστατικό έληξε. Αυτό ισχύει και με το παραπάνω λόγω της γνωστής αναζωπύρωσης και των συνεπειών που υπήρξαν.

Σε σχέση με την προανάκριση και τα όσα έχουν επακολουθήσει, επιβεβαίωσε ότι ο κατηγορούμενος κάτοικος της Θάσου φέρεται να έχει απειλήσει κτηνοτρόφους της περιοχής ότι θα κάψει το μαντρί τους. Πρόκειται για μια κτηνοτροφική εγκατάσταση κοντά στο σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά. Παρόλα αυτά το μαντρί δεν επηρεάστηκε από το γεγονός της πυρκαγιάς και φυσικά δεν κάηκε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλατσούκας δήλωσε: «Σήμερα (χθες) είναι η 9η μέρα από την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Τις πρώτες μέρες, έως και την 4η, υπήρχαν δυσκολίες λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους. Δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε κάποια σημεία. Να τα περπατήσουμε με τα πόδια. Παρόλα αυτά καταφέραμε και προσεγγίσαμε όλα τα σημεία στο χώρο του περιστατικού».

Προηγούμενο άρθρο

Το οικολογικό πάρκο "απλώνεται" σε όλη την κεντρική πλατεία

Επόμενο άρθρο

Αλλάζει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, όχι ο Εισαγγελέας