Dark Mode Light Mode

“Η εμμονή του Μητροπολίτη οδηγεί σε αδιέξοδο και διχάζει”

Από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Διάσωσης της Στέγης γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

ΟΛΟΙ την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ώρα 6 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη να ενώσουμε τη φωνή μας:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ!

Σε μια δημοκρατικά δομημένη κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν τα θεμέλιά της είναι πυλώνες ηθικής, ακόμα και οι πιο σκληροί φορείς εξουσίας βάζουν νερό στο κρασί τους και δέχονται να συνομιλήσουν, όταν διαπιστώνουν ότι αποφάσεις τους γίνονται αφορμή για ισχυρές και μαζικές αντιδράσεις, που εκτροχιάζουν την ειρηνική συμβίωση και διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή.

Ένας εκκλησιαστικός ηγέτης, άρα, κατά τεκμήριο, φωτισμένος και πρότυπο πατρικής διαπαιδαγώγησης και φρόνησης, δεν πρέπει να διχάζει το ποίμνιό του,να χρησιμοποιεί επιχειρήματα με όρους αγοράς, να ομιλεί για αθέτηση υπογραφών και να περιχαρακώνεται  στα περί ιδιοκτησίας θέματα, που δείχνουν επιθετική στάση απέναντι στο πρώτο πνευματικό  σωματείο της πόλης.

Ατυχώς ο Μητροπολίτης μας αντί να υποχωρήσει λόγω καλής προαίρεσης, μπροστά στο αυθόρμητο και πρωτοφανές κύμα μιας άδολης διαμαρτυρίας, επιμένει να ενσωματώσει στο οικόπεδο της Μητροπόλεως όλο το κτίριο, όπου στεγάζεται ο Σ.Φ.Γ.Τ. και να προσδώσει την απαιτούμενη ιερότητα στον χώρο, όπου με σεβασμό και ιερό ρίγος ο κάθε προσερχόμενος θα προσκυνά, θα θεάται και θα αναγνωρίζει την ιερότητα των εικόνων και των άλλων κειμηλίων.

Και σε έναν ενιαίο  χώρο της Μητροπόλεως δεν έχει καμιά σχέση η Στέγη. Η επιμονή του Μητροπολίτη αποδεικνύει ότι επιχειρεί την έξωση της  Στέγης και όχι την συμφιλίωση μαζί της, όπως τουλάχιστον έπραξε, με περισσή σοφία, ο προκάτοχός του μακαριστός Προκόπιος, ο οποίος γνώριζε το παρελθόν της Στέγης. Μοιραία, η στάση του θα οδηγήσει σε αντιδράσεις και διχασμό του ποιμνίου του και της κοινωνίας.

1) Το επιχείρημα της ιδιοκτησίας, και συνεπώς του δικαιώματος ιδιόχρησης, δεν εδράζεται παρά μόνο σε μια συγκυριακή και αμφίβολης νομιμότητας απόφαση ενός φορέα, που είχε διαλυθεί και σκοπίμως νεκραναστήθηκε μόνο  μια χρονική στιγμή και για συγκεκριμένο σκοπό. Όχι να θέσει τέρμα στην λειτουργία του Συλλόγου, αλλά να διασφαλίσει καλύτερα την πορεία του κτιρίου, μιας και η εκκλησία είναι ο πιο διαχρονικός φορέας της κοινωνίας μας και θα προάσπιζε το κτίριο και τον  Σ.Φ.Γ.Τ. καλύτερα από κάθε άλλον. Και την παράλληλη λειτουργία και των δύο προέκρινε και ο μακαριστός Προκόπιος το 2007, μη διανοούμενος να προτάξει την έξωση του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας.

2) Το επιχείρημα περί άρσης υπογραφών, αν ισχύει, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά το αρνείται, δείχνει άγνοια στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών ενός συλλογικού φορέα, ιδίως πολιτιστικού και με ιστορία, που οφείλει να σεβαστεί – και αυτό κάνει τώρα– τη συντριπτική βούληση της βάσης του, παλιών και νέων μελών. Αυτή την βούληση που βοά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζεται μέχρι στιγμής, με εκατοντάδες επώνυμες υπογραφές, από πνευματικούς ανθρώπους και φίλους των Γραμμάτων,και θα αποκαλυφθεί στην συγκέντρωση της 17ης Ιανουαρίου. Άραγε, αναίρεση από εσαεί υπεσχημένα δεν έκαναν και οι καπνέμποροι;

3) Η επιμονή του Μητροπολίτη στην έξωση, με όποιο πρόσχημα ή δικαιολογία, οδηγεί ευθέως στην διάλυση του ιστορικού Συνδέσμου, που από την ίδρυσή του μοναδικό σκοπό είχε να προάγει το πνευματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό επίπεδο της περιοχής μας και άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στον εκπολιτισμό της. Η άρνησή του στην απόφαση του ΣΦΓΤ να διευκολύνει το έργο του Κειμηλιαρχείου αλλά να επιστρέψει στην έδρα του, αποδεικνύει ότι δεν θέλει την συνύπαρξη με μια κυψέλη προοδευτικής πολιτιστικής ανθοφορίας.

4) Η δέσμευση του Μακαριστού Προκόπιου μετά την σύνταξη του συμβολαίου δωρεάς του κτηρίου ότι   «η Στέγη θα παραμείνει εσαεί στο χώρο της» και του Σεβασμιότατου κ. Στεφάνου αμέσως μετά την ενθρόνισή του, «ότι τίποτα δεν θα αλλάξει μετά την αλλαγή Μητροπολίτη» είναι λόγοι τιμής και δεσμεύουν την Εκκλησία. Αν όχι μπροστά σε Συμβολαιογράφους, σίγουρα μπροστά στο Θεό. Η Εκκλησία δεν μπορεί να παίρνει πίσω τις δεσμεύσεις της. Αλίμονο αν το χριστεπώνυμο πλήρωμα απωλέσει την εμπιστοσύνη του στην Εκκλησία. Καλούμε τον Σεβασμιότατο, με δική του πρωτοβουλία, να συστήσει συμβολαιογραφικά και άμεσα  οριζόντια ιδιοκτησία, στους ορόφους του κτηρίου της οδού Κύπρου, με την ταυτόχρονη σύσταση  δικαιώματος επικαρπίας στο ισόγειο όροφο,  το οποίο να παραχωρήσει δωρεάν στο Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, διάρκειας του δικαιώματος, όσο υφίσταται το νομικό πρόσωπο. Να εγκατασταθεί το Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης Καβάλας στους υπόλοιπους ορόφους του κτηρίου σε αρμονική συνύπαρξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης με το δυτικό «κοσμικό» πολιτισμό, προς το συμφέρον της πόλης και της κοινωνίας της Καβάλας, σε μια εξελικτική πορεία που δεν θα προσβάλλει την ιστορία της. Να γίνει πράξη η ευαγγελική περικοπή (Ματθ 10 : 8) όπου καταγράφεται  η προτροπή του Ιησού «Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώτε». Η Στέγη και η ιστορία της και το αξίζουν και το δικαιούνται. Ό,τι δεν έγινε το 2003 να γίνει πράξη το 2024. Να προστατευθεί η «Στέγη» μόνιμα και στο διηνεκές με ενέργειες του Σεβασμιότατου.  Θα είναι μια πραγματική προσφορά του στην κοινωνία και την πόλη της Καβάλας, θα αφήσει το θετικό αποτύπωμά της στην ιστορία, αναφορικά με την ποιμαντορία του και σίγουρα θα αποτρέψει τον διαφαινόμενο διχασμό στους πιστούς. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Για όλους.

Προφανώς και είμαστε στη διάθεση του Σεβασμιότατου  για δια ζώσης εξειδίκευση της πρότασης, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, όταν και όποτε ορίσει ο ίδιος, μέσα στο πολυάσχολο ημερήσιο πρόγραμμα υποχρεώσεων του, ενδεχομένως και παρόντος του ΔΣ του Σ.Φ.Γ.Τ.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες που ποικιλόμορφα διαμαρτύρονται να ενώσουν τη φωνή τους συντονισμένα στο στοιχειώδες δικαίωμα της διατήρησης ζωντανού, με αυτοτέλεια και καμιά κηδεμονία, του πολιτιστικού κυττάρου με τη μεγάλη πνευματική προσφορά, του ιστορικού Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

Στον Αντώνη Μοδούρα το φλουρί της πίτας των παλαιμάχων ΑΟΚ του '70 (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Aegean Sea Lines: Έναρξη των δρομολογίων στη γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα