Dark Mode Light Mode

“Η ύφεση δεν οφείλεται στο Καλοκαίρι αλλά στο ότι ο ιός έκανε τον κύκλο του”

Ο γιατρός Βαγγέλης Καμπουρίδης με την ιδιότητα του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Καβάλας μίλησε πρόσφατα στους δημοσιογράφους.

Για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πανδημίας. Διαφωνεί με ότι λέγεται για σίγουρη αύξηση των κρουσμάτων μετά το Καλοκαίρι. Ανησυχεί μόνο στο ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης και όχι στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών το Φθινόπωρο και το Χειμώνα.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως είναι η κατάσταση σήμερα με την πανδημία και πως θα συγκρίνατε το σήμερα με το χθες.

Απ: Τα σημάδια αποκλιμάκωσης είναι μεγάλα. Αυτήν την στιγμή στο Νοσοκομείο έχουμε ελάχιστους ασθενείς που νοσηλεύουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία πέρασε. Δεν πέρασε. Απλά έχουμε μεγάλα σημάδια ύφεσης. Δεν γνωρίζω αν θα εμφανιστεί κάποιο άλλο στέλεχος και θα έχουμε κάποιο νέο κύμα. Η δυναμική του ιού θεωρώ ότι είναι αυτή. Από εκεί και πέρα καλό θα ήταν ο κόσμος να μην θεωρήσει ότι τέλειωσε η πανδημία. Εγώ προσωπικά παρά τις όποιες ανακοινώσεις έγιναν, τη χαλάρωση των μέτρων από την 1η Ιουνίου, θα έλεγα ότι σε εσωτερικούς χώρους με ιδιαίτερο συνωστισμό καλό θα ήταν να μην καταργεί από μόνος του κανείς τη μάσκα. Παρά το ότι δεν θα είναι επιβεβλημένη. Με εξαίρεση φυσικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα Νοσοκομεία. Θα έλεγα και σε άλλους χώρους, εφόσον έχει συνωστισμό καλό θα ήταν να τη φοράμε τη μάσκα. Από εκεί και πέρα είναι καλά τα πράγματα. Είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης.

Ερ: Πολύς κόσμος λέει «… περιμένετε να δείτε τι θα γίνει το Φθινόπωρο». Αυτό έχει βάση;

Απ: Και ναι και όχι. Ο ιός αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν έχει καμία εποχικότητα. Δεν τον σταματά η μεγάλη θερμοκρασία, ούτε το Καλοκαίρι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν ισχύει το γεγονός ότι τώρα έχουμε ύφεση επειδή είναι Καλοκαίρι. Έχουμε ύφεση γιατί ο ιός έκανε τον κύκλο του. Νόσησαν και μολύνθηκαν όσοι ήταν να μολυνθούν και φθάσαμε τώρα σε ένα σημείο όπου τα πράγματα είναι όπως είναι. Από εκεί και πέρα δεν ισχύει το ότι είναι Καλοκαίρι και για αυτό έχουμε ύφεση. Δεν ξέρω το Φθινόπωρο πως θα είναι τα πράγματα. Σας λέω, το περιθώριο που έχουμε είναι να μην εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος. Πιο λοιμογόνο από αυτό που είχαμε. Και τότε θα έχουμε μια νέα πανδημία όπως έγινε με την όμικρον. Ενώ είχαμε μια ύφεση από το προηγούμενο κύμα της δέλτα, ξαφνικά πάλι ήρθε η όμικρον…

Ερ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο. Πόσο σύντομα θα είναι μηδέν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο;

Απ: Μηδέν ασθενείς δεν νομίζω ότι θα έχουμε. Θα έχουμε πάντα ένα, δύο, τρία άτομα… Είναι τα νούμερα τέτοια και τα ποσοστά που αναλογούν στα νούμερα που έχουμε. Κάποιοι θα έρχονται. Τα περιστατικά σήμερα δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα βαριά παρά το ότι τους έχουμε σε οξυγόνα. Δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Δεν είναι επικίνδυνες ηλικίες. Αλλά ούτε η όμικρον είναι μια παραλλαγή ασφαλής όπως λένε. Είναι εξίσου επικίνδυνη με τη δέλτα.

Ερ: Πρέπει να διατηρήσει το Νοσοκομείο το εμβολιαστικό του κέντρο;

Απ: Το εμβολιαστικό μας κέντρο θεωρώ ότι θα το κρατήσουμε έτσι κι αλλιώς με κάποιο τρόπο. Ακόμη και με πολύ λίγα εμβόλια. Δεν υπάρχει διάθεση να το πάρουν από το Νοσοκομείο. Τα εμβόλια το ξέρετε, λιγόστεψαν σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ ότι όσοι ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Όσον αφορά την 4η δόση, υπήρξε ενδιαφέρον. Για αυτούς που άνοιξε, υπήρξε. Για άλλες ηλικίες και άλλες ομάδες δεν άνοιξε ακόμη. Είναι θέμα υπό συζήτηση. Δεν ξέρουμε ακόμη…

Προηγούμενο άρθρο

Την Πέμπτη συγκρότηση της νέας διοίκησης της ΕΛΜΕ Καβάλας- Εκλογές και στους δάσκαλους

Επόμενο άρθρο

Πιθανότητα παράτασης στην προθεσμία εγγραφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς