Dark Mode Light Mode
Η ομιλία Κλειτσιώτη στη σημερινή του εκδήλωση
“Όλοι είμαστε εν δυνάμει ΑμΕΑ”- Προτάσεις και παρατηρήσεις από τον Στέλιο Χατσούκη
Αγνοούμενη γυναίκα στη Θάσο

“Όλοι είμαστε εν δυνάμει ΑμΕΑ”- Προτάσεις και παρατηρήσεις από τον Στέλιο Χατσούκη

Τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα (ΑμΕΑ) επιβάλλεται να τους προσέχουμε δύο φορές και όχι μόνο αυτούς, αλλά και τους ηλικιωμένους, μητέρες με καροτσάκι που δυσκολεύονται σκαλιά κλπ.

Είναι λάθος να λέμε πως διάδρομοι (ράμπες) είναι μόνο για τους (ΑμΕΑ). Είναι για πολλές και ιδιαίτερες κατηγορίες συνανθρώπων μας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Θέλω να το τονίσω γιατί γράφω και θα συνεχίσω να γράφω, να πιέζω, να λυθούν κάποια προβλήματα των (ΑμΕΑ) και όχι μόνο αυτών , στην καθημερινότητα τους στην πόλη (Χρυσούπολη) στον Δήμο Νέστου.

Αν και στα (62) χρόνια κατανόησα απόλυτα τα προβλήματα των (ΑμΕΑ) δεν με τιμά καθόλου, όπως και όλους μας. Εδώ και δύο μήνες ήρθε οικογένεια από Θεσσαλονίκη και κατοικεί πλέον μόνιμα στο χωριό μας (Πέρνη) με πολύ σοβαρά κινητικά προβλήματα στην γειτονιά μου.

Σήμερα ξέρω, δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και να αδιαφορήσω.  Τέλος (οι άλλοι θα λύσουν τα προβλήματα), τέλος (φταίνε οι άλλοι), τέλος για την δική μας αδιαφορία για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.  Οφείλουμε και επιβάλλετε να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δημιουργικές δυνάμεις για μια πιο ανθρώπινη τοπική κοινωνία.

Αρχίζω από το Δημαρχείο (Χρυσούπολη) δεν έχει στα μπροστινά σκαλιά διάδρομο (ράμπα) για να διευκολύνει πολλές κατηγορίες συνδημοτών μας που το επισκέπτονται.  Έχει από την πίσω πλευρά του Δημαρχείου διάδρομο για (ΑμΕΑ).

Ότι μπροστά δεν υπάρχει  διάδρομος το ξέρουμε όλοι μας, επισκέπτες, εργαζόμενοι, όμως επειδή δεν βιώνουμε το πρόβλημα όλοι μας το θεωρούμε αυτονόητο να μην υπάρχει διάδρομος.  Δεν λέω φταίει αυτός η εκείνος. Φταίμε όλοι μας. Ο διάδρομος (ράμπα) στα μπροστινά σκαλιά του Δημαρχείου δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να στοιχίζει πάνω από ( 500 η 600 ευρώ) ΕΕ. Τεχνική υπηρεσία έχει έπρεπε να τον είχε  κατασκευάσει ΧΘΕΣ.

Εμεις ως Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρνης έχουμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια διάδρομο (ράμπα) με τις μικρές μας οικονομικές δυνατότητες. Επίσης η εκκλησία μας (Πέρνη) ίσως τον καλύτερο διάδρομο σε όλη την Ελλάδα. Αυτές τις ημέρες συνομίλησα με πολλούς ανθρώπους.

Κυρία από την Χρυσούπολη εξέφρασε το έντονο παράπονό της, ο νεόκτιστος Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Χρυσούπολη δεν έχει διάδρομο και δεν μπορεί να εκκλησιαστή η μητέρα της, γιατί δυσκολεύετε να ανέβει τα πολλά σκαλιά.  Φίλος που έχει κινητικά προβλήματα μου κατέθεσε μία πρόταση λύση.

Στην είσοδο της Χρυσούπολης επάνω στον δρόμο μπήκε σήμανση με κόκκινο φόντο που ενημερώνει τους οδηγούς να κινούνται με (50) χιλιόμετρα. Η πρότασή του είναι να γίνει ακριβώς η ίδια σήμανση με το σήμα των (ΑμΕΑ), ώστε να μπορούν να παρκάρουν έξω από διάφορες υπηρεσίες.

Με αυτόν τον τρόπο -και με την βοήθεια της αστυνομίας σιγά- σιγά ο κόσμος δεν θα παρκάρει – σταθμεύει σε χώρους που είναι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ο δήμος Νέστου τοποθέτησε δύο παγκάκια σε χρόνο μηδέν στην εκκλησία του Π. Ξεριά Αγίου Γεωργίου που δεν εξυπηρετούν κανέναν. Μάλιστα είναι διπλά περιφραγμένος και κλειδωμένος. Αυτά ως αρχή, αναζητούμε τον ανθρώπινο και πολιτικό πολιτισμό ΟΛΩΝ μας.

Προηγούμενο άρθρο

Η ομιλία Κλειτσιώτη στη σημερινή του εκδήλωση

Επόμενο άρθρο

Αγνοούμενη γυναίκα στη Θάσο