Μέσα σε φουσκωτή βάρκα, ντυμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με το κουπί ανά χείρας, ξεκινάτε την κατάβαση στον πανέμορφο Νέστο!
Νέστος, το ποτάμι της ζωής, το αισθητικό δάσος, όπως τον αποκαλούν, που χωρίζει τη Μακεδονία από τη Θράκη, με την πλούσια χλωρίδα του, την πανίδα, τα δυο εν ενεργεία φράγματα – του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης-, τους μαιάνδρους του, τα πλούσια δάση συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Τι να πούμε και για τα περίφημα Στενά του – τα Θρακικά Τέμπη όπως τα αποκαλούν- τα οποία τα διασχίζετε με ποικίλους τρόπους.
Φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, διατρέχοντας το νομό Δράμας, ο Νέστος μήκους 243 χλμ., πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, εκ των οποίων τα 134 χιλιόμετρα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος, στη Χρυσούπολη από την πλευρά της Καβάλας, και στη Φωνή της Αμερικής από την πλευρά της Ξάνθης.
Ο Νέστος, όμως είναι υπέροχος και για έναν ακόμη λόγο: για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ράφτινγκ, κανό καγιάκ, πεζοπορία, ποδήλατο βουνού κ.ά.
Ραντεβού στο Παρανέστι
Δίπλα στις όχθες και κάτω από τη γέφυρα του ποταμού Νέστου, στο Παρανέστι, στα ορεινά του νομού Δράμας, βρίσκεται η βάση του Ορέστη Μπόσκου, βουνολόγου, που ασχολείται με τις υπαίθριες εναλλακτικές μορφές τουρισμού εδώ και 12 έτη.
«Στα δώδεκα χρόνια, έχω παρατηρήσει ότι κάθε δυο έτη πρέπει να βγάζουμε νέους οδηγούς» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ορέστης εξηγώντας ότι υπάρχουν τρεις εκπαιδευτές στην Ελλάδα, οι οποίοι διδάσκουν στους ενδιαφερόμενους σεμινάρια διάρκειας μίας εβδομάδας, και ακολουθεί η εκπαίδευση.
«Μετά μπαίνουν ως βοηθοί στη βάρκα για περίπου 10-15 καταβάσεις, και στη συνέχεια παίρνουν το κουπί μόνοι τους» εξηγεί ο Ορέστης Μπόσκος, προσθέτοντας ότι ύστερα από 6 μήνες, ένα χρόνο, ανάλογα, εάν ο οδηγός αισθανθεί ότι είναι έτοιμος, δίνει εξετάσεις για πιστοποίηση και με το συγκεκριμένο έγγραφο, μπορεί, να δουλέψει ως οδηγός ράφτινγκ σε οποιοδήποτε ποτάμι στην Ευρώπη, μέχρι βαθμό δυσκολίας 3.
«Το να είσαι οδηγός σε ράφτινγκ είναι ένα ‘σχολείο’» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η νεαρή Παναγιώτα, συμπληρώνοντας «’σχολείο’ και στο κομμάτι της φύσης, που βλέπεις τη δύναμή της και πώς εσύ μπορείς να την διαχειριστείς, αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι, όπου έρχεσαι σε επαφή με τόσο διαφορετικό κόσμο, άλλους με θετική, άλλους με αρνητική ενέργεια».
Η αδρεναλίνη στα ύψη
Η διαδικασία για μια κατάβαση με ράφτινγκ αρχίζει από τη βάση, όπου οι συμμετέχοντες θα φορέσουν ολόσωμη ισοθερμική στολή και παπούτσια Neopren, θα πάρουν κράνος, σωσίβιο και κουπί και θα ξεκινήσουν όλοι μαζί για το σημείο εκκίνησης. Απέχει 10 χλμ., βρίσκεται κάτω από το φράγμα της Πλατανόβρυσης, και εκεί γίνεται το μάθημα από τους οδηγούς. Πώς να κρατάει κανείς το κουπί, πώς να στρίβει, πίσω μπρος, δεξιά αριστερά, πώς θα αντιδράσει το πλήρωμα σε περίπτωση που κάποιος πέσει στο ποτάμι κτλ.
Και αφού είναι όλα έτοιμα, ρίχνουν τη βάρκα στο ποτάμι, ο καθένας παίρνει τη θέση του και ξεκινάει η κατεβασιά.
*ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΣΤΕΝΩΝ ΝΕΣΤΟΥ, τρεις είναι οι τρόποι για να διασχίσετε τα περίφημα Στενά του Νέστου: η πεζοπορία στο πέτρινο παραποτάμιο μονοπάτι που ξεκινάει από Γαλάνη (12 χλμ. από Ξάνθη), το τρένο που θα πάρετε είτε από τους Τοξότες με κατεύθυνση τη Σταυρούπολη ή και το αντίστροφο, και πλωτά με κανό-καγιάκ διαδικασία που διαρκεί περίπου 7,5 ώρες, εκ των οποίων οι 4,5 ώρες μέσα στο ποτάμι (www.forestis.gr, τηλ. 6947825551).
Info
-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και συνεχίζετε μέσω της Εγνατίας οδού για Δράμα μέχρι τον τελικό σας προορισμό, το Παρανέστι (+40 χλμ.), διανύοντας συνολικά 695 χλμ. Αλλη επιλογή είναι με το τρένο με στάση στο Παρανέστι ενώ το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι ο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας, με τη Δράμα να απέχει 67 χλμ. και την Ξάνθη 44 χλμ. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 195 χλμ., από Δράμα 40 χλμ., από Ξάνθη 47 χλμ.
-Πού θα μείνετε: Στο Παρανέστι λειτουργούν δυο ξενοδοχεία, ενώ περισσότερες επιλογές θα βρείτε τόσο στην πόλη της Δράμας, όσο και στην Ξάνθη, και στα ορεινά της Ξάνθης (Καρυόφυτο, Σταυρούπολη, Κομνηνά, Λυκοδρόμιο), σε Γαλάνη και Τοξότες κτλ.
Tips
-Βαθμός Δυσκολίας: Ο Νέστος είναι χαρακτηρισμένος με βαθμό δυσκολίας 3, ουσιαστικά 2+, μέτριας δυσκολίας, που σημαίνει δίνες με μέτρια και ευμετάβλητα κύματα που μπορούν να τουμπάρουν ένα ανοιχτό κανό. Απαιτούνται περίπλοκες μανούβρες σε γρήγορα ρεύματα, καλός έλεγχος της βάρκας σε στενά περάσματα ενώ χρειάζεται συνεχής παρατήρηση. Αυτά τα δυο περάσματα, οι δίνες με τα ευμετάβλητα κύματα είναι, άλλωστε, και τα σημεία, που ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη!
-Εξοπλισμός: Θα πρέπει να έχετε μαζί σας μαγιό, σαγιονάρες, πετσέτα, αντιηλιακό και πιθανόν κάποιο μπλουζάκι για προστασία από τον ήλιο.
– Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Παρουσιάζονται τα οικοσυστήματα της περιοχής (δάσος, ρυάκι, αλπικό λιβάδι, θαμνότοπος, εκβολή), εκτίθενται αρθρόποδα, προϊόντα του δάσους, ορυκτά και πετρώματα, απολιθώματα και μικρά ζώα που ζούνε στα δάση. Ωρες λειτουργίας Σάββατο 08.00 – 14.30, Κυριακή 11.00 – 14.30, καθημερινές κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Μιχάλη (τηλ. 25240 21010, 25243 50100).
Πηγή : ethnos.gr