Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Με απλά λόγια, το ramen είναι μια ιαπωνική σούπα από διάφορα είδη νούντλς, μέσα σε πλούσιο αρωματικό ζωμό, μια επιλογή κρέατος, δυο είδη λαχανικών, ενώ ολοκληρώνεται με ένα βραστό αυγό.
Στην Ιαπωνία το ράμεν θεωρείται γρήγορο φαγητό, με πολλά μικρά εστιατόρια και πλανόδιους πωλητές να προσφέρουν ένα ζεστό μπολ με αυτή τη νόστιμη σούπα. Αν το ψάξουμε ιστορικά και σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας George Solt στο New York University, το ramen είναι μια ξεκάθαρα κινεζική σούπα που έφτασε στην Ιαπωνία από Κινέζους εμπόρους τον 19ο αιώνα.
Αγαπήθηκε τόσο πολύ στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου που σήμερα θεωρείτε ως εθνικό τους φαγητό. Με την πάροδο του χρόνου αυτό το υπέροχο πιάτο έχει πλέον διασχίσει όλες τις μακρινές θάλασσες και έγινε ένα δημοφιλές πιάτο σε όλο τον κόσμο.
Το ramen που μας ετοίμασε σήμερα ο Πάνος Χατζησταματίου (chef στο εστιατόριο «Βούκα») ήταν ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα που ξεχείλιζε αρώματα και βαθιά γεύση. Συνδύαζε έναν πλούσιο ζωμό από χοιρινό, λαχταριστά noodles, σος σόγιας, άφθονες πανσέτες κομμένες σε λωρίδες αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από γευστικά toppings και αρωματικά καρυκεύματα. Ο Σεφ δεν λυπήθηκε τα υλικά που χρησιμοποίησε και η εμφάνιση του πιάτου ήταν άκρως πληθωρική. Περιττό να σας πω ότι ζητήσαμε και δεύτερη μερίδα.
Tips: Το εστιατόριο «Βούκα» βρίσκεται στη παραλιακή ζώνη της Καβάλας, Εθνικής Αντιστάσεως 16, τηλέφωνο: 251 151 4264, λειτουργεί κάθε μέρα 11:00 π.μ.–11:30 μ.μ.