– “….Ο Τσε δεν γνώριζε μόνο το οικογενειακό του υπόβαθρο στην Ιρλανδία και τις ρίζες της οικογένειάς του στην Co. Cork, αλλά πως ήταν «βαθιά γοητευμένος από την ιστορία της Ιρλανδίας», σύμφωνα με τον Berresford Ellis, ο οποίος είχε γνωρίσει τον πατέρα του Che, Ernesto Lynch.
” Ο επαναστάτης θα μπορούσε να σκοτωθεί, αλλά η επανάσταση δεν μπορεί να καταστραφεί”
Επιπλέον, ο Τσε δεν ήταν παρά ένας από τους πολλούς απογόνους της Ιρλανδικής Διασποράς στη Λατινική Αμερική που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επαναστάσεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σάρωσαν τις πρώην ισπανικές αποικίες της Αμερικής…. Ο πατέρας του Ερνέστο Γκεβάρα είπε το 1969: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι πως στις φλέβες του γιου μου κυλούσε το αίμα των Ιρλανδών ανταρτών”
Πρόσφατα, σε μια επίσκεψη στο Γκάλγουεϊ, Galway, παρατήρησα κάτω από τη διάσημη ισπανική Αψίδα δίπλα στο λιμάνι, ένα μικρό μνημείο είχε στηθεί για να τιμήσει τη μνήμη του Χριστόφορου Κολόμβου – ενός ανθρώπου που δεν είχε καμία σχέση με το Γκάλγουεϊ. Μου φάνηκε προσβλητικό το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκάλγουεϊ αποφάσισε, ντροπιαστικά, να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο που είχε βοηθήσει στην έναρξη της γενοκτονίας των αυτόχθονων πληθυσμών σε όλη την Αμερική το 1492.
Αναρωτήθηκα γιατί δεν υπήρχε ούτως ή άλλως μνημείο για έναν από τους πιο διάσημους γιους του Γκάλγουεϊ, τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα Λιντς (1928-1967), ίσως έναν από τους πιο διάσημους επαναστάτες στον κόσμο, και που τουλάχιστον συνδέθηκε με την πόλη μέσω του επώνυμού του – η οικογένεια Λιντς ήταν μία από τις διάσημες 14 φυλές του Galway.
Το επώνυμο του πατέρα του Τσε, Λιντς, είναι ένα από τα πιο κοινά σε όλη την Ιρλανδία. Είναι ασυνήθιστο στο ότι έχει δύο εντελώς ξεχωριστές προελεύσεις. Η πρώτη είναι Norman, από το de Lench, που πιθανώς προέρχεται από ένα μέρος που τώρα έχει ξεχαστεί. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στην κομητεία Meath και ένα μέρος αυτής στη συνέχεια μετακόμισε στο Galway, και έγινε γνωστή ως μία από τις Φυλές, Tribes του Galway.
Η γαελική προέλευση του ονόματος είναι από το ιρλανδικό O Loinsigh, από το Loinseach, που σημαίνει «Ναυτικός, άνθρωπος της θάλασσας». Αυτό προέκυψε εντελώς ξεχωριστά σε έναν αριθμό περιοχών, όπως οι Clare/Limerick, Sligo, WestCork, Cavan, Donegal και η βόρεια περιοχή Antrim/Derry, όπου ήταν αρχηγοί του παλιού βασιλείου του Dal Riada (αρχικά από το Munster) μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αποδέχονται ότι η γιαγιά του Τσε, η Άννα Ιζαμπέλ Λιντς, Anna Isabel Lynch, γεννήθηκε στα δυτικά της Co. Galway και τελικά μετακόμισε στη Νότια Αμερική. Μόλις εκεί συνάντησε έναν άντρα που τον έλεγαν Γκεβάρα και απέκτησαν ένα παιδί που το ονόμασαν Ερνέστο ο οποίος ήταν ο πατέρας του Τσε.
Στις 29 Αυγούστου 1999, ο ιστορικός Peter Berresford Ellis μίλησε για τις ιρλανδικές ρίζες του Che σε μια διάλεξη που δόθηκε στο θερινό σχολείο Desmond Greaves.
Προφανώς, ο Τσε δεν γνώριζε μόνο το οικογενειακό του υπόβαθρο στην Ιρλανδία και τις ρίζες της οικογένειάς του στην Co. Cork, αλλά ότι ήταν «βαθιά γοητευμένος από την ιστορία της Ιρλανδίας», σύμφωνα με τον Berresford Ellis, ο οποίος είχε γνωρίσει τον πατέρα του Che, Ernesto Lynch..
Επιπλέον, ο Τσε δεν ήταν παρά ένας από τους πολλούς απογόνους της ιρλανδικής διασποράς στη Λατινική Αμερική που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επαναστάσεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σάρωσαν τις πρώην ισπανικές αποικίες της Αμερικής.
AnPhoblacht/RepublicanNews, Η Δημοκρατία/Ρεπουμπλικανικά Νέα δημοσίευσε μια εκτενή ανασκόπηση του ρόλου της ιρλανδικής διασποράς (συμπεριλαμβανομένου του Τσε Γκεβάρα) στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής από τον Berresford Ellis στις 30 Σεπτεμβρίου 1999.
Στις 13 Μαρτίου 1965, ο δημοσιογράφος των Irish Times Άρθουρ Κουίνλαν Arthur Quinlan πήρε συνέντευξη από τον Τσε στο αεροδρόμιο Shannon κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης πτήσης από την Πράγα στην Κούβα. Ο Γκεβάρα μίλησε για τις ιρλανδικές του σχέσεις μέσω του ονόματος Lynch. Είπε στον Κουίνλαν για τις ιρλανδικές ρίζες των γιαγιάδων του στο Γκάλγουεϊ.
Αργότερα, ο Τσε και μερικοί από τους Κουβανούς συντρόφους του, πήγαν στο Λίμερικ Σίτι, Limerick City και διέκοψαν για το ξενοδοχείο Hanratty στην οδό Glentworth. Σύμφωνα με τον Κουίνλαν, επέστρεψαν εκείνο το βράδυ όλοι φορώντας κλωναράκια τριφύλλι, γιατί το Σάνον και το Λίμερικ ετοιμάζονταν για τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου.
Ένας άλλος δημοσιογράφος στο Co. Clare, ο Joe O’ Muircheartaigh έχει γράψει για τις ιρλανδικές ρίζες του Τσε Γκεβάρα. Είπε πώς ο πατέρας του, Έρνεστ Γκεβάρα Λιντς, είχε αποδώσει τα επαναστατικά ένστικτα που οδήγησαν τον Τσε στην Κούβα, το Κονγκό και τελικά στο θάνατο στη Βολιβία, στην ιρλανδική καταγωγή του.
“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσω είναι ότι στις φλέβες του γιου μου κυλούσε το αίμα των Ιρλανδών ανταρτών», είπε σε μια συνέντευξη το 1969. Και συνέχισε: «Ο Τσε κληρονόμησε μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανήσυχων προγόνων μας. Υπήρχε κάτι στη φύση του που τον τράβηξε σε μακρινές περιπλανήσεις, επικίνδυνες περιπέτειες και νέες ιδέες”.
Σύμφωνα με τον O’ Muircheartaigh, οι ιρλανδικοί δεσμοί του Γκεβάρα μπορούν να εντοπιστούν με το Γκάλγουεϊ και έναν Πατρίσιο Λιντς, Patricio Lynch, ιδρυτή του αργεντίνικου κλάδου της οικογένειάς του, λέγεται ότι γεννήθηκε στο Γκάλγουεϊ το 1715. Από εκεί πέρασε λίγο καιρό στην Ισπανία προτού τελικά εγκατασταθεί στην Αργεντινή. Το όνομα Lynch ήταν εκεί από τότε. Ο O’ Muircheartaigh εικάζει ότι το Che προερχόταν από την περιοχή Kilkee του West Clare. Υποστηρίζεται επίσης –αν και δεν έχουν βρεθεί στοιχεία– πως ο Γκεβάρα είχε επισκεφθεί το Kilkee ως νεαρός άνδρας – στα προεπαναστατικά του χρόνια – παρέα με τη μητέρα του και πέρασε λίγο χρόνο στο παλιό Victoria Hotel.
Όσον αφορά το επίθετο Guevara, πιστεύεται ότι είναι βασκικής καταγωγής και προέρχεται από το τοπωνύμιο Guevara που τοποθετείται στη βασκική επαρχία της Alava.
Σύμφωνα με τους ετυμολόγους, το τοπωνύμιο Γκεβάρα προέρχεται από τη Βασκική λέξη «ebar» που σημαίνει «φτέρη», “fernorbracken”. Η παλαιότερη καταγραφή του επωνύμου είναι αυτή μιας δωρεάς που έγινε στο Τάγμα του Καλατράβα, the Order of Calatrava από τον Vela Ladron de Guevara το 1288. Ήταν απόγονος του κόμη Ladron Velez de Guevara, Κυρίου του Οίκου Guevara, ο οποίος περιέγραψε τον εαυτό του ως «Πρίγκιπα του λαού της Ναβάρα», “Prince of the people of Navarre”.
Είτε η προγιαγιά ή η γιαγιά του γεννήθηκε στην Ιρλανδία είτε όχι, είναι καιρός ο Τσε Γκεβάρα να αναγνωριστεί από το ιρλανδικό έθνος (μαζί με τον Τζον Λένον) ως ένας από τους πιο διάσημους γιους του.
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος the free